lauantai 11. joulukuuta 2010

LIME-JUUSTOKAKKU

En voi väittää olevani kummoinenkaan leipuri; sämpylöitäni on kutsuttu hätävarjelun liioitteluksi tappovälineenä ja kakkuni pääsevät ennemmin "Ei menny niinku Strömsössä" -kirjaan kuin oikeaan reseptikirjaan. Juustokakuissa onnistun kuitenkin lähes poikkeuksetta ilman reseptiäkin (se on nimittäin se uuni joka mun leivokseni tärvelee, en minä...).

Pitkästä aikaa päätin kokeilla valmista reseptiä (turvauduin kuitenkin juustokakkureseptiin), ja koska luotan Kitisen juustokakkumakuun, suuntasin Mau!kkaaseen ruokablogiin, ja kokeilin Lime-juustokakkua (joka puolestaan on muokattu Kinuskikissan reseptistä). vakaasti päätin etten tällä kertaa muokkaile reseptiä, mutta jouduin kuitenkin tekemään ihan pieniä muutoksia, koska olin joulusiivouksen yhteydessä heittänyt roskiin kaikki kolme vaniljasokeripurkkiani (note to myself: tee ostoslista ja noudata sitä, älä muistele mitä kaapista saattaa puuttua) ja kaupasta löytämieni limejen mehukkuus oli golfpallon luokkaa ja joku oli käyttänyt nekin vähät limet johonkin muuhun (note to myself part 2: älä juo mojitoja jos aiot seuraavana päivänä leipoa lime-juustokakkua). Käytin siis täytteeseen 1,25dl sokeria ja 0,25dl tomusokeria sekä puolikkaan vaniljatangon siemenet. Täytteeseen laitoin 0,5dl limemehua ja kiilteeseen 0,25dl mehua. Halusin mieluummin paksun kuin halkaisijaltaan mittavan kakun, joten tein vain puolet keksipohjan määrästä, reseptin mukainen täyte riitti silti hädintuskin 20cm irtopohjavuokaan. Luottoni täysin nestemäisten ainesten hyytelöimiseen on kehno, joten hätäpäissäni lisäsin kiilteeseen yhden liivatteen.

ELI mun versioni reseptistä oli:

Pohja:
100 g Digestive -keksejä
40g voita

Täyte:
4 liivatelehteä (kolmekin riittäisi)
2 dl vispikermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
0,5 dl limettimehua (n. 3 limen mehu)
1,25 dl sokeria
0,25dl tomusokeria
1/2 vaniljatangon siemenet
2 rkl vettä

Kiille:
4 liivatelehteä
0,25dl limettimehua (vajaan 3 limen mehu)
0,5dl sokeria
2dl vettä
vihreää elintarvikeväriä

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita ne hyvin keskenään. Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. (Aseta leivinpaperiarkki vuoan pohjan päälle ja kiristä vuoan reuna paikoilleen.) Kaada keksimuruseos vuokaan ja painele tasaisesti vuoan pohjalle. Laita vuoka jääkaappiin.

Puserra limeteistä 0,5dl mehua. Laita liivatelehdet kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita toisessa kulhossa tuorejuusto, sokeri, vaniljatangon siemenet, tomusokeri ja limemehu keskenään. Kuumenna 2 tl vettä. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kiehuvan kuumaan veteen.

Sekoita liivateneste tuorejuustoseokseen. Lisää kermavaahto ja sekoita varovasti tasaiseksi. Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Laita kakku jääkaappiin hyytymään vähintään 3 tunniksi.

Kun kakku on hyytynyt, valmista kiille. Laita liivatteet kylmään veteen ja puserra tarvittava määrä limemehua. Sekoita limemehu, vesi ja sokeri keskenään sopivan makeaksi mehuksi. Värjää mehu vihreällä elintarvikevärillä. Tarkista kiilteen väri valkoista astiaa vasten.

Kiehauta mehusta noin 0,5 desiä ja liuota liivatteet siihen. Yhdistä liivateneste lopun mehun kanssa. Jäähdytä kiillemehu ja kaada jäähtynyt neste juustotäytteen päälle. Nosta vielä jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi.


Juustokakku oli hyvää ja sai paljon kehuja. Kiillekään ei ollut liian jämäkkää, mutta uskon että kolmekin liivatetta olisi riittänyt.

3 kommenttia:

  1. Hyvän näköinen!! Mä vaadin kyllä nähdä sen kakun johon se sun tekemä figuuri päätyi!!

    VastaaPoista
  2. Ohhoh, oot sä aika kokki! :D Ihanko oikeasti sait 20cm vuokaan näistä aineksista noin ohuen kakun! :O Keksipohjaa huomioimattakin näyttää melkein ohuemmalta kuin se mun kakkuni. Mutta pääasia, että jännittävien vaiheiden kautta kakusta tuli hyvää kuitenkin!

    Ja kiitos luottamuksesta, kovin montaa huonoa juustokakkua en kyllä olekaan onnistunut tekemään :D

    VastaaPoista
  3. Monalisa; se figuuri päätyi Frödingen valmiskakun päälle.

    Kitinen; Juu en mä tajua miten sä oot saanut isompaan vuokaan niin paksun täytteen :D

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...