sunnuntai 6. kesäkuuta 2010

VUOHENJUUSTORISOTTO, LAMPAAN SISÄFILETTÄ JA APPELSIINI-INKIVÄÄRIKASTIKE


Täyteläinen risotto, murea liha ja kevään iloa henkivä kastike sopivat mitä loistavimmin yhteen. Tämän herkullisen, varsinkin pääsiäisen juhlapöytään sopivan ruuan voit valmistaa lampaan tai karitsan sisäfileestä. 


vuohenjuustorisotto:
1l lientä (1l vettä + 3-4rkl härkäfondia)
1rkl oliiviöljyä
1 iso tai 2 pientä sipulia hyvin hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä hyvin hienonnettuna
1 varsisellerin varsi hyvin silputtuna
400g risottoriisiä (Arborio!)
suolaa ja mustapippuria
1dl kuivaa valkoviiniä
70g voita
100g vuohenjuustoa


Kuumenna liemi (vesi+fondi) kattilassa. Kuumenna isossa kasarissa öljy, kuullota siinä parin minuutin ajan sipulia ja varsiselleriä (ja ripaus suolaa!), älä anna ruskistua. Lisää joukkoon valkosipuli ja kääntele aineksia taas pari minuuttia. Lisää kasariin riisi ja nosta lämpöä - HUOM! ÄLÄ JÄTÄ HETKEKSIKÄÄN VARTIOIMATTA, riisi EI saa saada väriä, vaan sen pitää ihmeä vain nesteet pannulta.


Kääntele riisiä varovasti ja laske lämpöä heti jos vaikuttaa siltä että pannu on liian kuuma. Parin minuutin kuluttua riisi alkaa muuttua hieman läpikuultavaksi. Lisää joukkoon viini ja hämmennä koko ajan. Kun viini on imeytynyt riisiin, lisää ensimmäinen kauhallinen kuumaa lientä ja ripaus suolaa. Laske lämpöä niin että neste juuri ja juuri poreilee ja anna pikkuhiljaa imeytyä riisiin. Lisää nestettä kauhallinen kerrallaan ja aina pikku ripaus suolaa samalla.


Kun liemi on loppu, maista risottoa - onko riisi kypsää? Riisin kuuluu olla hiukan napakkaa, mutta ei raakaa. Mausta vielä makusi mukaan suolalla ja pippurilla. Ota risottokattila pois liedeltä. Lisää joukkoon voi ja vuohenjuusto, sekoita varovasti.


sisäfileet:
3 lampaan tai 6 karitsan sisäfilettä
suolaa
pippuria
tuoretta rosmariinia
voita


Ota lampaan sisäfileet huoneenlämpöön n. 1h ennen valmistamista. Hienonna pari ruokalusikallista riivittyjä rosmariinin lehtiä. Hiero yrttisilppu ja suolaa sekä pippuria fileille.


Sulata paistinpannulla voita ja anna vähän ruskistua. Paista nopeasti sisäfileisiin erittäin kuumalla pannulla kaunis ruskea pinta, anna fileiden levätä hetki folion sisällä ja siivuta ohuiksi siivuiksi.


inkivääri-appelsiinikastike:
25g tuoretta inkivääriä raastettuna
1/2nippua kevätsipulia
25g voita
1 varsisellerin varsi hienonnettuna
2rkl vehnäjauhoja
4,5dl kanalientä
appelsiinin kuori raastettuna + appelsiinin mehu puristettuna
timjamin oksia
1rkl konjakkia
suolaa, pippuria




Sulata voi kuplivaksi isossa paksupohjaisessa kattilassa. Lisää selleri ja kevätsipulin valkoiset osat, kuullota noin 3min. Lisää jauhot ja kypsennä sekoittaen kullankeltaiseksi.


Ota kattila liedeltä, sekoita vähitellen joukkoon liemi.


Siirrä kattila takaisin levylle ja lisää appelsiinin mehu, kuoriraaste ja timjamin oksat. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä puoli tuntia osittain kannella peitettynä.



Siivilöi kastike puhtaaseen pannuun ja painele seosta jotta kaikki liemi irtoaa.




Lisää konjakki, inkivääri ja kevätsipulin vihreät osat ja kuumenna.



Siivuta folion sisällä pari minuuttia levänneet fileet ja tarjoile vuohenjuustorisoton ja kastikkeen kera.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...