keskiviikko 1. joulukuuta 2010

KATAJAISTA LAMPAAN SISÄFILETTÄ, CHÈVRE-JUURESGRATIINI SEKÄ MUSTAHERUKKAKASTIKE


Joo joo, tiedetään. Lampaan sisäfileestä on tullut viimeaikoina valmistettua paljon ruokia. Mutta minkäs sille mahtaa - mureaa, maukasta, edullista, helppoa lihaa ja käsittääkseni eettisemmin tuotettua kuin naudanliha. Tällä kertaa koitin uudistaa vakioherkkuani maustamalla sitä hieman eri tavalla; savusuolalla ja katajanmarjoilla. Gratiiniohje on kirjasta "Viittä vaille valmis" (Guy Taylor, Sebastian Schauermann), tosin muutin määrät kahdelle ja laitoin reilusti enemmän chèvreä.

1 palsternakka
2 naurista
pieni pötkö chèvreä
3 perunaa
1 porkkana
1 valkosipulin kynsi hienonnettuna
2dl kuohukermaa
juoksevaa hunajaa
suolaa, valkopippuria

Säädä uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Viipaloi/kuutioi juurekset.
Laita viipaleet kattilaan, kaada sekaan kerma ja heitä joukkoon valkosipulisilppu. Anna kiehehtaa ja keitä hiljalleen n.10min, kunnes seos on hieman pehmennyt.
Suolaa ja pippuroi. Voitele uuninkestävä vuoka ja siirrä juuresseos siihen. Paista uunissa puolisen tuntia, kunnes ruoka on pehmeää. Lado chèvreviipaleet paistoksen päälle ja anna muhia uunissa vielä 15min.Valuta päälle hunajanoroja tarjoilun yhteydessä.

KATAJAISET LAMPAAN SISÄFILEET (2:lle)

3kpl lampaan sisäfileitä
pari kunnon hyppysellistä savusuolaa (esim. Santa Maria smoked sea salt)
muutama katajanmarja
muutama oksa tuoretta timjamia
pari oksaa tuoretta rosmariinia
voita

Silppua yrtit hienoksi silpuksi. Murskaa katajanmarjat ja savusuola morttelissa.
Poista (huoneenlämpöisistä) sisäfileistä mahdolliset kalvot. Pyöritä fileet leikkuulaudalla yrttisilpussa ja mausta kauttaaltaan suola-katajanmarjaseoksella.
Paista kuumalla pannulla voissa joka puolelta kauniin ruskeaksi, noin parin - muutaman minuutin ajan yhteensä.
Anna levätä hetki ja siivuta fileet hieman vinottain noin 1-2cm siivuiksi.


MUSTAHERUKKAKASTIKE

1dl punaviiniä
1dl vettä
1 pieni sipuli silputtuna
n. 1rkl voita
muutama timjaminoksa
1 ronski ruokalusikallinen mustaherukkahilloa
1tl härkä/vasikka/riistafondia
(suolaa, vastarouhittua mustapippuria)
(ruskeaa suurustetta)

Kuullota sipulisilppu pehmeäksi voissa, lisää punaviini ja timjaminoksat sekä fondi, anna porista muutaman minuutin ajan. Lisää mustaherukkahillo ja sekoita sekä kiehauta vielä nopeasti.
Siivilöi seos puhtaaseen kattilaan (sipulit ja timjamit jäävät siis siivilään), kiehauta uudelleen. Heitä vielä kuumalle sisäfileiden paistopannulle noin desi vettä, pyöräytä pannulta mauta mukaan ja kaada kastikkeen sekaan. Kiehauta kokoon ja/tai suurusta halutessasi vielä hieman.

Tarjoile siivutetut sisäfileet mustaherukkakastikkeen ja juuresgratiinin kanssa - muista valuttaa juuresgratiinin päälle hunajanoroja!

5 kommenttia:

  1. Mä oon edelleen ihan kiukkuinen sulle siitä ettet suostunut sinne master cheffiin :P No kuitenkin laiton sulle hieman aurinkoa noudettavaksi mun blogista ;D

    VastaaPoista
  2. erinomainen kastike. Toimii varmasti myös riistan kanssa kivasti.

    VastaaPoista
  3. Kiitos Miika :). Ja kyllä, todistetusti toimii riistankin kanssa :P

    VastaaPoista
  4. Tarjosin tätä ruokaa eilen vieraalleni. Oli aivan taivaallista ja kehut sen mukaiset. Pitää tehdä toistekin :) Kiitos Elmerille ihanasta blogistasi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi KIITOS <3! Ihanaa kuulla, että maistui!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...