torstai 25. tammikuuta 2018

ITSETEHTY KEBAB

Kokeilin joskus suosittua Mättömestarin kebab-reseptiä, mutta muokkasin sitä nyt hieman omaan makuuni sopivampaa. Mättömestarin reseptissä korostettiin aromisuolan merkitystä niin paljon, että erehdyin ensimmäisellä kerralla käyttämään sitä lihan maustamisessa, vaikka en aromisuolan mausta itse pidäkään. Eli niille, joiden suuhun aromisuola ei sovi: käyttäkää rohkeasti tavallista suolaa. Lisäksi muokkasin reseptiä hieman mausteisemmaksi. En pidä sipuli- ja valkosipulijauheen mausta, joten korvasin ne paahdetulla sipulirouheella ja tuoreella valkosipulilla. Tällä kertaa olin lopputulokseen oikein tyytyväinen.



2kg naudan jauhelihaa (n.10-15% rasvaa)
28g suolaa
10g vastarouhittua mustapippuria
3tl paahdettua sipulirouhetta morttelissa hienonnettuna
2tl makeaa savupaprikaa
3tl tulista savupaprikaa
½ tl chilijauhetta
3 suurta valkosipulin kynttä hienonnettuna 
3tl oreganoa
1tl juustokuminaa
(3rkl perunajauhoja)

Sekoita mausteet ja perunajauho yhteen. Vaivaa yleiskoneen taikinasauvoilla paistijauhelihaa vähintään 30min ja lisää mausteseos lihan joukkoon vatkauksen alkuvaiheessa. Jauhelihamäärä on todella suuri yleiskoneen kapasiteetille, joten suosittelen vaivaamaan taikinan kahdessa erässä (itse käytin kahta monitoimikonetta). 


Jauhelihaa on vaivattu tarpeeksi, kun sen rakenne muuttuu tiiviiksi. Tarkista kuitenkin vielä maku. Itse lisäsin taikinan sekaan vielä aavistuksen chiliä ja suolaa.


Painele käsin mahdolliset ilmakuplat pois massasta ja muovaile siitä tiivis pötkö folion sisään. Kääri vielä ympärille toinen kerros foliota.


Laita uunin alatasolle pelti jossa noin sentin kerros vettä, jotta lihasta mahdollisesti valuva rasva tippuu siihen. Tökkää keskelle lihaa paistomittari. Kypsennä kebabia uunin keskitasolla, paistoritilällä 100 asteessa, kunnes sisälämpö saavuttaa 80 astetta. Tähän kuluu muutama tunti. 


Ota sitten uuni pois päältä. Paista jälkilämmöllä uunissa puolisen tuntia ja anna sen jälkeen jäähtyä huoneenlämmössä. Poista folio ja kuivaa kebabin pinta talouspaperilla. Kääri puhtaaseen folioon ja anna kiinteytyä jääkaapissa vähintään 12h.

Leikkaa kebab juustohöylällä tai veitsellä (meillä onnistui huomattavasti paremmin veitsellä) ohuiksi siivuiksi. 


Tällä kertaa kebabista syntyi kebabrullia ja kebab-ruishampurilaisia. Kebabrulliin en tehnyt lättyjä itse, koska löysin kaupasta täydellisiä, isoja durum-tortilloja. 


8 kommenttia:

  1. Hitto, ei ole monitoimikonetta :( Mitenhän ne sähkövatkaimen koukkupäät hoitaisivat homman? Toki siinä saa tovin vatkata :D

    -Tiltu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä nekin varmasti toimii, mutta tosiaan tovin saa vaivailla ja saa varmaan aika hyvin käsitreeniä kun vastuksena on tiivis jauhelihavuori.

      Poista
  2. Miten lämmitit kebablastut? Käytitkö pannulla tms?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu niin pannulla kuin uunissakin.

      Poista
  3. Sama juttu, että en voi sietää aromisuolaa. Olen kokeillut mm. savusuolan ja normin kanssa ja tykkään ennemmin niin.

    VastaaPoista
  4. Meillä on jo monta kertaa hoidettu ilman koneita. Käsin vaivaaminen kestää kauan, mutta hyvää jumppaa se vaan on ja palkkana on hyvää ruokaa.

    VastaaPoista
  5. vika kerta kun teen, ihan sama miltä maistuu!! Lämpömittari sisään ja ei tosiaan ollut 6h, meni yli vuorokausi kun sisälämpötila nousi asteen tunnissa ja 2kg pötkylä oli uunissa 100C n.27h ja sisälämpötila 78C, mut en alkanut enää odottamaan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oho, nyt on kyllä pakko olla jotain vikaa uunissa.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...