keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

PAPRIKAINEN GULASSI (Jamie Oliverin ohjeella)

Äitini tekemä gulassikeitto oli nuoruusvuosieni lemppariruoka. 
Pulled pork eli nyhtöpossu on viime vuosien hittijuttu. 
Tässä Jamien reseptissä yhdistyvät täyteläisen, paprikaisen gulassin lohduttava lämpö ja nyhtöpossun suussasulava, mehevä lihaisuus. 
Sitruunainen smetana nostaa herkullisen annoksen taivaallisiin sfääreihin.
Hykerryttävän hyvää.


2kg luutonta porsaanlapaa (poista kamara, jätä rasva)
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
oliiviöljyä
2 punasipulia (kuori ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi)
2 tuoretta punaista chiliä (poista siemenet ja hienonna chilit)
2 hyvin kukkurallista lusikallista mietoa pimentonia (espanjalaista paprikajauhetta - tai lemppariani, savupaprikajauhetta)
2tl jauhettuja kuminansiemeniä
pienen tuoreen meirami- tai oreganonipun lehdet
5 paprikaa (valitse eri värejä)
1tlk (280g) grillattuja paprikoita (valuta, kuori, silppua)
1tlk (400g) hyviä luumutomaatteja
4rkl punaviinietikkaa
400g pitkäjyväistä riisiä
1½dl smetanaa
1 sitruunan kuori
pieni nippu tuoretta silopersiljaa

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Kuumenna syvä, uuninkestävä kannellinen pata liedellä. Viillä porsaan rasvaan lihaan asti ulottuva ristikkokuvio, mausta liha anteliaasti suolalla ja pippurilla. Kaada pataan kunnon tujaus oliiviöljyä ja pane porsaanliha pataan rasvapuoli alaspäin. Kypsennä lihaa keskilämmöllä noin 15 minuuttia, jotta rasva sulaa. Nosta sitten liha padasta ja siirrä se odottamaan.

Lisää pataan sipulit, chili, paprikajauhe, kuminansiemenet, meirami tai oregano ja reilu hyppysellinen suolaa ja pippuria. Alenna lämpöä ja kypsennä sipuleita varovasti 10 minuuttia.. lisää sitten pataan viipaloidut ja grillatut paprikat sekä tomaatit. Nosta liha takaisin pataan, ravista pataa ja kaada siihen sen verran vettä, että liha juuri ja juuri peittyy. Lisää viinietikka - se antaa mukavan pikku säväyksen. Kiehauta liemi, peitä pata kannella ja siirrä se sitten uuniin 3 tunniksi.

Liha on kypsää, kun se on mureaa ja pehmeää ja hajoaa helposti kahdella haarukalla vedettäessä. Jos liha ei ole vielä aivan valmista, pane pata takaisin uuniin ja malta vielä hetki!

Kun liha on lähes kypsää, keitä riisi.


Sekoita smetana, sitruunankuori ja suurin osa persiljasta pienessä kulhossa. Kun liha on kypsää, ota pata uunista ja maista gulassia. Tavoitteena on paprikoiden makeuden ja kuminan mausteisuuden välinen tasapaino. Revi tai riko liha ja tarjoa gulassi isosta kulhosta tai vadista. Tuo pöytään kulhollinen höyryävää riisiä sekä maustettu smetana. Ripottele loppu persiljasilppu gulassin pinnalle ja nauti!




3 kommenttia:

  1. Kerrassaan herkullista! Ja kaiken lisäksi vielä helppoa ja edullista tehdä. Mutta mitä tälle ähkylle tekisi...? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä yksi lemppariresepteistäni. Itse ratkaisin ähkyongelman syömällä vielä hieman lisää... *ÖRGH*

      Poista
  2. Vakiosettiä. Vielä kun käyttää lihan ensin muutaman tunnin smokerissa niin aletaan olla tapahtumahorisontilla.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...