maanantai 29. elokuuta 2011

KADONNEEN THAI-MAUN METSÄSTYS

Usein minulta kysytään, mistä hankin ainekset thairuokiin. Suureksi ilokseni suomalaisten markettien thaimaustevalikoima on viimeaikoina kasvanut huomattavasti enkä joudu enää vastaamaan raahanneeni kassitolkulla aineksia Thaimaasta asti.

Moni haluaisi kokeilla thairuokien valmistusta, mutta luovuttaa jo reseptiä lukiessa: kalakastiketta, kaffirlimeä, galangaa?! Ilouutisia: näitä löytyy ainakin suuremmista Prismoista ja Citymarketeista. Etsintää helpottaakseni listaan nyt joitain mausteita, yrttejä ja tahnoja, joita kannattaa kaappiin haalia mikäli thairuokaa aikoo valmistaa. Thaimaalaisten, erikoisempien ainesten lista on lähes loputon, joten paneudun nyt lähinnä niihin joita blogini resepteissä on käytetty. Merkkejä on monia, kuten Fine Foodsin Spice Up! ja Wok’n roll, Santa Maria, Blue Dragon jne, ja useita tuotteita löytääkin eri merkkisinä. Listaan kuitenkin vain ne, jotka olen varmuudella kaupassa nähnyt. Lisäksi olen linkittänyt joitain harvinaisempia tuotteita Siam Housen verkkokaupasta, josta saa kätevästi ja nopeasti aitoja thaituotteita kohtuulliseen hintaan. Aineksia löytyy taatusti muistakin kaupoista, mutta tein tätä kirjoitusta varten täsmäiskun keskikokoiseen Citymarketiin ja suurehkoon Prismaan.

Yritän myös keksiä harvinaisemmille aineksille jonkin korvaavan vaihtoehdon, jos etsinnät eivät vinkeistä huolimatta tuota tulosta. En vastaa tekstissä mahdollisesti esiintyvistä virheistä tuotteiden ja hintojen suhteen.
CURRYTAHNAT

Currytahnoja on monenlaisia. Voit valmistaa niitä itse tai ostaa valmiina purkista. Yleisimmät ja parhaiten saatavilla olevat thaimaalaiset currytahnat ovat punainen, vihreä ja panangcurrytahna. Tahnojen vahvuudessa on huomattavia eroja – toisia tarvitsee vain pienen nokareen, toisia ruokalusikallisia. Tahnoja käytetään tietenkin curryihin, mutta myös mm. keittoihin. Yleensä currytahnaa käytetään yhdessä kookosmaidon kanssa ruuanlaitossa.

Ruokia:
Pähkinäinen panang nya
Sataykastike
Khao Soi

Mistä löytää?
Lähes kaikista kaupoista.
Spice Up punainen currytahna 100g, 1,95e (Prisma, Citymarket)
Spice Up vihreä currytahna 100g, 1,65e (Prisma, Citymarket)
Spice Up panang currytahna 100g (Prisma)
Spice Up massaman currytahna 100g (Prisma)
Santa Maria Red Curry Paste 110g, 2,38e (Citymarket)
Santa Maria Green Curry Paste 110g, 2,19e (Citymarket)
Pirkka punainen ja vihreä currytahna, 110g, 1,59e (Citymarket)


GALANGA / GALANGAL

Galangajuuri muistuttaa sukulaistaan inkivääriä, mutta on maultaan voimakkaan pippurinen. Tuoreesta galangasta saat parhaan maun, mutta valitettavasti saatavuus on Suomessa hyvin heikko. Kuivattuja galangasiivuja saattaa löytyä etnisistä kaupoista. Kuivatut siivut liotetaan kuumassa vedessä ennen käyttöä. Galangaa löytyy nykyään myös murskana, mutta murskaa tulee käyttää varovasti, sillä tavallisesti tuoretta juurta käytetään keitoissa siivuina, joita ei kuulu syödä vaan ne ovat vain tuomassa makua ruokaan.

Ruokia:
Tom kha kai
Chiang Main porsascurry
Punainen porsascurry

Mistä löytää?
Spice Up galangaltahna 110g (Prisma)

Korvaa tarvittaessa galanga inkiväärillä, etenkin keitoissa. Currytahnoihin galangamurska sopii hyvin.


