torstai 6. tammikuuta 2011

TIMJAMIRISOTTO PROSCIUTOLLA JA VUOHENJUUSTOLLA (Jamie Oliverin ohjeella)


2 salottisipulia silputtuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 varsisellerin varsi silputtuna
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
200g arborio-riisiä
8dl vettä + 3rkl kana/kasvisfondia
oliiviöljyä
suolaa myllystä
kourallinen tuoretta timjamia, riivi lehdet
35g voita
50g vastaraastettua parmesaania
60g vastaraastettua pecorinoa
6-8 siivua prosciuttoa
100g vuohenjustoa muruina

Valmistele ainekset: raasta parmesaani, silppua sipulit ja varsiselleri, riivi timjami, murusta vuohenjuusto, leikkaa voikin valmiiksi.


Kuumenna vesi+fondi kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa öljy, lisää joukkoon silputut sipulit ja varsiselleri. Kuullota pehmeäksi öljyssä muutaman minuutin ajan, älä ruskista.


Mittaa kattilaan riisi ja lisää lämpöä. Pidä riisi liikkeessä, kuullota sitä kiiltäväksi/reunoilta kuultavaksi noin minuutin ajan, mutta älä missään nimessä anna saada väriä!


Lisää viini ja jatka sekoittamista. Kun viini on imeytynyt ja alkoholi samalla haihtunut, vähennä lämpöä, lisää timjami (säästä muutama lehti koristeluun), kauhallinen lientä ja rouhaisu suolaa myllystä ja anna liemen imeytyä hiljalleen riisiin ennenkuin lisäät seuraavan kauhallisen. Lisää suolaa ripaus joka kerta kun lisäät kauhallisen lientä.


Jos kiehutat risottoa niin että liemi haihtuu, riisi kypsyy kyllä pinnalta mutta jää raa'aksi sisältä. Risotto porisee hiljalleen pitkän aikaa (Jamie väittää valmistukseen kuluvan vartin, itse poristelen risottoa yli puoli tuntia, jopa tunnin). Lisää kauhallinen lientä kerrallaan ja sekoita riisiä samalla niin että koostumuksesta tulee kermainen (riisistä hieroutuu irti tärkkelystä). Maista riisiä - ethän ylikypsennä riisiä muussiksi? Mausta tarpeen mukaan lisää suolalla. Kun risotto on kypsää, ota kattila pois liedeltä, lisää voi sekä pecorino- ja parmesaaniraasteet. Sekoita hyvin. Annostele lautasille, revi soiroja prosciutosta ja ripottele ne sekä vuohenjuustomuruja päälle. Ripottele vielä muutama timjaminlehti koristeeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...