Pakkaseen ostamani ankanrinnan kanssa halusin kokeilla taas jotain uutta kivaa kastiketta, ja päädyin kokeilemaan Joanna Farrowin Maailman parhaat kastikkeet -kirjasta löytämääni karpalo-appelsiinikastikkeeseen. Kastiketta suositeltiin kalkkunan, riistan ja ankan kanssa. Kastiketta tuli tällä reseptillä kaksi täyttä kastikekannullista. Mielestäni se oli turhan vahvan makuista ja kirpeää ankanrinnalle ja karpalon maku peitti täysin myös kanelin maun. Seuraavan kerran laitan karpaloita vain kourallisen.
Bataattireseptistä sain vinkin kysellessäni uusia lisukevaihtoehtoja ja tämä ihana lisuke menikin heti suosikkien listalle. Alunperin resepti on Glorian ruoka ja viini -lehdestä, mutta näkyy löytyvän monesta blogistakin!
2:lle
Ankanrinta
1 suuri ankanrinta (350g)
suolaa, mustapippuria
Mausta ankanrinnat suolalla ja mustapippurilla ja laita ne nahallinen puoli alaspäin kuivaan paistinpannuun (et tarvitse ylimääräistä öljyä, sillä ankannahka on hyvin rasvaista). Ruskista ankanrintoja miedolla lämmöllä muutama minuutti eli kunnes suurin osa rasvasta on valunut pannuun. Nosta hieman lämpöä ja paista nahka rapeaksi. Käännä, ja paista toiselta puolelta vielä pari-kolme minuuttia eli kunnes liha tuntuu sormella painaen vielä kimmoisalta, muttei löysältä. Anna vetäytyä folion sisällä hetki, ja siivuta ohuiksi siivuiksi.
Bataatti-savujuustotornit
1 bataatti
oliiviöljyä
suolaa
rouhittua mustapippuria
savujuustoa (muutama siivu sulatejuustoa leikattuna neljään osaan)
Kuori bataatti ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Sivele hieman öljyä viipaleille ja paista niiden pintaan kaunis väri parilapannulla. Mausta viipaleet suolalla ja pippurilla. Lado bataatit ja juustoviipaleet kerroksittain torniksi ja paista grillivastuksella uunissa 230asteessa noin 10 minuuttia. Voit tehdä tornit myös grillissä: ota tuolloin väri siivujen pintaan grillissä, kokoa tornit kaksinkertaisten foliopalojen (n. 15 x 15 cm) päälle ja nipistä kulmat nyyteiksi. Kypsennä grillissä noin 10 minuuttia.
Karpalokastike
(tästä määrästä riittää ainakin neljälle, vaikka käyttäisi reilusti kastiketta!)
250g tuoreita tai pakastettuja karpaloita
1 kanelitanko
appelsiinin mehu ja hienoksi raastettu kuori
3rkl appelsiinimarmeladia
50g (vaaleaa muscovado)sokeria
½dl vettä
½dl appelsiinin makuista likööriä (esim. Cointreau)
Pane kasariin karpalot, kanelitanko, appelsiinin mehu ja kuoriraaste, marmeladi, sokeri ja vesi. Kuumenna sekoitellen miedolla lämmöllä, kunnes marmeladi on liuennut, lisää sitten likööri ja anna kiehua hiljalleen n.15 minuuttia. Sekoittele silloin tällöin, jotta karpalot rikkoutuvat ja kastike sakenee. Jäähdytä ja ota pois kanelitanko. Peitä kastike ja pidä jääkaapissa tarjoiluun asti.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti