keskiviikko 15. tammikuuta 2014

TAPAKSIA JA SANGRIAA, part 2

Onko siitä tosiaan jo yli vuosi, kun tein ystävilleni espanjalaisia tapaksia ja sangriaa? Kylläpä aika rientää! Nyt vietimme tapas-iltaa perheen kesken. Tarkoituksena oli syödä "kevyesti pikkupurtavia" lauantai-iltana, jotta jaksamme viettää iltaa vähän pidempäänkin. Kuinka ollakaan, mopo lähti käsistä eikä tapastelu jäänyt kovin kevyeksi.



Tällä kertaa tarjolla oli...
empanadas
marinoituja mustia ja vihreitä oliiveja
papas arrugadas (kanarialaiset ryppyperunat)
vihreä mojo
aioli
valkosipulikatkarapuja
manchego-juustoa
chorizoa
cabecero de lomo (espanjalaista leikkelettä)
leipää
juomaksi sangriaa
jälkkäriksi crema catalana.

Kaikki oli aivan järjettömän hyvää. Niin hyvää, että illallisen jälkeen piti ottaa pienet myöhäissiesta-unoset.


EMPANADAS
100g chorizo-leikkelettä
200g valmista voitaikinaa
1 kananmuna vatkattuna
(paprikajauhetta)

Hienonna chorizo. Kauli voitaikina ohueksi ja leikkaa siitä esim. juomalasin reunan avulla ympyröitä. Kauli lopputaikina kevyesti uudelleen ja tee siitä taas ympyröitä. Laita jokaiselle taikinaympyrälle pieni nokare chorizoa. Kostuta taikinaympyrän reunat kevyesti vedellä ja sulje ympyrät puolikuun mallisiksi. Koristele ja kiinnitä reunat vielä haarukan piikeillä. Voit säilyttää empanadoja jääkaapissa paistamiseen saakka leivinpaperin päällä. Sivele ennen paistamista empanadat munalla ja paista 200-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Voit ripotella päälle vielä paprikajauhetta. Tarjoa kuumina tai lämpiminä.



PAPAS ARRUGADAS
1kg pieniä perunoita
250g karkeaa merisuolaa

Pese perunat huolellisesti (älä kuori!!!), pane ne kattilaan ja kaada vettä päälle niin, että perunat peittyvät. Sekoita joukkoon merisuola ja keitä perunoita n.25minuuttia. Kaada perunoista vesi pois, peitä kattila pyyheliinalla ja pane kansi päälle. Pidä kattilaa jälkilämmöllä, kunnes perunat ovat kuivia ja ryppyisiä. Tarjoa perunat mojokastikkeen ja aiolin kanssa.


 

VIHREÄ MOJO
4-6 vihreää chiliä
2 valkosipulin kynttä
siivu vaaleaa leipää
½ ruukkua korianteria
½ ruukkua persiljaa
hyppysellinen juustokuminaa
½dl oliiviöljyä
2rkl punaviinietikkaa
suolaa

Hienonna valkosipuli, korianteri, persilja ja chilit. Soseuta ne juustokuminan, leivän, öljyn ja punaviinietikan kanssa. Mausta suolalla.



AIOLI
1 kananmunan keltuainen
1tl dijon-sinappia
1-2dl rypsiöljyä
suolaa
tilkka sitruunamehua
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna

Helpoiten aioli syntyy mielestäni sauvasekoittimella korkeassa, kapeahkossa astiassa, johon sauvasekoitin juuri ja juuri mahtuu. Nakkaa astian pohjalle sinappi, keltuainen ja hienonnettu valkosipuli. Surauta sekaisin sauvasekoittimella ja ala sitten lisätä öljyä ensin varovasti tipoittain koko ajan sekoittaen. Kun öljyä on niin paljon että seos alkaa muistuttaa majoneesia, öljyä voi alkaa lisätä ohuena norona, edelleen koko ajan sauvasekoittimella sekoittaen. Jos astia on juuri sopivan kokoinen, voi öljyä valuttaa vähän uskaliaamminkin ja nostaa sauvasekoitinta hiljaa ylöspäin astiassa niin, että öljy pääsee pikkuhiljaa sekoittumaan majoneesiin astian reunoilta. Kun aiolia on mielestäsi tarpeeksi, mausta makusi mukaan sitruunamehulla ja suolalla.


VALKOSIPULIKATKARAVUT
15 jättikatkaravun pyrstöä
oliiviöljyä
2-5 kuivattua punaista chiliä hienonnettuna
2 valkosipulin kynttä viipaloituna
1rkl sitruunamehua
1rkl hienonnettua persiljaa

Sulata pakastekatkaravut nopeasti siivilässä juoksevan veden alla ja taputtele talouspaperilla kuiviksi. Varmista, ettei pyrstöissä ole suolta. Kuumenna muutama kunnon loraus öljyä kattilassa, lisää valkosipuli ja chili ja sekoita kunnes öljy tirisee. Lisää pyrstöt ja kypsennä hetki. Kaada seos valmiiksi kuumennettuun astiaan (esim. uunissa kuumennettu savi- tai kiviastia). Purista joukkoon sitruunamehua ja ripottele vielä päälle hienonnettua persiljaa. Tarjoa heti leivän kanssa - leipää kostutetaan astian pohjalla olevaan mausteiseen öljyyn.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...