keskiviikko 15. tammikuuta 2014

CREMA CATALANA

Espanjalaisittain crema catalana, ranskalaisittain crème brulée.

Olen tasan kerran aiemmin kokeillut paahtovanukkaan tekemistä ja lopputulos oli niin katastrofaalinen, etteivät odotukseni olleet korkealla kun päätimme kruunata tapas-illallisemme crema catalanalla testataksemme joulupukin tuomaa kaasupoltinta. Kanelilla, appelsiinin kuorella ja vaniljalla maustettu kermaseos oli huikean hyvää ja pelkäsin mokanneeni hyvin startanneen jälkkärin jälleen, kun seos ei tuntunut millään hyytyvän uunissa. Odottelu kuitenkin palkittiin ja vanukas hyytyi kuin hyytyikin, ja maistuikin mainiolle.

Ohjeen nappasimme hesarin sivuilta.


3-4 annosta

4dl kuohukermaa
1dl sokeria
1 appelsiinin kuori
1 kanelitanko
1 vaniljatanko
5 keltuaista
1dl maitoa
4rkl ruokokidesokeria

Laita uuni kuumenemaan 95 asteeseen. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet talteen. Kiehauta kattilassa kerma, sokeri, kanelitanko, vaniljatanko ja siemenet sekä raastettu appelsiinin kuori. Keittele hiljalleen 30 minuuttia.


Yhdistä keltuaiset ja maito. Siivilöi sekaan jäähtynyt kermaseos. Kaada seos uuninkestäviin annosvuokiin ja kypsennä 40-60 minuuttia. Vanukas on kypsää, kun se on hyytynyt ja tytisee vain hieman, kun sitä heiluttaa. Jäähdytä vanukkaat. Juuri ennen tarjoilua ripottele vanukkaiden pinnalle ruokokidesokeria ja karamellisoi pinta kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...