keskiviikko 10. tammikuuta 2018

BIBIMBAP

Tämän korealaisen ruuan nimi on niin hauska, että pakkohan sitä oli kokeilla ihan vaan päästäkseen sanomaan tekevänsä bibimbapia. 

Pipimpappia, pipimpappia, pipimpappia.



Kuten moneen muuhunkin vastaavaan aasialaiseen ruokaan, bibimbapiin voi käyttää lähes mitä vain mieleisiänsä aineksia. Pääelementit kulhosta tarjotussa ruuassa ovat keitetty riisi, sen päälle asetellut kasvikset ja liha, gochujang-tahna ja kananmuna. Nimi merkitseekin jotakuinkin "riisin kanssa sekoitettua". Kasviksina käytetään yleisesti esim. porkkanaa, retiisiä, höyrytettyä pinaattia, kurkkua, kesäkurpitsaa, soijapavun ituja, norilevää ja sieniä. Myös valmistustapoja on erilaisia. Kasvikset voivat olla tuoreita tai kypsennettyjä, liha voi olla raakaa tai kypsää, kananmunan voi laittaa päälle raakana tai paistettuna niin, että keltuainen on löysä. Ideana on kuitenkin ennen ruuan nauttimista sekoittaa ainekset keskenään. Seuraavalla kerralla lisään kananmunan raakana, koska paistettu muna ei mielestäni tuonut ruokaan mitään muuta ihmeellistä kuin löysän keltuaisen muodostaman kastikkeen.

Koska ruuasta on lukemattomia eri variaatioita, päätin vapaasti yhdistellä reseptejä niin, että pääsisin näin alkuun jyvälle ruuan ideasta. Lopputulos oli yllättävän maukas ollakseen niinkin simppeli valmistaa. Itsetehdyn kim chin reseptin nappasin Glorian Ruoka & Viini -lehdestä ja bibimbapkastikkeen sekä pikkeliliemen reseptit Soppa 365 -sivuilta.

Tästä riitti hyvin kolmelle:
n. 1½ dl ilmavaksi keitettyä (jasmiini)riisiä
1 paprika ohuina suikaleina
1 iso porkkana juliennena (=tulitikkumaisina suikaleina)
½ kurkku ohuina siivuina 
pari kevätsipulin vartta siivutettuna
2dl mung-pavun ituja
120g säilöttyä kim chitä (tai vastaava määrä itsetehtyä kim chitä*)

300-400g naudan jauhelihaa
soijakastiketta

3 kananmunaa paistettuna (keltuainen löysänä)

bibimbap-kastike:
½ dl gogchujang-tahnaa
½ dl seesamiöljyä
½ dl seesaminsiemeniä
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

pikkeliliemi:
1dl vettä
½ dl riisiviinietikkaa
1/4 dl sokeria
1tl rosepippuria

Valmista bibimbap-kastike sekoittamalla sen ainekset huolellisesti (itse jouduin liuottamaan sitkeän gochujang-tahnan ensin pieneen tilkkaan kiehuvaa vettä). Valmista pikkeliliemi: laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Ota kattila pois levyltä ja lisää porkkanasuikaleet liemeen. Kiehauta mung-pavun idut nopeasti vedessä, älä kypsennä pehmeäksi. 

Ruskista jauheliha pannulla ja mausta kevyesti soijakastikkeella. Keitä riisi ja annostele se tarjoilukulhojen pohjalle. Asettele riisin päälle hieman valutetut porkkanasuikaleet, muut kasvikset, kim chi ja jauheliha omiksi osioikseen. Voit pirskotella pikkelilientä vielä kasvisten päälle. Jaa bibimbap-kastike annosten päälle ja lisä vielä paistettu muna koko annoksen kruunuksi. Nauti syömäpuikoilla ja/tai lusikalla. Sekoita kuitenkin aluksi annoksen kaikki ainekset keskenään niin että bibimbap-kastike ja keltuainen sekoittuvat riisiin ja muihin aineksiin.


*kim chi:
1 kiinankaali
1l vettä
1rkl sokeria
4rkl suolaa

4 kevätsipulia
3rkl raastettua inkivääriä
3rkl raastettua valkosipulia
1rkl jauhettua chiliä (kuivattu chilipalko morttelissa hienonnettuna)
3rkl kalakastiketta

Kiehauta vesi, sokeri ja suola. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi. Leikkaa kiinankaali reilun sentin levyisiksi suikaleiksi. Laita kaalisuikaleet kulhoon. Kaada liemi kaalin päälle ja nosta lautanen painoksi päälle. Jätä huoneenlämpöön 12 tunniksi. 

Suikaloi kevätsipulit. Sekoita muut ainekset tahnaksi. Siivilöi liemi pois kaalista. Huuhtele kaali kylmällä vedellä ja purista kuivaksi. Sekoita maustetahna sekä kevätsipuli huolellisesti kaalin joukkoon. 

Laita kim chi kulhoon, peitä kelmulla ja laita paino päälle. Anna käydä huoneenlämmössä 24 tuntia ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin. Kim chi on valmista 48 tunnin kuluttua, mutta vain paranee vanhetessaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...