INKIVÄÄRI

Inkivääriä löytyy varmasti lähes kaikkien kauppojen tuorehyllystä. Tällä voimakkaalla, kirpeän tulisella juurikasvilla voit tarvittaessa korvata myös sukulaisensa galangan. Inkivääriä käytetään usein ohuenohuiksi lastuiksi leikattuna tai tulitikkumaisina suikaleina curryissa, keitoissa ja pikapaistetuissa ruuissa. Inkivääriä on saatavana myös murskana, mutta sen käyttöä suosittelen lähinnä currytahnojen valmistuksessa.

Ruokia:
Pikapaistettua inkivääripossua
Chiangmailainen porsascurry

Mistä löytää?
Tuoreena monista kaupoista.
Spice Up inkivääritahna 110g (Prisma)


KAFFIRLIME JA KAFFIRLIMEN LEHDET

Kaffirlime on tavallista limeä miedompi ja makeampi, mutta tavallisen limen tapaan sitä käytetään antamaan ruokaan hapokkuutta ja sitruksen makua. Kaffirlimetteihin en ole Suomessa törmännyt, mutta kaffirlimen lehtiä saa mm. hiutaleina ja kokonaisina kuivattuina. Kaffirlimen lehdillä on omaperäinen raikas maku, eikä makua pysty jäljittelemään muilla raaka-aineilla. Lehtiä käytetään kokonaisina keittoihin ja silputtuna mm. salaatteihin. Tuoreet lehdet kestävät hyvin pakastamisen. Limen mehu lisätään kuumiin ruokiin yleensä viimeisenä juuri ennen tarjoilua, jottei sen maku kärsi.

Ruokia:
Tom kha kai
Laab kai
Pähkinäinen panang nya

Mistä löytää?
Spice Up kuivattu kaffirlimetin lehti 3g, 1,79e (Prisma)
Santa Maria kaffirlimen lehtiä hiutaleina 6g (Prisma ja Citymarket)
Pirkka kuivattu kaffirlimetinlehti 3g
Pakastettuja kaffirlimen lehtiä 100g, 1,85e, (Siam Housen myymälästä)

Korvaa kaffirlimen kuori tai mehu tavallisella limellä. Hätätapauksessa voit raastaa tai leikata limen kuorta lisämauksi salaattiin tai keittoon, ellet löydä kaffirlimen lehtiä.


KALAKASTIKE

Kalakastiketta käytetään thaimaassa suolan sijasta ja niinpä sitä tuleekin lähes kaikkiin thairuokiin. Kastikkeen haju on luotaantyöntävä, mutta ruuassa sen ei kuulu maistua vahvasti, joten ei syytä huoleen, vaikka ajatus voimakkaanhajuisesta kastikkeesta ruuassa saisi vatsan kääntymään. Perinteisesti kalakastike valmistetaan pienistä suolatuista kaloista kypsentämällä auringossa käyttämällä, mutta markettikastikkeet on toki valmistettu kalasta uuttamalla.

Mistä löytää?
Nykyään monista kaupoista.
Spice Up kalakastike 200ml, 1,90e (Prisma)
Santa Maria Fish Sauce 200ml
Kalakastike 700ml, 2e (Siam House verkkokauppa)

Kala-allergikko voi korvata kastikkeen esim. soijakastikkeella.


OSTERIKASTIKE

Kuten kalakastike, mutta valmistettu ostereista. Maku on miedompi. Käytetään useissa thairuuissa, etenkin pikapaistetuissa.

Ruokia:
Pikapaistettua kanaa ja basilikaa
Pikapaistettua naudanlihaa ja basilikaa
Pad Thai

Mistä löytää?
Wok ’n roll osterikastike 200ml, 2,55e (Prisma)
Santa Maria Oyster sauce 200ml

Korvaa osterikastike tarvittaessa makealla soijakastikkeella, teriyakikastikkeella tai hieman pienemmällä määrällä kalakastiketta ja ripauksella sokeria.


PALMUSOKERI

Palmusokeria käytetään useissa thairuuissa makeutuksena sekä taittamassa, tasapainottamassa ja korostamassa muita makuja. Palmusokeria saa erikokoisina kovina kakkuina ja pehmeämpänä versiona rasioissa.

