perjantai 7. tammikuuta 2011

RISOTON PERUSOHJE

Risoton perusohjeen olen napannut - yllätys yllätys - Jamie Oliverilta. Olen laittanut Jamien ohjeen suurinpiirtein puoliksi, tällä ohjeella risottoa riittää 2-4 henkilölle (erittäin paljon kahdelle, sopivasti kolmelle ja riittävästi neljälle).


Käytä risottoon laadukasta risottoriisiä, kuten Arboriota. Risoton valmistamisessa tärkeintä on kypsytellä riisi rauhassa kypsäksi. Tästä reseptistä on helppo muokata erilaisia risottoja vaihtamalla osa parmesaanista joksikin toiseksi juustoksi, lisäämällä juustoa, yrttejä, sieniä... vain mielikuvitus on rajana!

2 salottisipulia silputtuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
(1 varsisellerin varsi silputtuna)
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
200g arborio-riisiä
8dl vettä + 3rkl mieleistäsi fondia
oliiviöljyä
suolaa myllystä
35g voita
50g vastaraastettua parmesaania

Valmistele ainekset: raasta parmesaani, silppua sipulit ja varsiselleri, 
mittaa riisi, viini ja voi valmiiksi.


Kuumenna vesi+fondi kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa öljy, lisää joukkoon silputut sipulit ja varsiselleri. Kuullota pehmeäksi öljyssä muutaman minuutin ajan, älä ruskista.



Mittaa kattilaan riisi ja lisää lämpöä.



Pidä riisi liikkeessä, kuullota sitä kiiltäväksi/reunoilta kuultavaksi noin minuutin ajan, mutta älä missään nimessä anna saada väriä!

Lisää viini ja jatka sekoittamista.



Kun viini on imeytynyt ja alkoholi samalla haihtunut, vähennä lämpöä, ja lisää kauhallinen lientä ja rouhaisu suolaa myllystä. Anna liemen imeytyä hiljalleen riisiin ennenkuin lisäät seuraavan kauhallisen. Lisää suolaa ripaus joka kerta, kun lisäät kauhallisen lientä.



Jos kiehutat risottoa niin että liemi haihtuu, riisi kypsyy kyllä pinnalta mutta jää raa'aksi sisältä. Risotto porisee hiljalleen pitkän aikaa (Jamie väittää valmistukseen kuluvan vartin, itse poristelen risottoa noin 20 minuuttia). Lisää kauhallinen lientä kerrallaan ja sekoita riisiä samalla niin että koostumuksesta tulee kermainen (riisistä hieroutuu irti tärkkelystä). Maista riisiä - ethän ylikypsennä riisiä muussiksi? Mausta tarpeen mukaan lisää suolalla.


Kun risotto on kypsää (al dente), ota kattila pois liedeltä, lisää parmesaaniraaste ja voi. Sekoita hyvin.

5 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta! Tätä aion testata. :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos tästä, tein jo toisen kerran risottoa. Ennen en uskaltanut tehdä, kun luulin sen olevan vaikeaa mutta sehän olikin helppoa. :) Ihanan selkeät kuvat tekovaiheista. :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos tästä reseptistä, tuli ihan tajuttoman hyvää! Laitoin lopuksi vielä tilkan kermaa kun tähän hätään ei ollut parmesaanijuustoa. Nami!

    VastaaPoista
  4. Erittäin hyvä resepti. Tosin käytän omassa risotossani huomattavasti enemmän kasvislientä, n. 1,2 litraa !Ennen pöytään menoa mukaan aika ronskisti voita . Lempi-risotto on R. Milanese siis sahramia sen mausteena, kaunista herkkua.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...