lauantai 16. huhtikuuta 2011

RISOTTO RAPEALLA PROSCIUTOLLA, VUOHENJUUSTOLLA JA AURINKOKUIVATUILLA TOMAATEILLA


Jos et ole aiemmin valmistanut risottoa, lue lisävinkkejä risoton perusohjeesta.

1 sipuli silputtuna
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
200g arborio-riisiä
8dl vettä + 3rkl mieleistäsi fondia (käytin vasikkafondia)
oliiviöljyä
suolaa myllystä
35g voita
kourallinen vastaraastettua parmesaania
100g vuohenjuustoa (pehmeää, kuoretonta)
paketillinen ilmakuivattua kinkkua (prosciutto di parma)
1dl aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä

Valmistele ainekset: Hienonna puolet aurinkokuivatuista tomaateista ja suikaloi puolet niistä, raasta parmesaani, silppua sipuli, mittaa riisi, viini ja voi valmiiksi. Kuumenna vesi+fondi kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa öljy, lisää joukkoon silputtu sipuli. Kuullota pehmeäksi öljyssä muutaman minuutin ajan, älä ruskista. Mittaa kattilaan riisi ja lisää lämpöä. Pidä riisi liikkeessä, kuullota sitä kiiltäväksi/reunoilta kuultavaksi noin minuutin ajan, mutta älä missään nimessä anna saada väriä! Lisää viini ja jatka sekoittamista.

Kun viini on imeytynyt ja alkoholi samalla haihtunut, vähennä lämpöä, ja lisää kauhallinen lientä ja rouhaisu suolaa myllystä. Anna liemen imeytyä hiljalleen riisiin ennenkuin lisäät seuraavan kauhallisen. Lisää suolaa ripaus joka kerta kun lisäät kauhallisen lientä.

Lisää kauhallinen lientä kerrallaan, anna imeytyä hiljakseen ja sekoita riisiä samalla niin että koostumuksesta tulee kermainen (riisistä hieroutuu irti tärkkelystä). Maista riisiä - ethän ylikypsennä riisiä muussiksi? Mausta tarpeen mukaan lisää suolalla.

Risoton poristessa paahda ilmakuivattu kinkku: Kuumenna uuni 200 asteeseen, levittele ilmakuivatut kinkut pellille leivinpaperin päälle (voit repiä kinkkua soiroiksi ja tehdä siitä pieniä kiemuroita) ja paista viitisen minuuttia, kunnes ilmakuivattu kinkku on rapeaa.

Kun risotto on kypsää, ota kattila pois liedeltä, lisää parmesaaniraaste, 2/3 vuohenjuustosta murusina, silputtu aurinkokuivattu tomaatti ja voi. Sekoita hyvin.

Annostele risotto lautasille, ripottele päälle loppu vuohenjuusto muruina, asettele päälle myös rapeat ilmakuivatut kinkut sekä suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit. Koristele halutessasi esim. punaisen basilikan lehdillä.

1 kommentti:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...