tiistai 29. toukokuuta 2018

AVOKADORISOTTO

Avokadorisotto kuulosti jotenkin epäilyttävälle. Miten tuoreena ja raikkaana herkulliselta maistuva avokado voisi sopia kermaiseen risottoon? Tulisiko risotosta pelkkää vihreää puuroa?

Ei. Avokado sopi keväiseen risottoannokseen varsin hyvin ja maistui itsesavustetun lohen kanssa erinomaiselle. 


1 sipuli silputtuna
4 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 lasillinen kuivaa valkoviiniä
200 g arborio-riisiä
8 dl vettä + 3 rkl kanafondia
oliiviöljyä
suolaa myllystä
35 g voita
50 g vastaraastettua parmesaania
2 avokadoa
½ sitruunan mehu

Muussaa avokadojen hedelmäliha soseeksi ja lisää joukkoon sitruunamehu. Valmista risotto. 

Raasta parmesaani, hienonna sipulit, 
mittaa riisi, viini ja voi valmiiksi.

Kuumenna vesi ja fondi kattilassa. Kuumenna toisessa kattilassa öljy, lisää joukkoon silputut sipulit. Kuullota pehmeäksi öljyssä muutaman minuutin ajan, älä ruskista.

Mittaa kattilaan riisi.

Pidä riisi liikkeessä, kuullota sitä kiiltäväksi/reunoilta kuultavaksi noin minuutin ajan, mutta älä missään nimessä anna saada väriä!

Lisää viini, lisää lämpöä porisevaksi ja jatka sekoittamista.

Kun viini on imeytynyt ja alkoholi samalla haihtunut, vähennä taas lämpöä ja lisää kauhallinen lientä sekä rouhaisu suolaa myllystä. Anna liemen imeytyä hiljalleen riisiin ennenkuin lisäät seuraavan kauhallisen. Lisää suolaa ripaus joka kerta, kun lisäät kauhallisen lientä.

Jos kiehutat risottoa niin että liemi haihtuu, riisi kypsyy kyllä pinnalta mutta jää raa'aksi sisältä. Risotto porisee hiljalleen melko pitkään, älä hoppuile. Itse poristelen risottoa noin 20 minuuttia. Lisää kauhallinen lientä kerrallaan ja sekoita riisiä samalla niin että koostumuksesta tulee kermainen (riisistä hieroutuu irti tärkkelystä). 

Maista riisiä - ethän ylikypsennä riisiä muussiksi? Mausta tarpeen mukaan lisää suolalla.

Kun risotto on kypsää tai oikeammin al dente - vielä hampaissa tuntuvaa, ota kattila pois liedeltä, lisää parmesaaniraaste ja voi. Sekoita hyvin. Lisää avokadomössö ja lämmitä seos, mutta älä enää keittele.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...