tiistai 5. marraskuuta 2013

HAMPURILAISSÄMPYLÄT

Hei me leivotaan!

Olen sen jo miljoona kertaa maininnut, mutta mainittakoon vielä - en osaa leipoa. Minulla on takataskussa pari vakioreseptiä, joilla onnistun, ja joita osaan jopa vähän soveltaa. Sämpylöitä en ole silti koskaan onnistunut tekemään - kasa golfpalloja on paras suoritus, mitä sämpyläresepteillä olen onnistunut loihtimaan. Teimme viikonloppuna hampurilaisia ja annoimme vielä yhdelle sämpyläreseptille mahdollisuuden - toki ostimme kaupan hampurilaissämpylöitä varalle, olettaen että itseleivotut ovat fiaskoja kuten aina ennenkin.

Löysin Reseptivihko-blogista ohjeen, jota päätimme noudattaa orjallisesti. Reseptissä käskettiin 1,5-kertaistaa rkl- ja tl- mitat, mikäli käyttää tavallisia lusikoita. Tuijoteltuani tovin lusikoitani epäilevästi, päätin ottaa riskin ja noudattaa annettua laskutoimitusohjetta. Matematiikka ei ole vahvin lajini, joten konsultoin tässä insinööripuolisoa. Sämpylöistä tuli maukkaita ja pehmeitä, lisäksi ne kohosivat kauniisti. Sain siis takataskuni täytteeksi uuden luottoreseptin. Hyvästi kaupan hampurilaissämpylät!!!


Resepti on alunperin New York Timesista.

Omaan ohjeeseeni kirjoitin aineiden määrät sellaisina kuin niitä käytin todellisuudessa:

8kpl
 
2½dl vettä 
60ml maitoa 
3tl kuivahiivaa 
3rkl sokeria 
8dl vehnäjauhoja 
hippusen reilut 2tl suolaa 
3rkl voita 
1 muna

voiteluun: 
1 muna 
1 tl vettä 
seesaminsiemeniä

Lämmitä vesi ja maito kädenlämpöiseksi ja lisää hiiva ja sokeri. Jätä seisomaan noin 5 minuutiksi. Sekoita jauho ja suola, nypi voi jauhojen joukkoon.

Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Vaivaa taikinaa kymmenen minuuttia, kunnes se kiinteytyy. Taikinan kuuluukin olla tässä vaiheessa todella venyvää ja tarrautuvaa. Laita kelmu taikinakulhon päälle ja kohota lämpimässä paikassa 1-2 tuntia, kunnes taikina on suurin piirten kaksinkertaistunut.

Kaada kohonnut taikina varovasti kevyesti jauhotetulle. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja muotoile niistä litteitä sämpylöitä uunipellille. Taikina on edelleen löysää ja muotoilu tarkoittaa pyörittelyn sijasta lähinnä pyöreähköön muotoon liiskailua. Uunissa sämpylöistä tasoittuu kauniin muotoisia, joten ei huolta.
 
Peitä sämpylät liinalla ja kohota 1-2 tuntia.
 
Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 200 asteeseen. Näin sämpylät saavat oikeanlaisen pinnan. Meillä olisi käytössämme höyryuunikin, mutta emme uskaltaneet ottaa riskiä reseptistä poikkeamalla, joten tunnollisesti asetimme vesikulhon tavallisen uunin pohjalle. 
 
Voitele sämpylät vesi-munaseoksella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista 10-15 minuuttia.
 
 

2 kommenttia:

  1. Tuli ihania sämpylöitä! Tämä resepti tulee kyllä käyttöön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Blogiin on tulossa toinenkin helppo ja aivan mahtava hampurilaissämpyläresepti lähiaikoina!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...