torstai 30. marraskuuta 2017

ANKANRINTAA, PUNAVIINI-VIIKUNAKASTIKETTA, BATAATTIRANSKALAISIA JA TIMJAMI-SITRUUNAMAJONEESIA

Kun kaikki vaan loksahtaa kohdalleen.
Maut hyräilevät hymniä huulilla ja räjähtävät suussa sinfoniaksi.


paistettu ankanrinta
2kpl ankanrintaa
suolaa
vastarouhittua mustapippuria

Ota ankanrinnat huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Viillä veitsellä ristikko rasvakerrokseen. Aseta ankanrinta kylmälle paistinpannulle rasvapinta pannuun päin ja kuumenna pannu. Et tarvitse paistamiseen rasvaa, sillä ankan oma rasva alkaa pian sulaa pannulle. Paista ankanrinta joka puolelta nopeasti kauniin ruskeaksi. Tökkää lihamittari rintaan ja paista 175-asteisessa uunissa kunnes sisälämpötila on 55 astetta. Ota pois uunista ja anna levätä 5-10min ennen annospaloiksi siivuttamista.

punaviini-viikunakastike
1 pieni punasipuli
oliiviöljyä
pari rosmariinin oksaa
pari timjamin oksaa
kymmenisen maustepippuria
loraus riistafondia
pari isoa lasillista hyvää punaviiniä
vettä
pari reilua ruokalusikallista viikunahilloa

Silppua sipuli ja kuullota se kattilassa oliiviöljyssä pehmeäksi. Lisää yrttien oksat kokonaisina, maustepippurit sekä fondi. Lisää punaviini. Anna kiehua kasaan, kunnes kastiketta on jäljellä noin kolmasosa. Lisää kiehuvaa vettä (pari-kolme desiä) ja anna taas porista kasaan, kunnes jäljellä on noin pari desiä kastiketta. Siivilöi kastikkeesta pippurit ja yrtit pois ja kuumenna uudelleen kattilassa. Lisää viikunahillo, kuumenna ja nauti siivutetun ankanrinnan kanssa.

timjami-sitruunamajoneesi
1 kananmuna
1tl dijonsinappia
1tl valkoviinietikkaa
1-2tl sitruunan mehua
muutama hento timjamin oksa hienonnettuna
½tl suolaa
½tl valkopippuria
2dl rypsiöljyä

Riko kananmuna korkean ja kapean, sauvasekoittimelle sopivan astian pohjalle. Lisää 1tl sinappia, ½tl suolaa, ½tl valkopippuria, 1tl valkoviinietikkaa, 1tl sitruunamehua ja hienonnettu timjami. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle niin, että muna/keltuainen jää sekoittimen kuppiosaan. Kaada päälle 2dl rypsiöljyä (tai jotain muuta neutraalia ruokaöljyä). Käynnistä sauvasekoitin pitäen se koko ajan pohjaa vasten. Pian majoneesi on valmis. Maista ja lisää tarvittaessa sitruunan mehua.

lisäksi
karhunavatukoita
timjamin oksia tai viinisuolaheinää

Tarjoile viini-viikunakastike ankanrinnan kanssa. Karhunvatukat sopivat loistavasti yhteen niin ankan kuin kastikkeenkin kanssa. Tarjoile lisukkeena bataattiranskalaisia ja timjami-sitruunamajoneesia, joka toimii ihanasti myös ankanrinnan kaverina. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...