keskiviikko 30. marraskuuta 2011

PUOLIALASTOMAN KOKIN JUMALAINEN BROILERI SEKÄ FENKOLIPERUNAT

Jamien fantastisessa kanassa fantastisinta on se, että se inspiroi tavoittelemaan täydellisyyttä kanan itse maustamisessa. Hetken päätäni raavittuani näennäisesti tyhjän jääkaapin ovella päätin maustaa pakkasesta sulatetun luomubroilerin viikonlopulta yli jääneillä yrteillä. Lisukkeetkin syntyivät käyttämättä jääneistä heräteostoksista sekä ylijääneistä aineksista. Jamien ohjeen sitruunan korvasin hedelmäkorissa yksinäisenä nököttävällä appelsiinilla ja sain siitä idean maustaa kanan tähtianiksella ja lisukkeen fenkolilla. Lopputulos oli jumalainen - suussasulavan mehukasta, rapeanahkaista kanaa ja siitä tihkunutta mausteista kastiketta fenkoliperunoiden kanssa, sekä tätä täydentämässä yhtä aikaa makea, suolainen, pehmeä ja rouskuva salaatti. Annan itselleni sata pistettä, papukaijamerkin ja taputuksen olalle.
1 kokonainen luomubroileri sulatettuna
1 appelsiini
½ nippua salviaa
1 nippu lehtipersiljaa
3 isoa valkosipulin kynttä
3 rosmariininoksan lehdet riivittynä
vastarouhittua mustapippuria
1rkl savusuolaa
2 tähtianista
n.30g voita

1tl savusuolaa
1tähtianis
vastarouhittua mustapippuria

4 jauhoista perunaa
1 iso fenkoli (säästä tupsut koristeeksi)
1tl fenkolinsiemeniä
pari nokaretta voita
suolaa, vastarouhittua mustapippuria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Huuhtaise ja kuivaa talouspaperilla broileri. Irrottele varovasti nahka lihoista nahkaa rikkomatta - ujuta sormea nahan ja lihan väliin. Silppua yrtit ja valkosipulinkynnet hienoksi silpuksi. Hienonna morttelissa savusuola, 2 tähtianista sekä muutamia rouhauksia mustapippuria mausteseokseksi. Raasta pestystä appelsiinista kuori. Sekoita mauste- ja yrttiseokset sekä appelsiinikuoriraaste huoneenlämpöiseen voihin. Tunge maustevoita broilerin nahan alle joka puolelle lintua tasaisesti. Sido tarvittaessa lintua supumpaan. Hienonna morttelissa vielä hieman mustapippuria, 1 tähtianis sekä 1tl savusuolaa ja hiero se nahkaan. Aseta broileri uuninkestävään pannuun siivet taivutettuna kropan alle. Puolita appelsiini ja lohko toinen puoli neljään osaan. Purista jokaisesta näistä neljästä lohkosta hieman mehua linnun sisälle vatsaonteloon ja tunge lopuksi lohkot myös sisälle. Purista toisesta appelsiininpuolikkaasta mehut pannulle. Laita lintu uuniin 30 minuutiksi.

Valmista tällä aikaa fenkoliperunat. Kuori perunat ja lohko ne neljään osaan. Huuhtele fenkoli ja leikkaa sekin lohkoiksi. Keitä perunoita kattilassa n.5minuuttia ja lisää sitten fenkolilohkot, keitä vielä pari minuuttia. Tarkista mitä broilerille kuuluu. Avaa uuninluukkua ja hurmaannu huumaavasta tuoksusta. Valuta perunat ja fenkolit, kaada ne uunivuokaan, mausta suolalla, pippurilla ja morttelissa murskatuilla fenkolinsiemenillä, sekoita varovasti ja nakkaa sinne tänne pieniä voinokareita. Laita uunivuoka uuniin broilerin seuraksi ja anna paistua vielä n.25 minuuttia. Kurkkaa välillä broileria - saat hyvän syyn löyhytellä lisää sulotuoksuja keittiöösi. Kun kana alkaa olla kullanruskea ja näyttää siltä että mausteet tummuvat liikaa linnun pinnassa, peitä lintu löyhästi foliolla.

Kun kaikki on valmista, kaada fenkoliperunat lämpimään tarjoiluastiaan ja koristele fenkolitupsuilla.
Tarjoile broileri paistopannustaan kuumana, tai siirrä tarjoiluastiaan sekä lintu että siitä herunut rasvainen mausteliemi. Liemi on järjettömän hyvää niin kanan kuin perunoidenkin kanssa.

Tarjoile lisänä vuohenjuusto-pekaanipähkinä-savukinkku-taatelisalaattia ja syö itsesi taivaalliseen ähkytilaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...