perjantai 21. syyskuuta 2012

BBQ PULLED PORK BURGER


Yksi uusimmista ja suurimmista intohimoistani on käsiinhajoavan mureaksi haudutettu liha. Olen kuolannut jo jonkin aikaa ruokaohjelmissakin vilahdellutta pulled porkia. Kyseessä on siis possun lapa, jota paistellaan uunissa kunnes se on suussasulavaa. Hyvästi sitkeä ja mauton liha! Tähän tapaan valmistetussa lihassa on pari ylivoimaisen hyvää puolta: sitä on äärimmäisen vaikea sössiä ja se on todella halpaa verrattuna ns. laatulihaan (eli esim. sisäfileeseen, jonka kilohinta saa lompakon kaivautumaan piiloon laukun pohjalle ja joka on kohtalaisen helppo pilata paistamalla kuivaksi ja sitkaaksi).

Lähtökohtanani oli, että kokeilen pulled porkia Ninnin reseptillä, ainakin osapuilleen. Resepti toimi, mutta kastikkeesta tuli omaan makuuni liian makeaa. Seuraavan kerran uskallan jo kokeilla erilaisia yhdistelmiä kastikkeen suhteen.

Hampurilaisesta tuli aivan älyttömän hyvä. Kuva ei tee burgerille oikeutta. Etenkin kun sämpylän virkaa toimittaa kaupan valmis hampparisämpylä. Jos osaat leipoa sämpylöitä, ole kiltti, älä koske kaupan hampparisämpylöihin.

n. 1kg possun lapaa

2dl siirappia
2dl fariinisokeria (itse laittaisin ehkä vain ½dl)
2dl sweet chili kastiketta
1dl riisiviinietikkaa
1dl soijakastiketta
1rkl inkivääriä raastettuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
suolaa ja pippuria

4 isoa hampurilaissämpylää
½ annosta Jamien mahtavaa talvivihannescoleslawia

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa keskenään.

Hiero suolaa ja pippuria possun pintaan ja aseta se uunikestävään pataan tai vuokaan. Kaada possun päälle puolet kastikkeesta ja levitä sitä joka puolelle lihaa. Anna muhia uunissa 150 asteessa 4h, kunnes liha on niin mureaa, että se irtoaa luusta ja hajoaa haarukalla tökkiessä.


Anna possun jäähtyä tovi ja revi sitten riekaleiksi kahta haarukkaa apuna käyttäen. Sekoita vuokaan jäänyt paistoliemi lopun kastikkeen sekaan ja keitä hieman sakeammaksi.


Paahda hampparisämpylät esim. nopeasti uunissa ja kokoa hampurilaiset: Lihaa, kastiketta ja coleslawia. Meillä sattui olemaan Ninninkin suosittelemaa Paulaner Hefe-Weissbieriä, joten mies nautiskeli oman burgerinsa sen kanssa. Itse en välitä vehnäoluista, joten herkuttelin tumman oluen kera.


HUOM! Parantelin myöhemmin pulled pork reseptiä oman makuni mukaiseksi, tuloksena herkullinen Puolialaston pulled pork. Jos coleslaw ei innosta, tsekkaa myös American pulled pork burger.

12 kommenttia:

  1. Aah, näyttää ihanalta! Minäkin olen jo pitkään himoinnut tuon tyylistä, pitkään haudutettua possua! Nam, tätä pitää kokeilla!

    VastaaPoista
  2. Oi nam, näyttää ihanalta. Oon käynyt tätä tuolta toisesta blogista jo kuolaamassa ja tarkoitus olisikin thedä pulled porkia sitten, kun nää miun kasvissyöntiviikot loppuu

    VastaaPoista
  3. Tää taipuu kyllä moneksi kun vähän muokkailee kastiketta!

    VastaaPoista
  4. Käytä possunniskaa. Siitä saat pitkään kypsentämällä tosi ihanaa ja mureaa

    VastaaPoista
  5. Täytyy kokeilla, nyt olen kokeillut lapaa ja etuselkää, molemmat suussasulavia :)

    VastaaPoista
  6. Loistava resepti, kiitos!

    VastaaPoista
  7. Weberin savustimessa joku 12+2 tuntia viiden kilon pala Lapaa tai ehdotettua kassleria, niin sit ollaan asian ytimessä. Kuten Bolognesakastike , se vaatii sen kahdeksan tuntia. Suomessa tapana tehdä liian lyhyellä kaavalla kaikki. Show Food.

    VastaaPoista
  8. Ihan taatusti moni ruoka pääsee oikeuksiinsa vasta oikeaoppisella, pitkällä muhimisella :). Usein sen bolognesen tai pulled porkin tekemiseen ei kuitenkaan - etenkään arkena - ole aikaa puolta vuorokautta ja silloin on tyydyttävä kehittelemään reseptejä, joilla saa aikaan hyvää vähän vähemmässä ajassa. Mutta täytyypä joskus vapaana viikonloppuna ottaa asiakseen herkutella pitkään kypsytellyllä, mehevällä lihalla.

    VastaaPoista
  9. Hyvältä näyttää! :)

    VastaaPoista
  10. Loistava resepti ja kastike kruunaa koko jutun...
    Minä pidän 2,5 Kg possun niskaa uunissa koko yön 113 asteen
    lämmössä (n. 10-11 tuntia) kokeilkaa helppo ja kaikki on kehuneet, jotka on päässeet maistamaan. Annettu resepti Ruotsia myöten..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :). Pitääpä joskus itsekin malttaa haudutella oikein pitkään.

      Poista
  11. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...