perjantai 10. tammikuuta 2014

REVITTYÄ POSSUA THAIMAALAISITTAIN

Tämä ruoka syntyi sattumalta, kun olin ostanut possun uunilihaa eikä jääkaapista löytynyt sen seuraksi muuta kuin thaikkuhenkisiä yrttejä ja makuja. Olin ehtinyt laittaa lihan jo uuniin, kun mieleeni muistui Nigella Lawsonin mahtava haudutettu aasialainen potka. Niinpä päädyin vähän soveltamaan ja annoin lihan kypsyä rauhassa uunissa sillä välin kun kiehuttelin kastikkeen kasaan ja revin lihan kastikkeen joukkoon vasta myöhemmin. Lihasta tuli kivasti osittain mureaa ja pinnasta hieman aasialaisittain tahmaisen sitkeää, sekä erittäin maukasta. Salaatinkin maut osuivat ihan summamutikassa kohdalleen. Lopputulos oli aivan [valitse haluamasi voimasana]n hyvää!

 
 
1kg possun uunilihaa
muutama rkl Nomun oriental rub -mausteseosta
1 valkosipulin kynsi
5 kuivattua punaista chiliä
1 tähtianis
 
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2rkl raastettua inkivääriä
oliiviöljyä
1tl korianterijauhetta

½dl jallua
7dl vettä
4rkl härkäfondia
½dl soijakastiketta
½dl ruokosokeria
½dl riisiviinietikkaa
1rkl osterikastiketta

1 porkkana
½ hapan omena
2 kevätsipulia
kourallinen sinimailasen ituja
5 chiliä
½ nippua tuoretta korianteria
½ lime
1 valkosipulin kynsi
1½ rkl kalakastiketta

lisukkeeksi: keitettyä jasmiiniriisiä

Ota liha ajoissa huoneenlämpöön ja laita se valmiiksi uunivuokaan. Kuumenna uuni 180 asteeseen. Hiero possun pintaan oriental rub -mausteseosta kauttaaltaan. Hienonna valkosipuli. Jauha chilit ja tähtianis morttelissa. Hiero myös nämä lihan pintaan. Paista uunissa 2h.

Viimeisen puolen tunnin aikana valmista kastike. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet ja raasta inkivääri. Kuumenna kattilassa loraus oliiviöljyä ja lisää siihen sipulit, inkivääri ja korianterijauhe. Pyörittele seosta pannulla muutama minuutti niin että se alkaa saada väriä. Lisää jallu, vesi, fondi, soija, palmusokeri, riisiviinietikka ja osterikastike. Anna porista hiljalleen ja valmistele sillä aikaa salaatti.

Tee porkkanasta tulitikkumaisen ohuita suikaleita. Helpoimmin tästä suoriudut, jos vedät porkkanasta ensin juustohöylällä siivuja, jotka sitten suikaloit terävällä veitsellä. Suikaloi tikuiksi myös omena. Hienonna kevätsipulit ja suikaloi ohuiksi soiroiksi chilit. Hienonna valkosipulin kynnet. Yhdistä nämä ainekset, limen mehu ja kalakastike. Sekoita hyvin.

Kun liha on ollut uunissa 2h, ota se uunista ja revi kappaleiksi. Kiehuta kastiketta hetki kokoon, jos sitä on lähes yhtä paljon kuin aluksi. Lisää liharetaleet kastikkeeseen ja sekoita. Annostele lautasille keitettyä riisiä ja sen päälle lihaa kastikkeineen. Nosta lihan päälle rapsakan tulista salaattia ja hieman ituja. Ripottele päälle korianterin lehtiä.

2 kommenttia:

  1. Hei, kiitos herkullisista resepteistä.

    Mitä tässä ohjeessa jallu tekee kastikkeelle? Asustelen tällä hetkellä Bangkokissa ja en usko, että jallua on saatavilla =D

    VastaaPoista
  2. Kiitos itsellesi blogivisiitistä :)!

    Makuahan tuo jallu antaa - alkuperäisessä reseptissä käytetään konjakkia, sitä BKK:sta löytynee ;)?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...