perjantai 27. maaliskuuta 2020

PAAHDETUT TURSKASELÄKKEET, POLENTA JA PAPRIKA-KAPRISKASTIKE

 Meidän perhe on lisännyt reippaasti kalaruokien osuutta ruokavaliossa tyttären lopetettua punaisen lihan syömisen. Meillä onkin nykyään perjantaisin kalaruokapäivä. 

En tiedä, miksi minulla on ollut ennakkoluuloja turskaa kohtaan. Sehän on mainio vaalea kala erilaisiin ruokiin! Tämän Glorian Ruoka & Viini -lehden reseptin löysin Soppa 365 -sivuilta.

400 g turskan seläkettä eli selkäfileetä
2 tl suolaa

polenta:
1 ½ l vettä
2 rkl kanafondia
3 dl polentaryynejä
40 g parmesaania raastettuna
25 g voita

paprika-kapriskastike:
 1 punainen paprika
 4 valkosipulinkynttä
 ½ rs (n. 100 g) luumukirsikkatomaatteja
 ½ dl pieniä kapriksia
 2 rkl oliiviöljyä
 1 dl kuivaa valkoviiniä
 1/4 tl suolaa
 1/4 tl mustapippuria myllystä

Leikkaa turska neljään annospalaan. Ripottele suola kaloille ja asettele palat uunivuokaan odottamaan.

Tee polenta. Keitä kanaliemi vedestä ja fondista. Kaada polentaryynit ohuena nauhana vispilällä sekoittaen kiehuvaan kanaliemeen. Laske lämpöä ja keitä jatkuvasti vispaten 5 minuuttia. Kun polenta alkaa paksuuntua ja kuplia, säädä lieden lämpö pienimmälle teholle. Jatka keittämistä välillä pohjaa myöten sekoittaen 20 minuuttia, kunnes polenta kypsyy puuromaiseksi. Lisää tilkka vettä, jos polenta paksuuntuu liikaa.

Lisää parmesaani ja voi kypsään polentaan. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna polentan vetäytyä kannen alla välillä sekoittaen, ettei polentan pintaan muodostu kalvoa ja se pysyy notkeana.

Laita uuni kuumenemaan grillivastuksilla 250 asteeseen. Leikkaa paprika pieniksi, alle 1 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Kuori ja leikkaa valkosipulit ohuiksi viipaleiksi. Puolita kirsikkatomaatit ja valuta kaprikset. Kuullota paprikakuutioita oliiviöljyssä keskilämmöllä muutama minuutti, kunnes ne alkavat pehmetä. Lisää valkosipulit ja kuullota minuutti tai kunnes valkosipulit alkavat saada väriä. Lisää tomaatit, kaprikset ja valkoviini. Kiehauta. Mausta kastike suolalla ja pippurilla ja kaada kuumana uunivuokaan turskapalojen päälle.

Paahda ruokaa uunin yläosassa 2–3 minuuttia tai kunnes kalan pinta saa hieman väriä. Ota vuoka uunista ja anna kalan levähtää uunivuoassa muutama minuutti, jotta turska kypsyy rauhassa loppuun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...