tiistai 15. kesäkuuta 2010

SUSHI


250g sushiriisiä
1/2dl riisiviinietikkaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa


Huuhtele riisi siivilässä juoksevan veden alla kunnes vesi muuttuu kirkkaaksi.


Kypsennä riisi riisikeittimessä 7dl:ssa vettä (näin saat kaikista helpoimmin ehjää ja sopivan kypsää, koostumukseltaan sopivaa riisiä).


Voit toki keitellä riisin kattilassa, tällöin on kuitenkin vältettävä riisin sekoittelua ja kattilan kannen aukomista - kun riisi kiehuu kattilassa, pienennä lämpöä ja kun vesi on imeytynyt riisiin niin ettei se ole enää näkyvissä, anna hautua loppuun kannen alla n.20min. Vaikeaa. Käytä siis riisikeitintä.

Lisää sokeri ja suola riisiviinietikkaan ja sekoita hyvin.


Kaada riisi laakeaan kulhoon ja anna jäähtyä hieman. Lisää riisin sekaan sokeri-suola-etikka-seosta pikkuhiljaa ja maistellen - et välttämättä tarvitse koko seosta.


Riisin tulee olla hyvin miedon makuista, mutta siinä tulee kuitenkin olla makua, hieman etikan happoisuutta ja sopivasta makeutta ja suolaisuutta. Varo ettei riisistä tule liian märkää! Riisi on sopivan kosteaa ja oikeanlaista koostumukseltaan kun pystyt käsillä pyörittämään siitä kauniita palleroita jotka pysyvät kasassa.


TONNIKALA- ja LOHINIGIRIT

pieni pala erittäin tuoretta merilohta
parin sentin paksuinen "pihvi" tuoretta raakaa tonnikalaa
½ valmistamastasi sushiriisistä

(nori-merilevälevyä)

Leikkaa tonnikala ja lohi hyvin, hyvin ohuiksi ja kauniiksi siivuiksi (n.2x5cm)Suikaloi rumemmat ylijäämäpalat norimakeja varten.

Pyörittele riisistä hieman pitkulaisia kämmenesi pohjalle sopivia palleroita. Asettele kalasiivut riisipalleroiden päälle. Jos haluat, leikkaa noriarkista ohut suikale ja kietaise nigirin ympärille "vyöksi". Saat kiinnitettyä vyön kauniisti leikkaamalla siitä sopivan pituisen ja "liimaamalla" tipalla vettä nigirin alapuolelle.NORIMAKIT


ylijäämäpalat lohesta ja tonnikalasta suikaloituina alle 1cm paksuisiksi suikaleiksi
1/2 valmistamastasi sushiriisistä
esim.
- avocadoa suikaleina
- kuorittua ja ohuiksi tikuiksi suikaloitua kurkkua
- porkkanaa kypsennettynä ja suikaloituina ohuenohuiksi tikuiksi(kiehauta valmiit porkkanatikut jämäkän kypsiksi, mutta ei kuitenkaan rapsakan pureskeltavaksi)
- ohuiksi tikuiksi suikaloitua mangoa
- basilikaa, sitruunabasilikaa, punaista basilikaa, viinisuolaheinää, rucolaa
nori-merilevälevyjä
valmistukseen: perinteisempi sunoko-sushibambumatto tai vastaavaan tarkoitukseen tarkoitettu silikoninen sushimatto

Aseta norilevy sushimatolle (itse puolitan norilevyn pieniä makirullia varten valmiiksi, suurempiin rulliin ei puolikas levy riitä ja tällöin leikkaan levystä sopivan vasta kun maki on rullattu valmiiksi). Levitä sen päälle keskelle levyä valmistamaasi riisiä melko ohuelti. Asettele riisin päälle makusi mukaan esim. kurkkua ja porkkanaa, tonnikalaa ja sitruunabasilikaa, lohta ja avocadoa tms.


Älä tunge yhteen rullaan liian montaa eri makua. Lähde nyt rullaamaan mattoa niin että saat norilevyn kauniisti ja jämäkästi täytteen ympärille. Leikkaa parin sentin paksuisiksi siivuiksi terävällä, puhtaalla veitsellä. Jos rullasi hajoilevat, täytettä on luultavasti liian vähän tai rullaustekniikassa vikaa - rullien pitää olla jämäköitä.

Nauttimiseen: soijakastiketta pienessä kupposessa, nokare wasabia, syömäpuikot.

Tarjoile sushit mahdollisimman tuoreina! Nori-levy vettyy sitkeäksi jos susheja säilytetään hetkikin liian kauan ennen tarjoilua. Hieraise valitsemallesi sushipalalle pikkiriikkisen wasabia (varo, kunnon wasabi on tujua kamaa, jos liioittelet, lähtevät vaikut korvista ja hiukset päästä eikä se ole sushinautinnon tarkoitus), dippaa soijakastikkeeseen ja NAUTI!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...