sunnuntai 9. tammikuuta 2011

LAMMASCURRY (Jamie Oliverin ohjeella)


Annoin uuden mahdollisuuden ainoalle ruualle, joka koskaan on pettänyt odotukset kokeillessani herkullisilta kuulostavia Jamien reseptejä. Reseptin alkuperäinen nimi on Peterin lammascurry, koska Jamie on saanut reseptin ystävältään Peteriltä. Lampaan lihan sijasta voit kokeilla curryyn vaikkapa broileria, katkarapuja tai vihanneksia kuten pinaattia, kukkakaalia, paistettuja munakoisopaloja, kikherneitä, keitettyjä perunoita...

Peterin lammascurry onnistui tällä kertaa paremmin kuin joskus vuosia sitten sitä edellisen kerran kokeillessani, mutta vaikka ruoka olikin ihan hyvää, se ei edelleenkään kuulu lempiruokiini eikä ainakaan lempicurryihini. Itse pidän enemmän esim. etnisten reseptikirjojen curryohjeista, joilla olen onnistunut loihtimaan paljon "syvempiä" makuja ruokaan. Olen kuitenkin kuullut että muut intialaisvaikutteisesta ruuasta pitävät ovat tästä reseptistä pitäneet, joten laitetaanpa tämäkin jakoon.

Huom! Pitkä valmistusaika ja paneer-juustossa pitkä valutusaika!

8 annosta

Paneer-juusto:
2l täysmaitoa
viinilasillinen valkoviinietikkaa

Mausteseos
2rkl fenkolinsiemeniä
2rkl jeeran- eli juustokuminan siemeniä
2rkl korianterinsiemeniä
0,5rkl sarviapilan siemeniä
0,5rkl kokonaisia mustapippureita
1 mausteneilikka
puolikas kanelitanko
1tl kardemummansiemeniä
suolaa ja vastarouhittua pippuria

Currytahna:
1 annos mausteseosta
5cm pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja paloiteltuna
2 tennispallon kokoista punasipulia kuorittuna ja lohkottuna
10 valkosipulin kynttä kuorittuna
2 punaista chiliä siemenineen
1 nippu tuoretta korianteria

2rkl voita
2tlk tomaattimurskaa
3dl lihalientä, kasvislientä tai vettä
1,5kg lampaanlihaa kuutioina
1 kourallinen silputtua minttua ja korianteria
3dl maustamatonta jogurttia
suolaa ja mustapippuria
maun mukaan limettimehua

Valmista paneer-juusto ajoissa. Kiehauta maito kattilassa. Ota pois levyltä ja lisää valkoviinietikka. Anna herottua 5min ajan. Kaada harsokankaalla vuorattuun siivilään ja anna valua jääkaapissa.
Paahda mausteet pannulla ja hienonna morttelissa.
Soseuta monitoimikoneessa tahnaksi currytahnan aineet ja hienonnettu mausteseos.
Ruskista uuninkestävässä kasarissa voissa currytahna ja lisää sen jälkeen tomaattimurska ja liemi/vesi. Kiehauta, peitä foliolla ja anna muhia 170-asteisessa uunissa noin 1,5h. Poista folio ja hauduta kunnes seos sakenee.
Ruskista lammaskuutiot öljyssä ja lisää curryyn.
Hauduta uunissa tai liedellä noin tunti tai niin kauan kunnes liha on kypsää. Lisää ruokaan korianteri, minttu, jogurtti, suola, pippuri ja kunnon loraus limemehua.
Kuutioi paneer-juusto ja nostele curryn päälle.
Tarjoa lisänä intialaista leipää, höyrytettyä riisiä ja kylmää olutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...