maanantai 23. tammikuuta 2017

RUSKEA KASTIKE

Teen ruskeaa kastiketta tooooodella harvoin, mutta silloin kun siihen iskee himo, sitä on aivan pakko saada. Ja silloin se ei todellakaan synny kaupan kastikejauheista, vaan itse tekemällä. 

Ruskean kastikkeen tekemisessä on omat kikkansa, joihin on aluksi helppo kompastua. 
Tärkeää on, että voita käytetään tarpeeksi. Jos voita on liian vähän, jauhoja on vaikea ruskistaa tasaisesti ja lisäksi kastikkeeseen jää helposti kokkareita. Voita on tarpeeksi, kun jauhojen lisäämisen jälkeen seos on edelleen löysä ja helposti sekoitettavissa. 

Jauhot tulee ruskistaa kunnolla. Kastikkeen kuuluu saada värinsä ruskistamisesta, ei fondeista tai muista vippaskonsteista. Jos jauhot jäävät liian vaaleiksi, värin lisäksi kastikkeesta puuttuu oikea maku. Jos taas jauhot pääsevät vähänkin palamaan, kastike on hirvittävää. Ruskean kastikkeen pitää saada kiehua tarpeeksi kauan, jotta jauhot kypsyvät eikä kastikkeen rakenne jää jauhoiseksi.


100g voita
1dl vehnäjauhoja
1l lihalientä (härkä- tai vasikkafondista)
suolaa, mustapippuria

Sulata voi pannulla. 
Lisää sekaan jauhot ja sekoita tasaiseksi, löysäksi seokseksi. 


Kuumenna kärsivällisesti sekoitellen ja anna ruskistua kunnolla. Kun seos on juuri sopivasti ruskistunut, sen koostumus muuttuu kuplivan sosemaisesta tirisevän nestemäiseksi. Älä anna palaa. 

Lisää sekaan kuuma lihaliemi tasaisella vauhdilla, älä kerralla sekaan viskaamalla. Sekoita kastiketta koko ajan. Kastikkeen tulee koko ajan pysyä sileänä - kun lisäät kuuman liemen tasaisella vauhdilla, koko ajan kiehuttaen ja sekoittaen, kastikkeen koostumus pysyy koko ajan hyvänä ja liemi sakenee tasaisesti. 


Kun kaikki lihaliemi on lisätty, pienennä lämpöä ja anna porista välillä sekoitellen ainakin vartti, mielellään kuitenkin puolesta tunnista jopa tuntiin, jotta jauhot kypsyvät kunnolla ja kastike saostuu. Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...