lauantai 13. elokuuta 2011

KOKONAISENA PAISTETTUA PEURAN FILEETÄ, IHANAA PERUNA-PÄÄRYNÄ-PALSTERNAKKAPAISTOSTA JA RAKUUNA-SINAPPIKASTIKE

Pakasteessa lötkötti lähes kilon painoinen ystävältä saatu peuran ulkofilee odotellen että joku keksii sille arvoisensa lisukkeet. Kastikeraamatustani, Joanna Farrowin Parhaat kastikkeet -kirjasta löysin hauskan kuuloisen kylmän kastikkeen, jota suositeltiin kylmän kanan, kalkkunan, riistan tai grillatun lihan kanssa tarjottavaksi. Peruna-palsternakka-päärynäpaistoksen sovelsin Jamien, The Alastoman Kokin possunkyljysohjeesta. Annos sai ylistävää palautetta.



500g peuran ulkofileetä
kourallinen tuoretta rosmariinia
kourallinen tuoretta timjamia
suolaa, mustapippuria
öljyä

Ota filee huoneenlämpöön mielellään pari tuntia ennen valmistusta. Riivi yrteistä lehdet ja silppua ne. Poista fileestä kalvot. Kuumenna paistinpannu erittäin kuumaksi ja paista nopeasti öljyssä fileeseen kaunis, ruskea paistopinta. Tökkää lihan paksuimpaan kohtaan paistolämpömittari ja paista 125-asteisessa uunissa (höyryuunissa 60% kosteus) kunnes sisälämpötila on 62 astetta (alle puoli tuntia). Ota liha uunista ja kiedo se folioon lepäämään, älä poista vielä mittaria. Lihan levättyä hetki, ota mittari irti ja siivuta filee kauniiksi n.1cm paksuisiksi siivuiksi.

Rakuuna-sinapinsiemenkastike
1rkl vaaleita tai tummia sinapinsiemeniä
1 puska rakuunaa (kouraan mahtuva nippu)
1 limetin mehu ja raastettu kuori
1tl dijonsinappia
2 kevätsipulia puhdistettuna ja pilkottuna
2 valkosipulinkynttä silputtuna
2tl sokeria
1dl oliiviöljyä
suolaa

Paahda sinapinsiemeniä pienessä pannussa kunnes ne alkavat poksahdella. Riivi rakuunasta lehdet ja laita ne sinapinsiementen kanssa monitoimikoneeseen. Lisää limetin mehu ja kuoriraaste, sinappi, kevätsipuli, sokeri sekä ripaus suolaa ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Valuta sekaan öljy vähitellen koneen koko ajan käydessä. Kastikkeesta on tarkoitus tulla sakeaa. Jäähdytä kastike ennen tarjoilua.

Palsternakka-peruna-päärynäpaistos
3 päärynää
4 palsternakkaa
5 suurehkoa perunaa
tuoretta rosmariinia (voit ottaa hyppysellisen peuranfileille tarkoitetusta silpusta)
2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 limen mehu
oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Kuori päärynät, palsternakat ja perunat. Poista päärynöistä siemenkota ja leikkaa 4 pitkänomaiseksi lohkoksi. Leikkaa myös palsternakat 4 pitkulaiseen osaan. Siivuta perunat n.½cm siivuiksi. Sekoita rosmariini, hienonnettu valkosipuli, limen mehu ja muutama reilu loraus oliiviöljyä marinadiksi ja rouhi sekaan myllystä suolaa ja pippuria. Pyörittele päärynöitä, palsternakkoja ja perunoita marinadissa ja paista 220 asteisessa uunissa uunivuoassa noin 30-45 minuuttia, kunnes perunat ja palsternakat ovat kypsiä.

Huom! Valmista ensin kastike ja laita se jäähtymään, valmistele sitten perunapaistos uuniin ja valmista sitten vasta peuran filee.




2 kommenttia:

  1. Anonyymi2/7/22 14:14

    Tuostahan tulee kengänpohjaa (62 astetta)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näyttääkö se sun silmään kengänpohjalta? Kuulostaako puoli tuntia 125-asteisessa uunissa kilon lihakimpaleelle sin mielestä pitkältä ajalta? Liha oli kyllä mehukasta.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...