tiistai 10. toukokuuta 2011

BOUILLABAISSE

Bouillabaissen etymologiasta ja historiasta voi sivistää itseään Raholan syötävistä sanoista. Itse olen tehnyt tätä herkullista kala-äyriäiskeittoa muutaman kerran, aina hieman erilaisella reseptillä, mutta vähintäänkin tomaattia, sipulia, valkosipulia, fenkolinsiemeniä, valkoviiniä, kalaa ja simpukoita sopastani on löydyttävä että suostun sitä bouillabaisseksi tituleeraamaan. Oikeaoppisen bouillabaissen sisällöstä saavat minun puolestani muut kiistellä rauhassa.



öljyä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
4 kypsää tomaattia
(1rkl tomaattipyrettä)
7dl vettä + 2-3rkl hummerifondia (tai kalafondia)
1/2pll kuivaa valkoviiniä
1 laakerinlehti
1tl fenkolinsiemeniä
muutamia timjaminoksia
1tl sahramia
1 kuhafilee (n.300g)
sinisimpukoita (n.10kpl)
jättikatkaravun pyrstöjä (n.10kpl)

päälle (persiljaa tai) basilikaa

1dl majoneesia
1 valkosipulin kynsi
ripaus mustapippuria ja suolaa
ripaus chiliä

Kalttaa tomaatit ja kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuumenna loraus öljyä kattilassa ja kuullota sipulit. Lisää (tomaattipyre,) kuutioidut tomaatit, vesi, fondi, viini, fenkolin siemenet, sahrami sekä silputtu, kovista varsista riivitty timjami. Anna kiehua n.10 minuuttia. Lisää kala sopiviksi paloiksi leikattuna ja anna kypsyä viitisen minuuttia. Lisää puhdistetut simpukat sekä jättikatkaravun pyrstöt ja kypsennä kunnes ne ovat lämminneet ja simpukat auenneet - pari minuuttia. Sekoita majoneesiin hienonnettu valkosipuli ja mausteet. Annostele bouillabaisse lautasille, lisää päälle maustettua majoneesia ja ripottele päälle basilikaa. Nauti kuivan valkoviinin ja leivän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...