tiistai 30. lokakuuta 2012

SAUCE THERMIDOR

"Tämä klassinen ranskalainen kastike tarjotaan perinteisesti hummerien kanssa, mutta se sopii yhtä hyvin lähes kaikille äyriäisille ja valkolihaisille kaloille. Kastikkeeseen kannattaa käyttää todella hyvää kalalientä. Voit valmistaa liemen itse tai käyttää kalafondia".

Näin lukee kastikeraamatussani "Maailman parhaat kastikkeet" (Joanna Farrow). Muokkailin reseptiä hieman perusvalikoimani mukaan.


4dl kalalientä
2dl kuivaa valkoviiniä
yrttikimppu (laitoin kimppuun 3 salvian lehteä, muutaman timjamin oksan ja pari vartta lehtipersiljaa)
15g voita
15g vehnäjauhoja
3dl täysmaitoa
2tl tomaattisosetta (käytin tomaattipyrettä)
1tl englantilaista sinappia (käytin dijon sinappia)
1/4tl cayennepippuria (käytin chiliä)
1rkl tuoretta kirveliä tai rakuunaa silputtuna(käytin rakuunaa)
1½dl kuohukermaa
1rkl brandyä (käytin jallua)
suolaa

Kaada kalaliemi ja viini isoon kasariin, lisää yrttikimppu ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä kokoon, kunnes nestettä on 2dl.


Sulata voi kuplivaksi toisessa kattilassa. Lisää jauhot ja kypsennä sekoittaen pari minuuttia, kunnes seos alkaa saada väriä. Ota kasari liedeltä ja lisää vähitellen maito. Sekoita, kunnes seos on sileää. Pane kasari takaisin levylle, lisää tomaattisose, sinappi ja cayennepippuri ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia, kunnes seos on sakeaa.


Ota pois yrttikimppu ja kaada liemi kasariin (siis kasariin, jossa valmistit juuri jauho-maitoseoksen). Sekoita joukkoon kirveli tai rakuuna, kerma tai brandy ja anna kiehua kuplien, kunnes kastike on sakeaa. Tarkista maku ja tarjoa kuumana.

Itse tarjoilin thermidor-kastiketta hummerinpyrstön ja hummeririsoton kanssa. Hummeririsoton valmistin hyväksi koettua reseptiä mukaellen, sellerinvarren sijasta käytin suurinpiirtein saman verran hienonnettua fenkolia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...