lauantai 19. marraskuuta 2011

LOUKANIKOS, kreikkalaiset mausteiset makkaratKreetalla ihastuimme mausteiseen ja yrttiseen loukanikoon, mahtavan makuiseen perinteiseen makkaraan. Koska vastaavanmakuista valmista makkaraa on turha etsiäkään, uskaltauduimme kokeilemaan makkaroiden tekemistä itse ihan ensimmäistä kertaa. Tilasimme käyttövalmista suolta paikallisen keskikokoisen kaupan lihatiskiltä torstaina ja se ehti saapua kauppaan sopivasti perjantaiksi. Ostimme suolta noin kahdeksan metriä seitsemän euron yhteishintaan, ja valmistimme 11kpl makkaroita noin kahdeksasosasta suolta. Master Chefin kaltaisten tv-sarjojen ansiosta olin kehittänyt itselleni sellaisen mielikuvan, että makkaran valmistaminen on hyvin vaikeaa ja hermoja raastavaa. Yllätys olikin suuri, kun makkarat syntyivät kuin itsestään. Lihamyllyn makkaranvalmistustuutilla homma sujui kuin tanssi: suoli täyttyi tasaisesti ja siististi lihamassalla. Makkaranvalmistuskokeilut kannattaa aloittaa käyttövalmiilla suolella - kokeneempi konkari voi putsata ja kääntää suolensa (heh heh) itse. Makkaranvalmistukseen ja suolen säilyttämiseen liittyen voi stressata itsensä puolikuoliaaksi netistä löytyvillä ohjeilla, mutta jos valmistaa loukanikonsa heti, ei tarvitse vaivata päätään tämän enempää.

Etsin useita erilaisia loukaniko-reseptejä ja yhdistelin niistä mieleiseni. Perinteiset loukanikot valmistetaan savustamalla, mutta makkaran voi kypsentää myös uunissa tai pannulla. Savun maun otin makkaroihin savusuolasta. Loukanikomassaan käytetään oikeasti kreikkalaista retsina-viiniä, mutta kotoisammassa versiossa voi käyttää kuivaa valkoviiniä tai punaviiniä. Loukaniko maistuu hyvin vahvasti valkosipulille, voimakkaasti yrteille, sopivasti pippuriselle ja hieman anikselle.

n.11 makkaraa

n.1m käyttövalmista suolta
4 valkosipulin kynttä
1 appelsiinin kuori raastettuna
2rkl hienonnettua tuoretta timjamia (kourallinen hienontamatonta)
2rkl hienonnettua lehtipersiljaa (kourallinen hienontamatonta)
2tl korianterin siemeniä hienonnettuna
2tl fenkolin siemeniä hienonnettuna
1tl suolaa
2tl savusuolaa
1rkl hienonnettua tuoretta oreganoa (muutama oksa hienontamatonta)
2tl vastajauhettua mustapippuria
3tl kuivattua meiramia
1dl punaviiniä
400g karitsan jauhelihaa
400g porsaan jauhelihaa
150g porsaan silavaa
narua solmimiseen

Hienonna valkosipulinkynnet ja yrtit. Jauha savusuola, fenkolin siemenet ja korianterin siemenet morttelissa. Laita kaikki mausteet sekä punaviini suurehkoon kulhoon. Lisää jauhelihat sekä lihamyllyllä rasvaksi jauhettu silava. Sekoita huolellisesti tasaiseksi massaksi. Taputtele massasta pieni pihvi ja paista pannulla. Maista, ja lisää makusi mukaan mausteita. Rullaa suoli lihamyllyn suppilomaiseen makkaranvalmistusosaan. Varaa vettä kuppiin kostutusta varten. Solmi suolen pää kiinni. Työnnä makkaramassaa tasaisesti lihamyllyyn. Ainakin sähköisellä lihamyllyllä makkarat syntyvät kuin itsestään - suolta ei tarvinnut kuin hieman avittaa sormin lihamassan työntyessä kuoreensa tasaisesti. Kun lihamassaa on suolessa n.15cm, solmi paistinarulla tai vastaavalla ja ala taas työntää massaa suoleen. Jatka näin kunnes lihamassa on loppu. Kääri makkarat lautaselle kiepiksi ja laita jääkaappiin maustumaan. Ota huoneenlämpöön hieman ennen paistamista ja paista kohtuullisen miedolla lämmöllä, jotta makkara paistuu tasaisesti kypsäksi eikä hajoa. Jos makkaraan syntyy ilmakuplia, tee pieni ilmareikä esim. cocktailtikulla suoleen ilmakuplan kohdalle välttääksesi rähjähdyksen.
Tarjoile horiatikin eli kyläsalaatin, tsatzikin eli kurkku-jogurttikastikkeen sekä dolmadesien eli viininlehtikääryleiden kanssa ja purista päälle hieman sitruunan mehua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...