keskiviikko 8. tammikuuta 2014

RIISTALINTURAGUUTA JA TAGLIATELLEA (Jamie Oliverin ohjeella)


Nyt jo perinteeksi muodostuneen riistaillallisen järjestämisessä oli tällä kertaa aikataulullisia ongelmia. Metsämiesten kalenterit eivät tuntuneet millään synkkaavan ja kun viimein päivämäärä saatiin sovittua, tyttömme sairastui ja illallinen jouduttiin perumaan. Niinpä syksyinen riistaillallinen venähti lähemmäs vuoden vaihdetta - vaan liekö tuolla väliä kun kelikin oli vielä kovin syksyinen.

Poro ja hirvi alkavat olla jo aika tuttuja lihoja keittiössäni, mutta riistalinnut ovat meillä niin harvinaista herkkua (jätän solvaamatta metsämiehen ampumatarkkuutta), että niiden valmistaminen on yhä suuri mysteeri ja onnistuminen sattuman kauppaa...



Tänä vuonna riistalintumenu oli seuraava:

KOKONAISENA PAISTETTU KOPPELO
***
TAGLIATELLE JA RIISTALINTURAGUU
***
LIHAPULLAT
***
PAISTETUT PERUNAT
***
KERMAINEN RIISTAKASTIKE
***
MANSIKKA-MINTTUJÄÄTELÖ
&
BOYSENMARJA-ROSMARIINIJÄÄTELÖ

Koppelo pääsi ikävä kyllä kuivahtamaan, joten ainut käteenjäänyt kelvollinen riistalinturesepti oli raguu. Kuinka ollakaan, resepti on Jamie Oliverin käsialaa. Jamie tosin käyttää reseptissään kaniinia ja kaurista, mutta kehottaa soveltamaan reseptiään käyttäen muutakin riistaa. Siispä teeri ja riekko puolialastoman kokin pakkasesta sulamaan... Jamien reseptistä poikkesin lisäämällä juureksiin palsternakkaa ja jättämällä ruuasta pois parmesaanin, jonka Jamie lisää raguun sekaan ennen tarjoilua.

oliiviöljyä
1 punasipuli
2 porkkanaa
½ pieni lanttu
1 palsternakka
tuoreen rosmariininoksan lehdet hienonnettuna
muutaman timjaminoksan lehdet
2 laakerinlehteä
1 teeri paloiteltuna
1 riekko paloiteltuna
1 rkl vehnäjauhoja
iso viinilasillinen valkoviiniä
suolaa ja mustapippuria
5dl hyvää kanalientä (tein liemen kana- ja riistafondista)
1½-kertainen satsi peruspastaohjeella tehtyä tagliatellea
nokare voita
½ appelsiinin kuori raastettuna
nippu tuoretta sileälehtistä persiljaa
neitsytoliiviöljyä
   
Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kuori ja kuutioi pieniksi kuutioiksi porkkanat, lanttu ja palsternakka. Hienonna sipuli. Kaada tujaus oliiviöljyä pataan ja nosta se levylle. Lisää sipuli, porkkana, lanttu, rosmariini, timjami ja laakerinlehdet. Kypsennä varovasti 10 minuuttia.


Sekoita pataan paloitellut linnut ja jauhot, kaada joukkoon viini ja lisää reilu hyppysellinen suolaa ja pippuria. Kaada pataan kanaliemi - nesteen pitäisi peittää lihat juuri ja juuri. Kiehauta liemi hitaasti, peitä pata kannella ja siirrä se uuniin. Anna hautua 1½ tuntia eli kunnes liha irtoaa luista. Ota lihat ja laakerinlehdet padasta, irrota lihat luista ja nakkaa lihat takaisin pataan. Anna padan muhia vielä uunissa sillä välin kun kiehautat ison kattilallisen suolalla maustettua vettä pastaa varten. Keitä tagliatellea muutama minuutti, kunnes se on sopivan kypsää. Sillä välin ota pata uunista ja lisää joukkoon voi ja raastettu appelsiinin kuori. Peitä pata vielä kannella. Valuta kypsä pasta ja lorauta sekaan hieman neitsytoliiviöljyä. Nypi persiljasta lehdet (tee tämä vasta viimehetkellä, koska persilja nuutuu lämpimässä ruuassa eikä näytä hyvältä), sekoita raguu pastan sekaan tai lusikoi pastan päälle lämpimään tarjoiluastiaan. Ripottele pinnalle persilja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...