lauantai 1. tammikuuta 2011

UUSI VUOSI, UUDET KUJEET?

Kiitos kaikille puolialastomia reseptejä kurkkineille menneestä vuodesta ja onnellista alkanutta vuotta!


Mitä jäi uunikintaaseen vuodesta 2010? Aloitin puolialastoman blogin pitämisen siinä toivossa että saisin koottua kaikki vanhat hyvät reseptini kuvineen yhteen paikaan, mistä löytäisin ne itse helposti ja josta niitä olisi kätevästi vinkkailla myös tutuille. Pian huomasin, että olin vakavasti koukussa blogin päivittämiseen ja siten uusien reseptien kokeilun oravanpyörässä. Näiden kokeilujen lomassa löysin uusia makuja ja mieleisiäni makuyhdistelmiä, sekä hioin kiinnostavista resepteistä enemmän oman makuni mukaisia jopa pakkomielteen omaisesti.

Yksi simppeli esimerkki uusista löydöistä on lampaan sisäfile. Jostain syystä en ole uskaltanut kokeilla innokkaammin reseptejä joissa on lampaan lihaa - saattaa johtua jostain aiemmasta epäonnistuneesta lihavalinnasta ja siitä seuranneesta pettymyksestä. Kokeilin lampaan sisäfileen valmistamista ensimmäistä kertaa viime vuonna, ja ihastuin sen mehevän herkulliseen lihaan, siihen miten helppo sen valmistamisessa on onnistua täydellisesti, sekä ajatukseen hieman (naudanlihaa) eettisemmästä tuotannosta. Toinen Vuoden Löytö oli risotto. Miehelleni on jäänyt traumoja koulun kuivasta hernemaissipaprikarisotosta ja kesti vuosia ennenkuin sain miehen maistamaan OIKEAA risottoa. Nyt mies ei enää edes muista vastustelleensa risottokokeilujani ja risotto kuuluu lempiruokiimme, joten testailu ja reseptien hiominen on ilmeisesti tuottanut tulosta.

Lammasta ja risottoa - vuoden 2010 parhaat "löydöt"

Suureksi yllätyksekseni blogini löysivät monet muutkin kuin lähipiirini ihmiset, mikä loi hieman enemmän paineita kehittää blogia niin että se miellyttäisi yhä laajempaa yleisöä. Tyylistäni en silti halua luopua. Tiedän, että perusresepteille kuten makaronilaatikolle ja hernekeitolle on paljon kysyntää, mutta itse rakastan muunnella tavallisia arkiruokia ja tehdä ruokia niin laajalla skaalalla ettei niihin ehdi kyllästyä. Arkiruuan ei tarvitse olla tylsää eikä päivästä ja viikosta toiseen samanlaista - pienillä muutoksilla saa paljon uusia vivahteita aikaan ilman sen suurempaa vaivaa. Jakamani vinkit ja reseptit eivät ole mikään absoluúttinen totuus enkä todellakaan ole mikään ylijumalamestarikokki - teen ruokaa koko sydämestäni ja tahdon jokaisen aterian olevan pieni hemmotteluhetki arjenkin keskellä, minkä takia haluan jakaa onnistumisen hetket muidenkin kanssa. Se, mikä maistuu minun suussani herkulliselle voi jollekin toiselle olla pahin painajainen. Mikään ei estä testailemasta reseptejäni aineksia karsien tai lisäillen - kokkaushan on yhtä suurta kulinaarista tutkimusmatkailua makuihin!

Couscoussalaatti makumatkoilta tuoduilla mausteilla höystettynä

Vuoden aikana innostuin ottamaan enemmän selvää ruuanlaittotekniikoista, erilaisista minulle uusista ruuista ja ruuan alkuperästä. Ruuan alkuperä, puhtaus ja eettisyys on kiinnostanut minua jo kauan, mutta olen pitänyt luomutuotteita kovin kalliina ja ruuan eettisyys ja terveellisyys tuntuu loputtomalta suolta johon ei uskalla jalkaansa upottaa. Loppuvuodesta huomasin kuitenkin lukevani intohimoisesti artikkeleita näistä asioista ja nappaavani jokaisella kauppareissulla vähintään yhden luomutuotteen tavallisen sijasta. Ihmeekseni tapa tarttui mieheenikin. Aion jatkaa tätä linjaa tulevanakin vuonna ja taatusti ostoskärryyn tulee livahtamaan yhä enemmän luomutuotteita.

Ostoskärryyn tulee varmasti livahtamaan kyllä paljon muutakin, sillä aloitettuani blogin pitämisen olen kokenut aiheuttavani yhä kasvavaa pahennusta kassajonossa viikonlopun ruokaostoksia tehdessä. Ei sillä että kanssaihmiset mulkoilisivat ostosteni laatua, vaan määrää. Blogin pitämisen nimissä on kuitenkin uhrauduttava ottamaan tämä paheksunta vastaan ja leuka pystyssä puolustettava herkuttelijoiden oikeuksia ostoskärry ja kassan liukuhihna erilaisia yrttejä, herkullisia lihapaloja sekä tuoreita kasviksia pursuten.

