maanantai 17. toukokuuta 2010

MOUSSAKA

Tämä ohje on ollut pitkän hiomisen takana. Moussaka-ohjeita löytyy netistä ja reseptikirjoista pilvin pimein eikä mikään niiden pohjalta tehty moussaka maistunut lähestulkoonkaan sellaiselle kuin Kreetalla saamani, joten oli kehiteltävä ihan oma resepti.



4 isoa perunaa (voi olla enemmänkin - tai jättää vaikka pois!)

1 iso munakoiso
suolaa

2rkl voita (tai öljyä)
1/2 dl vehnäjauhoja (tai vaaleata suurusjauhetta jos ei onnistu vehniksillä!)
5-7dl kevytmaitoa (tai rasvatonta tai täysmaitoa... tai jopa ykköstä)
suolaa
muskottipähkinää
200g creme bonjour valkosipuli tuorejuustoa (tai jätä kokonaan pois ja laita enemmän jauhoja/suurustetta tai laita maustamatonta tuorejuustoa ja tuoretta silputtua valkosipulia)

öljyä
1 iso sipuli
400g jauhelihaa
2rkl fondia (härkä/riista...)
3rkl tomaattisosetta (=pyrettä)
1 punainen paprika (hätätilassa voi jättää poiskin)
paprikajauhetta (n.2tl)
chilijauhetta (n.1/2tl)
(suolaa)
pippuria (muutama rouhaisu)
oreganoa
basilikaa
sokeria
kanelia (pikku ripaus!)
200-400g tomaattimurskaa
1/2-1dl punaviiniä

1/2-2dl parmesaaniraastetta

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen. Pese ja siivuta munakoiso ohuen ohuiksi siivuiksi. Itketä siivut, eli levitä ne pöydälle tai leivinpaperille, ripottele päälle suolaa. Itkettäminen poistaa munakoisosta kitkeryyttä.


Kuori ja siivuta perunat todella ohuiksi siivuiksi.

Valmista valkokastike: kuumenna kattilassa voi, lisää siihen jauhot ja sekoita hyvin. Lisää ohuena norona pikkuhiljaa maitoa koko ajan sekoittaen niin ettei kastikkeeseen tule paakkuja (jos tulee, siivilöi ja kiehauta uudelleen) äläkä vaan anna palaa pohjaan. Kastikkeen kiehuttua jonkin aikaa se sakeutuu (jos ei, lisää vaaleaa suurustejauhetta ja kiehauta. Mausta ripauksella muskottipähkinää ja noin 1tl:lla suolaa. Sulata joukkoon tuorejuusto. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
Pyyhi neste itketettyjen munakoisojen päältä ja paahda ne uunissa rusehtaviksi (päälle voi lurauttaa oliiviöljyä ennen paahtamista).


Laske tämän jälkeen uunin lämpö 180-200 asteeseen ja jos omistat höyryuunin, aseta höyry 30%:lle.
Jos perunasiivut jäävät paksuiksi, keitä niitä tovi. Älä keitä kuitenkaan kypsäksi!
Valmista jauhelihakastike: Kuumenna suuressa kasarissa öljy, kuullota siinä silputtu sipuli. Lisää jauheliha pienissä erissä ja ruskista. Lisää kuutioitu paprika, fondi, tomaattisose, tomaattimurska ja mausteet.


Sokeri taittaa tomaattisen kastikkeen kitkeryyttä pehmeämmäksi - lisää siis sitä jos maistuu kitkerälle. Mulla kastike kärvähti vähän pohjaan ja pelastin maun noin puolella desillä ketsuppia (etikkainen ja sokerinen ketsuppi taittoa lisää kitkeryyttä). Lisää maun mukaan punaviiniä ja pikku ripsaus kanelia! Maista vielä! Soseuta sauvasekoittimella.


Lorauta uunivuoan pohjalle oliiviöljyä, lado vuorotellen perunoita, jauhelihakastiketta, munakoisosiivuja ja valkokastiketta niin että alimpana on perunasiivuja ja päällimmäisenä reilu kerros valkokastiketta.




Laita moussaka uuniin, anna muhia puoli tuntia. Raasta sitten päälle maun mukaan parmesaania ja anna muhia vielä toiset puoli tuntia.

Nauti horiatiki-salaatin ja punaviinin kanssa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...