lauantai 5. helmikuuta 2011

TOM KHA KAI, thaimaalainen kookos-kanakeitto

Hyvin tyypillinen thaimaalainen ruoka, jonka valmistuksessa käytetään ruokalajin nimenkin mukaan galanga-juurta. Koska galangan saatavuus Suomessa on melko heikkoa, korvaan galangan yleensä inkiväärillä, jossa tosin on vahvempi maku kuin sukulaisessaan galangassa. Keiton maku ei tietenkään ole yhtä autenttinen ja huumaava jos käyttää galangan sijasta inkivääriä ja kuivattua kaffirlimen lehteä ja murskattua sitruunaruohoa tuoreiden sijasta, mutta tällä reseptillä pääsee jo lähelle oikeita makuja. Tämän keiton ei kuulu olla tulinen, vaan happaman, pehmeän, suolaisen ja raikkaan yhdistelmä. Inkivääriä/galangaa, kaffirlimen lehtiä ja sitruunaruohoa EI kuulu syödä, vaan ne ovat keitossa vain tuomassa makua.


5dl kookosmaitoa
2-3dl vettä
1 sitruunaruohon varsi (tai 1tl sitruunaruohotahnaa jos et saa sitruunaruohoa käsiisi), valkoinen osa paloiteltuna
parin sentin mittainen pala galangaa (tai inkivääriä) ohuehkoina siivuina
3 banaanisalottisipulia hienonnettuna
2 broilerin rintafileetä ohuina siivuina
2rkl kalakastiketta
1tl palmusokeria (tai vaikkapa ruokosokeria ellet löydä palmusokeria)
200g kypsiä miniluumutomaatteja
100g herkkusieniä
3rkl limettimehua
6 pientä kaffirlimen lehteä
3-5 linnunsilmächiliä hienonnettuna tai 2 pitkää punaista chiliä hienoksi viipaloituna ilman siemeniä
muutama korianterin lehti koristeluun


Laita kookosmaito, sitruunaruoho, inkivääri sekä salottisipulit kattilaan. Kuumenna kunnes kiehahtaa. Lisää kana, kalakastike sekä palmusokeri ja kiehuta hiljalleen 5min tai kunnes kana on kypsää (älä ylikypsennä!). Lisää kuumaa vettä jotta keitosta tulee sopivan ohutta. Lisää tomaatit ja sienet ja kiehauta pari minuuttia. Lisää viimehetkellä limettimehu, kaffirlimen lehdet ja chilit. Pidä huoli etteivät tomaatit mene rikki. Maista ja mausta makusi mukaan lisää. Koristele korianterilla ja tarjoile.


12 kommenttia:

  1. Kiitos reseptistä !! Tämä on ehdoton suosikkini aina Thaimaassa ollessa. Nyt tein ensimmäistä kertaa Suomessa ja ai että, et tuli hyvää. Niin hyvää et tuntuu et siihen jää koukkuun :D o

    VastaaPoista
  2. Anonyymi2/8/12 16:06

    Hyvä resepti! Kokeilin tätä Briteissä. Suosittelen.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi6/2/13 16:12

    Sain ystävältäni, erään Hollannissa asuvan Thai-kokin reseptin käsiini ja tarkoituksena olisi kokeilla kyseistä keittoa. Löysin jopa tuoretta Galangalia Chinamarketista, mutta mietityttää vain, että miten se on tarkoitus lisätä ruokaan? Murskataanko vai lisätäänkö vain valmistuksen ajaksi viipaleina? Samoin mietitytti nuo muut ei syötävät raaka-aineet, miten välttää niiden syöminen, mikäli ovat silputtuna joukossa? Kiitos paljon vastauksista!

    VastaaPoista
  4. Ooh, tuoretta galangalia! Olen kade!

    Galangal lisätään keittoon mauksi ohuehkoina siivuina. Samoin kuin muut ei-syötävät ainekset keitossa, galangal tuo keitolle makua ja päätyy kyllä lautaselle asti, mutta jätetään vain syömättä lautaselta.

    Mukavia herkkuhetkiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anonyymi7/2/13 16:35

      Kiitos nopeasta vastauksesta, ei kun kokkailemaan!

      Poista
  5. Oon pitäny bloggaamista päiväkirjamaisena muistiinpanovälineenä tai huomionhakuisena oman elämän hehkuttamisena. Tänää omii reissukuvia selaillessa alko thaikkusafka himottamaa ja löysin tänne. Diggaan ihan täysillä! Mun osalta thaikokkaukset ois varmaa jääny niihin kurssilla tehtyihin annoksii, koska "Suomesta on liian vaikeeta löytää oikeita aineksia". Kiitos sulle, että teet tätä. Prismaan-->

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos diggailusta, hyvä jos löytyy matkamuistoja myötäileviä reseptejä!

      Poista
  6. Moi! Söin lounaalla kastiketta missä oli kanaa, sipulia, perunaa, pähkinöitä ja kookosmaistoa. Olisko mitään havaintoa ruuan nimestä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Söitkö thaimaalaisessa ravintolassa tai viittasiko ruuan nimi johonkin aasialaiseen? Thaimaassa käytetään aika harvoin perunaa, oikeastaan massaman curry (kanalla) on ainut perunaa sisältävä, kuvaustasi muistuttava thaikkuruoka, jonka keksin tähän hätään. Toki voihan olla, että kyseessä on jokin kokin oma neronleimaus-annos :).

      Poista
    2. Luultavasti kysymyksessä oli "kaeng kari gai" chicken yellow curry. Sitä eukko tykkää tehdä.

      Poista
  7. Hei,
    Olemme tehneet vuoden aikana nyt kolmesti tätä ihanuutta. Kaksi kertaa näistä on kookosmaito juoksettunut pahasti, jos tätä ohjetta noudattaa. Mites teillä muilla? Onkohan kenties merkeissä eroa? Nyt googletettuani tätä ongelmaa, löysin tuunatun ohjeen, jossa kaikki alkukiehautukset oli tehty vain veteen ja kookosmaito lisätty vasta viimeksi. Tätä tekniikkaa täytynee kokeilla, ellei teiltä muilta vinkkejä tule. Tuo 5-7 min kookosmaidon keittäminen kun siis tuntuu olevan liikaa.

    Keväisin terveisin,

    Sanna Ja Joa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todentotta, kookosmaito erottuu ikävästi, jos sitä keittelee. Monissa curryresepteissä ongelma on ratkaistu samaan tapaan kuin tuossa veden kanssa keittämisessä ennen kookosmaidon lisäämistä: currytahna sekoitetaan ensin vain puoleen kookosmaidon määrästä ja myöhemmin lisätään loput. Tämän tom kha kai -reseptin otin suoraan thaikkuruokaraamatustani enkä uskaltanut sitä alkaa muokkailemaan. Kenties kookosmaidoissakin on eroja, koska välillä kookosmaito tuntuu "leikkaavan" heti kiehahdettuaan ja joskus pystyy keittelemään enemmänkin.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...