keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

MANGO-MANSIKKATÄYTEKAKKU (laktoositon)

Leivoin anopin 70v-syntymäpäiville mango-mansikkatäytekakun. Komean kokoisesta kakusta riitti hyvin 15 juhlavieraalle ja vielä himpun vajaa puolet töihin vietäväksi. Kakun menekistä päätellen työkaverit ovat persompia makealle, kuin mieheni sukulaiset.



Kakkupohjat (2 kakkua = 4 kerrosta)
8 munaa
4dl sokeria
2dl perunajauhoja
2dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

kostutukseen: mango-appelsiinimehua

Tee kakkutaikina kahdessa erässä.

Ota munat hyvissä ajoin huoneenlämpöön, sillä ne vatkautuvat paremmin kuin jääkaappikylmät. Vatkaa munien rakenne rikki ennen sokerin lisäämistä. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi, jämäkäksi, valkoiseksi vaahdoksi.


Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne siivilän läpi taikinaan koko ajan varovasti sekoitellen.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Itse käytin irtopohjavuokaa (halkaisija 26cm), jonka pohjustin leivinpaperilla ja jonka reunat jauhotin. Huom! Ohjeesta tulee siis KAKSI tällaista kakkupohjaa.


Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kumoa esim. silikonialustalle tai pyyhkeelle tai yksinkertaisesti poista irtoreuna vuoasta ja valuta kakkupohja alustalle. Anna jäähtyä ja leikkaa kahteen osaan.

Mansikkakiisseli125g pakastemansikoita
2dl vettä
½dl sokeria
2rkl perunajauhoja + tilkka vettä

Sulata mansikat ja survo niitä hieman. Kuumenna mansikat, vesi ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot puoleen desiin kylmää vettä. Nosta kattila pois levyltä ja sekoita perunajauhosuurus ohuena norona kattilaan koko ajan sekoittaen. Laita kattila takaisin levylle ja anna kuumenna juuri sen verran, että seos pulpahtaa. Älä sekoita enää tämän jälkeen ettei kiisselistä tule liisteriä. Anna jäähtyä.


Kostuta ensimmäinen kakkupohja kevyesti mango-appelsiinimehulla ja levitä mansikkakiisseli pohjan päälle. Nosta toinen kakkupohja päälle ja kostuta taas kevyesti mehulla.



Kookos-vaniljatäyte
2dl kermaista kookosmaitoa
200g maustamatonta (laktoositonta) tuorejuustoa
½-1dl tomusokeria
½ vaniljatanko
2dl (laktoositonta) vispikermaa
3 liivatetta
1/4 sitruunan tai ½ limen mehu

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Vaahdota kerma. Sekoita keskenään kookosmaito, tuorejuusto, ½dl tomusokeria ja ½ vaniljatangon siemenet. Kuumenna sitrusmehu, purista liivatteista ylimääräinen vesi ja liuota liivatteet sitrusmehuun. Anna hieman jäähtyä ja sekoita tasaisesti tuorejuustoseokseen. Maista seosta ja lisää maun mukaan sitrusmehua ja tomusokeria. Nostele varovasti sekaan vaahdotettu kerma.

Aseta nyt irtopohjavuoan reuna uudelleen kakun ympärille. Levitä kookos-vaniljatäyte toisen kakkupohjan päälle, nosta päälle kolmas kakkupohja ja kostuta kevyesti mango-appelsiinimehulla. Siirrä jääkaappiin hyytymään.



Mangotäyte
1tlk mangoa
1 liivate
tilkka mango-appelsiinimehua

Laita liivatelehti kylmään veteen pehmenemään. Valuta mangoista säilykemehu pois ja survo esim. haarukalla soseeksi. Kuumenna tilkka mango-appelsiinimehua, purista liivatteesta ylimääräinen vesi pois ja liuota liivate mehuun. Anna hieman jäähtyä ja sekoita mangosurvokseen. Levitä mangoseos kolmannen kakkupohjan päälle, nosta päällimmäiseksi viimeinen kakkupohja ja laita jääkaappiin.

Anna täytekakun kostua jääkaapissa seuraavaan päivään.


Kakun päälle
300g maustamatonta (laktoositonta) tuorejuustoa
2dl (laktoositonta) vispikermaa
n.½dl tomusokeria
2pkt sokerimassaa

Mausta tuorejuusto tomusokerilla. Vaahdota kerma ja lisää se tuorejuuston joukkoon varovasti. Makeuta tarpeen mukaan lisää tomusokerilla. Levitä seos tasaisesti täytekakun päälle.


Kauli sokerimassa ohuen ohueksi ja levitä varovasti kakun päälle. Siisti reunat. Todellisuudessa kakun päälle menee siis noin 1½pkt sokerimassaa, mutta siistimisvaiheessa massaa menee reilusti hukkaan.

 
 
Koristele haluamallasi tavalla. Itse olin tehnyt sokerimassasta kakun päälle ruusuja. Tee sokerimassakuorrute mielellään vasta hieman ennen tarjoilua, sillä massa vettyy helposti. Jos säilytät kakkua jääkaapissa, älä peitä sitä pitkäksi aikaa kuvulla, sillä massan pinta alkaa "hikoilla". Muista kuitenkin, että kakku imee itseensä helposti hajuja ja makuja.

2 kommenttia:

  1. Nam, kuulostaa ja näyttää herkulliselta. Vinkkinä tohon kostumiseen. Kannattaa kuorrutaa kakku sokerikreemillä ( 80g voita ja 150g tomusokeria vaahdotettuna). Sillä kuorrutettuna kakku pysyy hyvänä ja voi valmistaa edellisenä päivänä.

    VastaaPoista
  2. Kiitti vinkistä, ite en niin välitä sokerikremistä :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...