torstai 2. tammikuuta 2014

JOULUINEN POSSUNKYLKI JA UUNIJUUREKSET

Jouluaattoillallinen muokattiin tutuista resepteistä. Mehevä ja maukas possunkylki saatiin juhlakuntoon kokonaisilla neilikoilla, ja Jamie Oliverin herkullisesti maustetut porkkanat ja punajuuret sopivat mainiosti jouluisemmankin possun lisukkeeksi.
 
 
possunkylkeä
suolaa
mustapippuria
hunajaa
tuoretta rosmariinia
neilikoita

 
lisukkeet kolmelle hengelle:
muutama porkkana
muutama punajuuri
suolaa
vastarouhittua mustapippuria
1 kokonainen valkosipuli (puolet kynsistä hienonnettuna, puolet kokonaisina)
ekstraneitsytoliiviöljyä
1 appelsiinin mehu
muutaman tuoreen timjaminoksan lehdet
muutaman tuoreen rosmariininoksan lehdet
5rkl balsamiviinietikkaa

Possunkyljestä tulee suussasulavaa pitkällä paistoajalla. Aloita siis possun valmistaminen ajoissa. Ota liha huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistamista. Hienonna muutaman rosmariinin oksan lehdet. Irrota possun luupuolelta kalvo vetämällä. Viillä possun rasvaan veitsellä vinottaisia viiltoja lihaan asti noin sentin välein ja hiero lihaan kauttaaltaan suolaa, mustapippuria ja hienonnettua rosmariinia. Viimeistele valuttamalla rasvapuolelle hieman hunajaa ja upottamalla viiltoihin kokonaisia neilikoita harvakseltaan, kuten kuvassa.


Laita kylki uunivuokaan ja kypsennä sitä ensin 230-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Vähennä sen jälkeen lämpöä 130 asteeseen ja paista 2h, jonka jälkeen vähennä taas lämpöä 100 asteeseen ja paista vielä tunti. Anna vetäytyä hetki ja leikkaa herkullisiksi annospaloiksi.

Possun kypsyessä valmista uunijuurekset. Meillä on kaksi uunia, joten uunin lämpötilojen kanssa ei tarvitse venkoilla. Kuumenna uuni 220 asteeseen. Kuori porkkanat, mutta älä punajuuria. Laita porkkanat kattilaan ja punajuuret toiseen kattilaan. Lisää molempiin kattiloihin vettä sen verran, että juurekset juuri ja juuri peittyvät. Mausta suolalla ja kiehauta. Keitä 15-20min, eli kunnes ne ovat pehmenneet (porkkanat vaativat lyhyemmän ajan kuin punajuuret). Valuta juurekset, kuori punajuuret ja kaada juurekset omiin uunivuokiinsa. Voit puolittaa suuret porkkanat ja lohkoa isot punajuuret, mutta mausta ne kun ne ovat vielä kuumia.

Hienonna, raasta tai murskaa puolet valkosipulin kynsistä. Lisää porkkanoiden sekaan puolet valkosipulimurskasta, loraus oliiviöljyä, suolaa ja pippuria. Lisää appelsiinimehu ja timjaminlehdet ja kääntele mausteet huolellisesti joka puolelle. Heitä kokonaiset, kuoritut valkosipulin kynnet vielä porkkanoiden kanssa uunivuokaan.

Sekoita vastaavasti punajuurien sekaan puolet valkosipulimurskasta, rosmariininlehdet, balsamietikka, suolaa ja pippuria. Paahda molempia juureksia uunin keskitasolla noin puolen tunnin ajan.

Kokoa annokset ja nauti.


Kastikkeeksi valmistin simppelin viskikastikkeen, jonka ainesten määriä en kirjoitellut muistiin, joten jääköön arvailematta. Mutta hyvää oli - niin hyvää että ruokaa tuli ahdettua oikein perinteiseen joulutyyliin mahan sietokyvyn rajoja koetellen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...