maanantai 21. tammikuuta 2019

TAIVAALLISEN MAUKAS OLON LOHIKEITTO TILLIÖLJYLLÄ (Jaana Reenin ohjeella)

Sunnuntailounaaksi vähän parempaa lohisoppaa.

Ottaen huomioon, että tämä resepti on ravintola Olon kokin, Jaana Reenin käsialaa, osasin ainesten ja valmistustavan perusteella odottaa tavallista maukkaampaa kalakeittoa. Sellaista, jossa maut ovat täyteläisiä, mutta puhtaita. Keitto oli kuitenkin parempaa kuin osasin odottaakaan. 

Myönnän pyöritelleeni silmiäni, kun punnitsin voita kattilaan. Sata grammaa voita... HUH! Mutta juuri tämä oli ilmeisesti keiton juju: voilla kyllästetyssä liemessä perunat ja porkkanat kypsyivät täydellisen makuisiksi ja keitto oli herkullista ilman hurjia määriä erilaisia mausteita, fondeja tai muita erikoisuuksia ja jippoja valmistuksessa. Lisäksi kannatti noudattaa ohjeen keittoaikoja: perunat ja porkkanat olivat juuri täydellisen kypsiä. Roima loraus sitruunan mehua täydensi makuelämyksen: liemi oli aivan taivaallisen ihanaa! 


 450 g lohta
 12 siikli-perunaa (itse käytin saman verran pieniä Jazzy -herkkuperunoita)
 3 porkkanaa
 3 salottisipulia
 1 iso valkosipulin kynsi
 100 g voita
 2 dl valkoviiniä
 8 dl vettä
 3 laakerinlehteä
 ½ tl mustapippuria rouhittuna
 3 dl kermaa
 1 sitruuna
 1½ tl suolaa

lisäksi:
 tilliä tai tilliöljyä

tilliöljy:
 1 dl tilliä
 1 dl öljyä

Leikkaa lohi 4 cm:n kuutioiksi. Harjaa perunat ja leikkaa niistä pienet puoliksi, isot neljäksi lohkoksi. Siirrä palat kylmään veteen. Kuori ja leikkaa porkkanat samankokoisiksi kuin perunat. Kuori ja viipaloi sipuli ohueksi. Kuori ja hienonna valkosipuli.

Kuullota sipulia ja valkosipulia voissa 5 minuuttia. Lisää valkoviini ja keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes puolet nesteestä on haihtunut.


Lisää vesi, laakerinlehdet ja pippuri ja kiehauta. Lisää perunat ja porkkanat ja keitä lähes kypsiksi, noin 15 minuuttia.
Lisää kerma ja kiehauta. Lisää lohikuutiot ja keitä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää suola ja purista sitruunan mehu joukkoon.

Valmista tilliöljy. Ryöppää tillit nopeasti kiehussa vedessä. Pyöräytä se ja 1 dl öljyä tehosekoittimessa ja siivilöi. Viimeistele keitto tillillä tai tilliöljyllä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...