tiistai 7. kesäkuuta 2011

GAZPACHO

Mitä mieletöntä? Eikö täällä ole vielä gazpacho-reseptiä? Olen kokeillut gazpachon tekemistä muutamaan otteeseen, mutta koskaan en ole onnistunut niin nappiin kuin tällä kertaa. Homman juju on tasapainon löytämisessä: sopivasti suolaa, pippuria, sokeria ja hapokkuutta maustamaan kypsiä, tuoreita kasviksia.




n.600g kypsiä tuoreita tomaatteja
1/2 kurkkua
1 punainen tuore paprika
1 säilötty paahdettu paprika
1 valkosipulin kynsi
1/2 chili
kourallinen kuivaa vaaleaa leipää
neitsytoliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
valkoista balsamicoa
balsamicoa

Kalttaa tomaatit, puolita ne ja poista samalla kannat. Hienonna valkosipulin kynsi. Pese kurkku ja tuore paprika, kuutioi ne. Soseuta monitoimikoneessa leipä, kurkku, tuore ja säilötty paprika, valkosipuli ja chili sileäksi. Mausta sopivaksi pikkuhiljaa maistellen (huomioi, että tomaatit laimentavat makua vielä): itse sain sopivaa keittoa käyttäen 1/2dl oliiviöljyä, n.kymmenen rouhausta mustapippuria myllystä, muutaman hyppysellisen sormisuolaa, pari lorausta (tl-rkl) valkoista balsamicoa ja hieman vähemmän balsamicoa. Pyöräytä mukaan myös tomaatit mutta älä soseuta kauaa - siementen rikkoutuessa maku muuttuu kitkerämmäksi. Maista vielä ja anna makujen tasaantua jääkaapissa pari tuntia. Tarjoile kylmänä ja koristele vaikkapa lehtipersiljalla, hienonnetulla punasipulilla, kurkulla ja/tai paprikalla.

Gazpachoa pitää ehdottomasti nauttia kauniin aurinkoisena hellepäivänä kun tuhti ruoka ei uppoa, mutta kroppa vaatii tankkausta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...