Ruokia:
Karamelliporsas
Grillatut siankyljet
Som Tam

Mistä löytää:
Palmusokeri 400g, 2,80e (Siam Housen verkkokauppa)

Jos et löydä palmusokeria ja sitä tulisi ruokaan enemmän kuin yksi ruokalusikallinen, käytä fariinisokeria tai ruokosokeria. Hyvin pieniä määriä käytettäessä voit yhtä hyvin käyttää tavallista sokeria.


SITRUUNARUOHO

Sitruunaruohoa käytetään myös monissa thairuuissa. Sen maku ja tuoksu on omalaatuisen sitrusmainen ja raikas, mutta ei kirpeä. Sitruunaruoho on pitkä, kova ja kuituinen varsi, jota käytetään joko hienonnettuna, viipaloituna tai paloina. Salaatteihin puumaisesta varresta käytetään pehmein alaosa hienonnettuna, keittoihin vartta lisätään suurempina paloina eikä sitä kuulu syödä. Sitruunaruohoa löytyy kuivatettuna paloina, murskana, säilöttynä liemeen ja joskus jopa tuoreena. Tuore sitruunaruoho kestää hyvin pakastamisen.

Ruokia:
Tom kha kai

Mistä löytää?
Spice Up sitruunaruohotahna 110g, 1,90e (Prisma, Citymarket)
Blue Dragon lemongrass in water 210g (Citymarket)
Joskus tuoreena Prisman vihannesosastolta.


THAIBASILIKA

Thaibasilikassa on anismaisempi tuoksu ja maku kuin tavallisessa basilikassa. Thaibasilikaa käytetään lähinnä koristeena annosten päällä, tosin yrtti tuo tietenkin oman makunsa annokseen. Myös joissain pikapaistetuissa ruuissa käytetään thaibasilikaa. Sitä löytää joskus Prisman yrttiosastolta, mutta jos valittavana on vain kanelibasilikaa, sitruunabasilikaa tai tavallista basilikaa, valitse mieluummin jompi kumpi ensiksimainituista, sillä niiden maku on lähempänä thaibasilikaa.

Ruokia:
Pikapaistettua naudanlihaa thaibasilikalla
Pikapaistettua kanaa ja basilikaa
Thaimaalainen punainen kalacurry


TAMARINDI

Tamarindipalko on hedelmä, jota myydään kuivattuna tai tahnana. Thairuuassa sitä käytetään tuomaan happamuutta. Tamarinditahnaa voi käyttää sellaisenaan. Kuivatusta tamarindista tehdään kastikemaista mehua liottamalla sitä kuumassa vedessä ja siivilöimällä sitten kuiva, sitkeä tamarindi pois.

Ruokia:
Sataykastike
Som Tam

Mistä löytää?
Spice Up tamarinditahna 100g (Prisma)
Tamarind paste 435g, 2,5e (Siam House verkkokauppa)
Tamarinditiiviste 227g, 2e (Siam House verkkokauppa)


THAICHILI

Thaichilejä on monia lajikkeita. Tulisuudessa värillä ei ole väliä, nyrkkisääntönä toimii ”mitä pienempi, sen tulisempi”. Jos chili hienonnetaan tai pilkotaan ruuan sekaan, kyseessä on yleensä pieni tai hyvin pieni chili. Jos chili siivutetaan esim. keittoon, käytetään hieman suurempia lajikkeita. Suuria chilejä käytetään mm. currytahnoihin väriä – ja toki makuakin - antamaan. Kaupoista löytyy usein tuoreita chilejä, mutta niiden tulisuus ja alkuperä ei ole usein lähelläkään Thaimaata. Parempi silti käyttää sitä mitä on saatavilla, kuin jättää kokonaan pois. Kuivattuja chilejä käytetään mm. liotettuna currytahnoihin, morttelissa murskattuna ja pannulla paahdettuna pikapaistettuihin ruokiin ja hienonnettuna salaatteihin.VIHREÄ PAPAIJA

Murheenkryyni. Suomesta ei saa vihreää papaijaa, jota Thaimaassa käytetään mm. yhteen suosituimmista kansallisruuista, som tamiin. Vihreän papaijan maku on vailla vertaistaan, mutta pahimmassa somtamhimossani olen korvannut sen omenan ja porkkanan sekoituksella tai käyttämällä hyvin raakaa mangoa.


