perjantai 27. lokakuuta 2017

SOIJA-SEESAMILOHTA, WOKATTUJA VIHREITÄ KASVIKSIA JA WASABIMAJONEESIA

Tiedättekö mitä rakastan lomailussa ja matkustelussa? No onhan noita satoja asioita, mutta esimerkiksi sitä, että kun mieli asettuu lepotilaan, syntyy huikeita uusia ideoita. Nykyään, kun olen oppinut kirjaamaan ideat ylös ennen kuin ne häviävät kaamoksen sekaan, niistä on hyötyä myös kotikeittiössä. Tällä kertaa Thaimaan auringon alla minilomalla rentoutuessa mieleeni pulpahti pari kivaa ideaa. 

Mitä, jos kotona tekisi lisukkeeksi enemmän kasviksia? Jättäisi perunat, pastat ja riisit välillä pois, ja wokkaisi maukkaita ihania kasviksia lisukkeeksi? Tai jos vaikka tekisi pikapaistetun ruuan idealla muutakin ruokaa kuin thaimaalaista? Pilkkoisi kasviksia ja lihaa ja paistaisi ne maukkaassa mausteliemessä jollain länsimaisemmalla makumaailmalla?

Toinen inspiraatio oli lohen ja wasabin liitto. Siitä syntyikin omasta mielestäni makumaailmaltaan täydellisen tasapainoinen annos. Hillityn runsaasti aasialaismakua ja täydellinen balanssi. Tämä ruoka pääsi ehdottomasti top kymppiin itsekehittelemieni ruokien joukossa.



Valmistele kaikki ainekset ensin. Tee majoneesi ja laita se jääkaappiin maustumaan. Kun laitat lohen uuniin, voit valmistaa sen paistuessa viimeisten 10 minuutin aikana kasvikset.

wasabimajoneesi:
1 kananmuna
2tl valkoviinietikkaa
½tl suolaa
½tl valkopippuria
2dl rypsiöljyä
hieman limemehua (noin 1tl)
1tl wasabia

Valmista minuuttimajoneesin menetelmällä: Laita korkean ja kapean astian pohjalle rikottu kananmuna, valkoviinietikka, suola ja valkopippuri. Aseta sauvasekoitin astian pohjalle ja lisää päälle öljy. Käynnistä sauvasekoitin ja nosta sitä pikkuhiljaa. Tuloksena helppo ja hyvä majoneesi hetkessä. Mausta wasabilla makusi mukaan. Minulle 1tl oli sopivan mieto lohen ja kasvisten kanssa. Laita jääkaappiin maustumaan.

lohi:
1 lohifilee (500-700g)
seesaminsiemeniä
1rkl soijakastiketta
1rkl osterikastiketta
1rkl limemehua

Pyyhi lohifilee puhtaaksi, poista siitä mahdolliset ruodot ja aseta se sopivan kokoiseen uunivuokaan. Sekoita soijakastike, osterikastike ja limemehu. Sivele se fileen pintaan. Ripottele päälle seesaminsiemeniä.


vihreät kasvikset:
loraus seesamiöljyä
loraus rypsiöljyä tai mietoa ektraneitsytoliiviöljyä

3 valkosipulin kynttä hienonnettuna 
(terävällä veitsellä tai esim. mikroteräraastimen keskikokoisella terällä).
1 puolialastoman kokin peukalon kokoinen pala inkivääriä tulitikkumaisina suikaleina

kourallinen tuoreita vihreitä papuja muutaman sentin pituisiksi pätkittynä
kourallinen tuoretta fenkolia suikaloituna
n. 10 pientä parsakaalin kukintoa

1rkl osterikastiketta
1tl ruokosokeria tai palmusokeria
1rkl kanafondia
1rkl kasvisfondia

n. 1½ dl vettä

kourallinen tuoreita sokeriherneen palkoja vinottain puolitettuina
kourallinen paksoin lehtiä suikaloituna (muutama lehti, sekä vihreä että valkoinen osa)
muutama kevätsipulin varsi muutaman sentin pätkiin pilkottuna

limemehua (noin puolikas lime, kaksi limen "poskea")

Kun lohi on ollut tovin uunissa, kuumenna wokkipannussa seesami- ja rypsiöljy. Lisää valkosipuli ja inkivääri ja kuullottele kohtalaisen kovalla lämmöllä hetki. Lisää pavut, fenkoli ja parsakaali. Kuullota jälleen hetki, lisää lämpöä ja kaada joukkoon keskenään sekoitetut kastikkeen ainekset (ei vielä vettä). 



Pyörittele pannulla, kunnes parsakaali ja pavut alkavat pehmentyä, mutta ovat vielä melko napakoita (muutama minuutti). Lisää vettä, jos neste ei riitä kypsentämään kasviksia, mutta pidä huoli ettei ruoka poreile hiljalleen, vaan kiehuu ja kuplii. Lisää lopuksi sokeriherneet, paksoi ja kevätsipuli, pyörittele vielä minuutti, pari. Kun koet kasvisten olevan vielä mukavan tuoreita, mutta pehmenneitä, vähennä lämpöä ja mausta limellä. Poista wokkipannu liedeltä.

Tarjoile heti: juuri uunista tullutta lohta (kaapaise lastalla lohipala irti nahasta), kuumia kasviksia ja maustunutta majoneesia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...