perjantai 8. marraskuuta 2019

CHANA MASALA

Tästä kikhernecurrysta tuli kertaheitolla yksi lemppareistani! Intiassa sitä myydään katukeittiössä puri-leipien kanssa ja sen voi nauttia vaikka välipalana, kevyenä kasvisateriana tai tuhdimman aterian lisukkeena.

 

250g kikherneitä (tölkistä)
1 suuri sipuli paloiteltuna
2 valkosipulinkynttä paloiteltuna
5 cm pala inkivääriä paloiteltuna
1 vihreä chili paloiteltuna

1¼ dl öljyä
1 rkl jauhettua juustokuminaa (jeeraa)
1 rkl jauhettua korianteria
1 tl chilijauhetta
ripaus jauhettua hajupihkaa (voi jättää pois)
2 rkl paksua maustamatonta jogurttia

2¼ dl garam masalaa*
2 tl tamarindisosetta
½ sitruuna
3 vihreää chiliä
 ¼ tl jauhettua mustapippuria
 3 tl suolaa
2 tl chaat masalaa**
½ punasipuli ohuiksi renkaiksi viipaloituna (itse preferoin ohuiksi lohkoiksi viipaloitua)
2 cm pala tuoretta inkivääriä tulitikkumaisiksi suikaleiksi leikattuna
tuoreita korianterin lehtiä silputtuna (voi jättää poiskin)


*garam masala, n. 3 rkl:
8 kardemumman palkoa
2 intialaista laakerinlehteä
1 tl mustapippureita
2 tl juustokuminan (jeeran) siemeniä
2 tl korianterin siemeniä
5 cm pituinen kanelitanko
 1 tl neilikoita

Poista kardemumman siemenet paloista. Murra laakerinlehdet pieniksi paloiksi. Jauha kaikki ainekset maustemyllyssä tai huhmareessa hienoksi jauheeksi. Säilytä käyttöön saakka pienessä, ilmatiiviissä rasiassa.

**chaat masala, n. 10rkl:
4 rkl korianterin siemeniä
2 rkl juustokuminan (jeeran) siemeniä
1 tl intiankuminan siemeniä  (käytin tavallista kuminaa)
3 rkl suolaa
1 tl mangojauhetta (voi jättää pois tai korvata ½ tl sumakilla)
2 kuivattua chiliä
1 tl mustapippureita
1 tl granaattiomenan siemeniä (voi korvata ½ tl sumakilla tai sitruunankuoriraasteella)



Kuumenna pieni paistinpannu miedolla lämmöllä ja paahda kuivalla pannulla korianterin siemeniä, kunnes niistä nousee voimakas tuoksu. Kaada ne pois pannulta ja paahda samalla tavalla juustokuminan siemenet ja sen jälkeen erikseen (intian)kuminan siemenet. Jauha paahdetut mausteet ja kaikki muut ainekset morttelissa hienoksi jauheeksi. Säilytä ilmatiiviissä rasiassa.

Valuta kikherneet. Jauha paloiteltu sipuli, valkosipuli, inkivääri ja chili tahnaksi tehosekoittimessa tai hienonna ne veitsellä. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kattilassa kohtalaisella lämmöllä ja paista siinä sipulitahnaa, kunnes se on kullanruskeaa. Lisää juustokumina, korianteri, chilijauhe ja hajupihka ja paista minuutin ajan. Lisää jogurtti ja paista vielä minuutti. 

Sekoita ruokaan 2 rkl garam masalaa ja lisää vähitellen litra vettä. Kuumenna kiehuvaksi ja vähennä sitten lämpöä juuri alle kiehumispisteen.

Lisää ruokaan tamarindisose, sitruuna, kokonaiset chilit, kikherneet, suola ja pippuri. Peitä kattila osittain, hauduta 30 minuuttia ja poista sitten sitruuna ruuasta. Keitä vielä 30 minuuttia tai kunnes nesteen määrä on vähentynyt ja kikherneet ovat täyteläisen tummanruskean kastikkeen peitossa.

Sekoita ruokaan ensin chaat masala (huom. 2 tl valmistamastasi mausteseoksesta!) sekä loppu garam masala ja sen jälkeen raa'at punasipuliviipaleet, inkivääri ja halutessasi korianterin lehdet. 


Reseptit kirjasta Löytöretki Intian keittiöihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...