tiistai 25. maaliskuuta 2014

RANSKALAINEN MAALAISLEIPÄ

Olen jo monta kertaa tunnustanut, etten ole hääppöinen leipuri ja etenkin syömiskelpoisen leivän loihtiminen on minulle täysi mysteeri. Yritystä kuitenkin löytyy. Glorian Ruoka ja Viini -lehdestä 2/14 löysin ranskalaisen maalaisleivän ohjeen, jota päätin kokeilla.

Ohjetta tutkailtuani olin täysin varma, että tästä leivästä tulisi jatkoa "Ei menny niinku Strömsössä" -osastolle. Jos leipäni eivät kohoa muutenkaan, miten ne muka kohoaisivat ilman hiivaa? Leivän valmistamisessa oli lisäksi todella monta kohotusvaihetta - siis ihan liian monta mahdollisuutta jäädä kohoamatta. Kun leipä lopulta uunissa paistui ihan leivän näköiseksi, vannotin vielä perhettäni olemaan hiirenhiljaa. Jos joku hiiskahtaisi sanankin siitä, että leipä näyttää onnistuvan, se lässähtäisi taatusti välittömästi. Suureksi hämmästyksekseni leivästä tuli syötävää. Hieman mautonta, kyllä ja kovin vehnäistä, toki. Mutta syötävää!leipäjuuri
1½ dl vettä
2½dl vehnäjauhoja

taikina
6dl vettä
7½dl hiivaleipäjauhoja
7½dl vehnäjauhoja
1rkl suolaa

Tee leipäjuuri. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Mittaa jauhot ja vesi kulhoon. Sekoita hyvin ja jätä huoneenlämpöön peitettynä 24 tunniksi.


Tee taikina. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Yhdistä leipäjuuri, vesi ja jauhot ja vaivaa taikinaa käsin 12 minuuttia. Lisää suola taikinaan ja vaivaa 2-3 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä 1 tunti.


Vaivaa taikinasta ilmakuplat pois ja kohota peitettynä 1½ tuntia. Jaa taikina 2 osaan ja leivo leiviksi. Jauhota pinta siivilöimällä jauhoja leivän päälle. Kohota peitettynä vielä 1 tunti.


Laita uuni lämpenemään 250 asteeseen. Viillä leivän pintaan haluamasi kuvio terävällä veitsellä tai partakoneenterällä. Laita leivät uuniin ja laske lämpö 200 asteeseen. Paista 35 minuuttia. Pirskota välillä vettä uunin pohjalle, niin saat leipiin rapean kuoren. Itse viskasin uunin pohjalle jääpalan pari kertaa paiston aikana - tämän vinkin bongasin Master Chef Australiasta.


Valmiin leivän tarjosin pestovoin kanssa - sekoitin n.50 grammaan hieman pehmennytä voita pari teelusikallista vihreää pestoa, käärin pötköksi kelmuun ja annoin kovettua jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...