sunnuntai 23. tammikuuta 2011

MÖKKIHÖPERÖT... ja pöperöt.

Kesämökki.

Paikka, jossa ruuanlaitosta tulee taitolaji jo pelkästään siksi että käytettävissä on nihkeästi toimiva sähköuuni, arvaamattoman kuuma leivinuuni, muutama tylsä veitsi sekä epämääräinen Aristoteleen aikainen kattila-, kulho-, kilho- ja välinevalikoima. Lieneekö tämä pääsyy siihen, että edellisestä mökkireissusta on vierähtänyt useampi vuosi? Tällä kertaa päätin varustautua reissuun tekemällä jo kotona valmiiksi pari tuhtia talviruokaa, jotka tarvitsisi perillä vain lämmittää.

Tein lammaspataa, johon heitin noin 400g lampaan keittolihaa, punasipulin silputtuna, porkkanan kuutioina, ison tomaatin kuutioina, tuoretta rosmariinia silppuna, puolisen pulloa punaviiniä, kuivattua timjamia, pippuria, suolaa, sokeria, tomaattipyrettä ja vasikkafondia. Hauduttelin pataa kotona liedellä reilun tunnin ja mökillä savipadassa leivinuunissa vähintään saman verran.
Iltapalaksi nautimme punaviinin kanssa valkosipuliyrttivoilla ryyditettyä ranskanleipää, jonka bongasin Kitisen mau!kkaasta blogista (ja sinne resepti on näemmä päätynyt Kuovin lieden lämmöstä).
Yrttivoin (oreganosta ja persiljasta) tein kotona valmiiksi, lopputuunaus sujui helposti jopa mökkiolosuhteissa ja leivinuunilla.
Lauantaina teimme pitkän kävely- ja pulkkailulenkin lumisissa maisemissa. Mikäpäs maistuisi reippailun jälkeen paremmin kuin kattilallinen gulassikeittoa.
Sen jälkeen riitti taas energiaa touhuta ulkona, ja päätimme kokeilla kalaonneamme pilkillä. Taisi Ahti olla matkoilla, sillä tunnin loskaisella jäällä kökötyksen lopputuloksena oli vain kylmä ja märkä takapuoli. Onneksi emme olleet laskeneet illallista kalasaaliin varaan, vaan söimme simppelisti kanaa kaupan tikka masala-kastikkeessa ja valmista naan-leipää.
Aamupalaksi olimme ostaneet karjalanpiirakoita, joille olin tehnyt valmiiksi munavoin yhdistämällä summamutikassa kolme keitettyä kananmunaa ja noin 75g voita (sekä ripauksen suolaa).
Olin viime keväänä eräällä työhöni liittyvällä retkellä ja pitkällä bussimatkalla poikkesimme taukopaikalla Heinolassa. Siellä bongasin ihastuttavan lähiruokatorin, Heilan. Ihastelin silloin liikkeen luomu- ja lähiruokavalikoimaa. Ihania marjaviinejä, mahtava liha- ja makkaravalikoima, herkullisia hilloja ja hyytelöitä, tuoretta leipää jne. Heila sattuu sijaitsemaan mökkimatkamme varrella, joten kävimme paluumatkalla ostamassa vähän kotiintuomisia. Mukaan tarttui omena-calvados -hyytelöä, luomuleipäjuustoa, savupororuislastuja, mansikka-raparperimehua, lammasmakkaraa, hirvimakkaraa, highland-makkaraa...

...sekä suklaita: minttuvalkosuklaata, vadelmavalkosuklaata, salmiakkivalkosuklaata, omena-kaneli-valkosuklaata sekä mokkavalkosuklaata.

Hyvällä omallatunnolla kävimme nauttimassa vähemmän eettisen pikaruokaketjulounaan ja juuri kun olimme jatkamassa matkaa, huomasin kirjakaupan ikkunassa Gordon Ramsayn kirjoja alennuksessa. Valitsin itselleni tuliaisiksi osuvasti kirjan nimeltä "sunnuntairuokaa". Kirjan alkuperäinen hinta oli 45e, joten olin hyvin tyytyväinen kiikuttaessani sen kotiin hintaan 14,90e.
Viikonloppu oli yllättävän rento ja mukava kun paikanpäällä ei tarvinnut hermoilla ruuanlaiton kanssa. Seuraavaa reissua odotellessa voikin suunnitella lisää helppoja mökkiruokia. Lihapullia sambal oelek -kastikkeessa? Kukkoa viinissä? Moussakaa?

1 kommentti:

  1. Täällä alkoi välitön kuolausreaktio :D Kiitos ihanasta Heila-vinkistä, täytyy ehdottomasti poiketa, kun koti-kotiin suunnataan Mikkelin suunnalle!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...