LUPAAN tänä vuonna jatkaa blogin pitämistä sekä armotonta herkuttelua. VANNON näpytteleväni viimeinkin faktaa ja kokemuksia kreetalaisesta ruokakulttuurista, sillä sen tekemättä jättäminen on painanut mieltäni siitä lähtien kun purin sydämeni thaimaalaisesta ruokakulttuurista blogiini. TAAKAAN JA ALLEVIIVAAN, että tulen matkustelemaan hyvän ruuan perässä ja mahdollisesti jakamaan ravintolavinkkejä ympäriämpäri Suomea ja maailmaa. YRITÄMME mieheni kanssa tänä vuonna saada aikaiseksi katkaista ikuisen Thaikkukierteen (ei vaikuta lupaavalta sillä kahdeksas Thaimaan-matka on jo varattu...) ja kokeilla vaihteeksi Vietnamia. Vietnamin ruokakulttuuri vaikuttaa mielenkiintoiselta ja se tulee inspiroimaan varmasti reseptienkin muodossa. Samanlainen katkaisuhoito on edessä myös Kreetan herkuttelumatkailulle ja olemmekin alustavasti vilkuilleet mitä Kyproksella olisi meille tarjota.

Uudenvuoden tina yrittää vihjata jotain Thaimaan matkailusta...

Pikkutaverna Kreetalaisessa kylässä

TOIVON, että pääsisin herkuttelemaan ravintoloissa minulle vierailla raaka-aineilla, joista saisin intoa kokkailla omia versioitani. En ole koskaan maistanut kampasimpukoita - scallops, you know? Niitä lihaisia nilviäisiä joita kokataan jokaikisessä realitykokkisarjassa silloin kun yritetään tehdä vaikutus tuomareihin - ja epäonnistutaan siinä lähes aina pahemman kerran. Haluaisin maistaa oikein taidolla valmistettuja kampasimpukoita jotta tiedän mistä oikein on kyse. Myös ankka on jäänyt minulta maistamatta ja tämäkin tulisi tänä vuonna korjata.


SUURIN HAASTEENI tulevalle vuodelle tekniikan ja tiedon kehittämisen lisäksi voisi olla LEIPOMISEN opettelu! Koska en saa makeita leivonnaisia uppoamaan kotona enkä kehtaa lihottaa työkavereitani epämääräisillä tieteellisillä kokeiluillani, voisin haastaa itseni vaikkapa harjoittelemaan leipien leipomista.

Puolialastoman leipurin tuotoksia - Suklaakakun irrottaminen silikonivuoasta ei menny ihan niinku Strömsössä...

TAVOITTEENANI on näpytellä lisää myös perusreseptejä ja selkeitä ainesten valmisteluohjeita, joista on helppo etsiä inspiraatiota omille kokeiluille.

Tulevalta vuodelta TOIVON lisää palautetta lukijoilta. Tilastotiedoista näen että kävijöitä riittää, ja näen mitä reseptejä täältä haetaan, mutta jään usein miettimään kokeileeko kukaan reseptejäni saatika onko niistä mihinkään. Joten toivon kaikenlaista palautetta sekä toiveita blogini, sen sisällön, reseptien, ohjeiden, kuvien, ulkoasun ja ihan kaiken mieleenjuolahtavan suhteen!

"Kokkaa itsellesi hyvä elämä"

Siinäpä sitä riittääkin tavoitteita ja toiveita yhdelle vuodelle...

Herkullista puolialastonta vuotta 2011!

6 kommenttia:

 1. Ihanaa uutta vuotta koko teidän poppoolle!! Mä jään odottamaan leivonta kokeiluja ;D !!

  VastaaPoista
 2. Mähän meinasin lentää jo perseelleni, kun aiemmin bongasin sun blogistasi nakkipiilot xD Mutta leivontakokeiluja jään suurella mielenkiinnolla odottamaan minäkin! Etenkin, jos leipäpuoleen panostat :) Mähän ostin itselleni leipävuoankin jo kesällä, mutta tuolla sekin odottaa käyttämättömänä... Ja lupaan käydä täällä ruokakuvia ihastelemassa ja reseptejä ihmettelemässä jatkossakin, vaikka omat kokeilut enemmän sinne perusruokaan meneekin :) Tää on ihan just sun näköinen blogi, joten älä muuta mitään ellei se sitten tule ns. luonnostaan :)

  VastaaPoista
 3. Kivaa, että mun leipomisyrityksiä odotetaan :D. Pitäisköhän ne yritykset ihan videoida kaikkien riemuksi ;)...

  Kitinen: Nakkipiilot rules. "Mun näköinen blogi" kuulostaa hyvälle, kiitos siitä! Toivottavasti et tarkoittanut sillä tylsää, ärsyttävää ja pöhöttynyttä ;)...

  VastaaPoista
 4. Joo, toki. Sähän just tuollainen oletkin xD Tiedät varmaan mitä tarkoitin, mutta tää blogi on just sen oloinen, että sä olet "kotonas" täällä :) Ja blogihan on siis upea, kuten omistajansakin!

  VastaaPoista
 5. Miksen ennen ole löytänyt blogiasi?
  Mahtava sivusto, kiitos!
  Ilomielin otan kaikenmaailman vinkkejä höyryuunin käytöstä. Minulla on uuden uunini kökkösuomeksi käännetty manuaali, ja se on varmasti vain pintaraapaisu mahdollisuuksista.
  terv Mervi

  VastaaPoista
 6. ^Voi kiitos! Mun täytyy suureksi häpeäkseni myöntää että olen käyttänyt höyryuunia lähinnä ruuan mehevänä pitämiseen kypsennyksen aikana, mutta pitäis alkaa kokeilla noita muitakin toimintoja.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...