MITÄ EN OLE VIELÄ MARKETISTA LÖYTÄNYT

Vaikka kauppojen valikoima on parantunut huomattavasti parin vuoden sisällä, en ole onnistunut löytämään tavallisista kaupoista mm. katkaraputahnaa ja chilitahnaa. Etnisistä kaupoista näitä kuitenkin löytyy, kuin myös Siam Housen verkkokaupasta. Tarvittaessa olen jättänyt katkaraputahnan kokonaan pois ja lorauttanut mauksi vain lisää kalakastiketta. Thaimaalainen chilitahna on öljyistä ja vahvaa, mutta ei yhtä etikkaista tai kitkerää kuin esim. sambal oelek tai muut kauppojen chilikastikkeet ja -tahnat. Aidon chilitahnan voi kyllä korvata tarpeen vaatiessa muillakin chilitahnoilla tai vaikkapa tuoreella chilillä.

Katkaraputahna 95g, 1,30e (Siam Housen verkkokauppa)
Chilitahna 456g, 5,30e (Siam Housen verkkokauppa)


MITÄ LÖYDÄN VARMASTI

Thaimaalaista ruokaa valmistaessasi saatat usein tarvita myös soijakastiketta, tuoretta korianteria, korianterinsiemeniä, kookosmaitoa, salottisipuleita, kevätsipulia, valkosipulia, minttua, cashew- tai maapähkinöitä jne, mutta näitä löydät varmasti vähintään keskikokoisista marketista.


Mikäli kaipaat lisää vinkkejä raaka-aineiden löytämisessä, valinnassa tai korvaamisessa, autan mielelläni kykyjeni mukaan. Täydennän listaa mikäli siihen tulee lisättävää esim. toiveiden ja hintojen osalta!


10 kommenttia:

 1. Kiitos älyttömän hyvästä ja kattavasta Thairuoka esittelyssä. Löysin blogiisi sanalla sitruunaruoho. Kävin tänään ensimmäistä kertaa etnisessä kaupassa ja ostin sitä mukaani tietäen minkä makuista se on, mutta ei hajuakaan valmistustavasta :) Ruoasta tuli todella hyvää :D

  VastaaPoista
 2. Kiva, että "eksyit" tänne, Suvi :D!

  VastaaPoista
 3. Suosittelen visiittiä Helsingin Hakaniemeen, Vii Voaniin; ostin tänään sieltä muun muassa tuoretta sitruunaruohoa (1.5e/nippu), kaffirlehtiä (1.2e/pussi), kalakastiketta ja kim chiä. Erinomainen kauppa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä! Täytyy pistää mies asialle työpäivänsä päätteeksi, muuten tulee hakureissu tyyriiksi kohtuuhintaisista elintarvikkeista huolimatta :)!

  VastaaPoista
 5. Vii Voan tarjoaa ratkaisun myös murheenkryyninä mainitsemaasi raakaan papaijaan, sieltä sitä saa!

  Kiitos blogistasi, massaman curryn tahna odottaa valmiiksi tehtynä huomista, ohjeesi mukaan tehtynä. Alkuruoaksi, mitäpä muuta kuin papaijasalaattia. :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos vinkeistä Puolialaston kokki. Youtubesta löytyy mainio Thai-kokki, joka neuvoo miten helposti thai-ruokia tehdään: HotThaiKitchen.com (en jostain syystä onnistunut kopioimaan linkkiä). Hän puhuu selkeää englantia ja reseprtit ovat todella maistuvia ja kauniita.

  Anu Suomela

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. https://www.youtube.com/user/PailinsKitchen

   Poista
 7. Lisään vielä edelliseen, että resepteistä löytyy todella kiintoisa jälkiruoka Mango Coconut Jelly. Eli kerros Mangojellyä ja päälle kerros kookosmaitojellyä. Mielikuvitukseni lähti oitis liikkeelle. Agar agarilla voi valmistaa mistä tahansa hedelmästä, yrtistä tai vaikka katkaravuista todella värikkäitä herkkupaloja.

  VastaaPoista
 8. Anonyymi5/7/18 05:44

  Kiitos vihjeistä! Löysin tänne googlettaessani galangalin hintaa, ja vaikuttaa että itselläni on luvassa suht paljon shoppailua tämän myötä. :-) Myös Vii Voan tulee varmasti tsekattua, kiitos Anonyymi.

  VastaaPoista
 9. Hot Thai Kitchen: https://youtu.be/q_9rDq2gGmg
  tai
  https://www.youtube.com/user/PailinsKitchen

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...