Juu-u. Pääsiäinen meni jo. Mutta ensi vuoden pääsiäinen on vielä edessä, eikä tämä karitsaruoka nyt niin pääsiäisinen (pääsiäismäinen? pääsiäinenen?) ole, etteikö sillä voisi herkutella muuten vain.
Resepti löytyi Gloria Ruoka&Viini -lehdestä 3/2015.
En ole koskaan aiemmin käyttänyt savustuspussia. Meillä on savustuslaatikko, joka on palvellut tarpeitamme mainiosti. Tässä ohjeessa käskettiin tökätä paistomittari lihaan ja sulkea savustuspussi huolellisesti. Tovin pähkäiltyämme miten tämä käytännössä tapahtuu, päätimme unohtaa paistomittarin käytön ja luottaa ohjeen antamiin paistoaikoihin. Virhe. Vaikka ruskistin lihaa pannulla reilusti lyhyemmän ajan kuin ohjeessa, uunissa ulkofileestä tuli annetussa ajassa ylikypsää. Ihme kyllä, liha oli edelleen mureaa. Seuraavan kerran taiteilen sen paistomittarin lihaan jollain ilveellä savustuspussista huolimatta ja jätän lihan kunnolla mediumiksi.
2-3kpl (600g) karitsan ulkofileetä
1 savustuspussi
mausteseos:
2tl juustokuminaa
2tl paprikajauhetta
2tl fariinisokeria
1tl mustapippuria
1tl suolaa
paistamiseen:
2 yksikyntistä valkosipulia (käytin muutaman tavallisen valkosipulinkynnen)
2rkl öljyä
Nosta lihat huoneenlämpöön puoli tuntia ennen kypsennystä. Valmista vihreä harissa (ohje alla) ja laita se jääkaappiin. Laita uuni lämpenemään savustuspussin ilmoittamaan lämpöön. Yhdistä mausteet ja hiero seos lihojen pintaan.
Halkaise valkosipulit. Kuumenna öljy pannussa, lisää valkosipulit ja lihat. Ruskista fileitä 2 minuuttia molemmin puolin (itse ruskistin vain nopeasti kauniin pinnan). Nosta lihat savustuspussiin. Paina digitaalinen paistomittari lihan paksuimaan kohtaan. Sulje pussi huolellisesti ja laita kuumaan uuniin.
Savusta täydellä teholla 15 minuuttia, laske lämpötilaa ja jatka savustamista 15-20 minuuttia tai kunnes fileen sisälämpötila on 55 astetta. Nosta savustuspussi uunista ja anna lihojen vetäytyä pussissa 10 minuuttia. Leikkaa liha viipaleiksi ja levitä päälle vihreää harissaa.
vihreä harissa:
1 valkosipulinkynsi
1 punainen chili
2dl tuoretta korianteria
2dl tuoretta pinaattia
1dl oliiviöljyä
½tl suolaa
1/4tl jauhettua korianteria
1/4tl juustokuminaa
Kuori ja viipaloi valkosipuli. Halkaise chili ja poista siemenet.
Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja soseuta tasaiseksi.
Anna tekeytyä jääkaapissa 30 minuuttia.
Lisukkeena tarjosin kermaperunoita ja ankanrasvassa paistettuja ruusukaalinlehtiä.
Lisukkeiden makumaailma oli ehkä hieman irrallaan karitsasta ja harissasta, ja herkullisuudessaan ne jättivät ylikypsän lihan aavistuksen varjoonsa. Ensi kerralla paremmalla onnella ja eri lisukkeella!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti