sunnuntai 2. tammikuuta 2011

UUNIKYLJYKSET, YRTTIPERUNAT, PALSTERNAKKAA, PÄÄRYNÖITÄ JA MINTTUINEN LEIPÄKASTIKE (Jamie Oliverin ohjeella)

Mission (impossible?): Päästä yli mun porsaankyljystraumasta, joka juontaa juurensa lapsuuteeni. Grillasimme aina kesäisin mökillä pallogrillissä mauttomia porsaankyljyksiä ja sain elinikäisen kammon noita nuivia lihapaloja kohtaan.

Suunnitelma: Turvauduin taas kerran Jamien ohjeeseen.

Missä meinasi mennä pieleen: Pane puoliso kauppaan ja nalkuta lopputuloksesta. Tarkoituksena oli ostaa kunnollisia, paksuja kyljyksiä joista saa aikaan maukasta, ja luustaan irti sulavan mureaa lihaa. Mitä mies toi kaupasta? Anorektisia vakuumipakkaukseen piilotettuja lihankuvatuksia.

Vaan kuinkas sitten kävikään: Ruoka oli aivan TÖRKEÄN hyvää! Sitruunan kuori, rosmariini, laadukas neitsytoliiviöljy, valkosipuli, palsternakka ja päärynä muodostivat suussa sellaisen makujen sinfonian, että meinasi kyynel vierähtää herkuttelijan poskelle. Enpä olisi arvannut, että näistä aineksista saisi aikaan jotain näin tasapainoisen herkullista, ja anorektiset porsaankyljyksetkin muhivat uunissa suussasulavan mureiksi - kyljystraumani on todellakin päihitetty. Täydellinen aloitus uudelle vuodelle!


Jamien resepti on neljälle, itse puolitin reseptin eli kuvissa on pienempi määrä aineksia kuin reseptissä.

4 annosta:
8 porsaankyljystä tai 4 parikyljystä
(* Pyydä lihatiskillä, että parikyljykset leikataan kirjan tavoin auki ja että niistä otetaan toinen luu ja liiat rasvat pois - tai osta jokaiselle ruokailijalle kaksi tavallista kyljystä!)
rosmariini-valkosipuli-sitruunamarinadi
3 palsternakkaa (pese ja kuori)
3 päärynää
700g perunoita (pese ja kuori)
suolaa ja mustapippuria
minttuista leipäkastiketta

rosmariini-valkosipuli-sitruunamarinadi
2 kunnon kourallista tuoreita rosmariininlehtiä hienonnettuna
6 valkosipulinkynttä (kuori ja hienonna)
10 lorausta oliiviöljyä
3 sitruunaa (raasta tai hienonna kuori, puolita sitruunat ja purista niistä mehu)
vastarouhittua mustapippuria

minttuinen leipäkastike
4 annosta:
3 kourallista tuoretta minttua
1 kourallinen leivänmuruja
neitsytoliiviöljyä
suolaa ja vastarouhittua mustapippuria
2tl sinappia
punaviinietikkaa

Käytä minttua kolme kertaa enemmän kuin leipää. Silloin suhde on ok. Hienonna mintut ja sekoita ne leivänmuruihin. Lisää niin paljon öljyä, että saat löysähkön kastikkeen. Mausta ensin suolalla ja pippurilla, lisää sitten sinappi ja terästykseksi tilkka viinietikkaa. Maistele. Anna kastikkeen maustua hetken ennen tarjoamista.


Tee marinadi ja kääntele kyljyksiä siinä niin että ne ovat joka puolelta marinadin peitossa. Anna lihojen maustua 1-6h. Mitä pidempään, sen enemmän makua.
Lämmitä uuni 225 asteeseen. Poista päärynöistä siemenkodat. Leikkaa jokainen palsternakka ja päärynä neljään osaan. Leikkaa perunat puolen sentin viipaleiksi.
Kumoa kyljykset marinadeineen uunivuokaan. Nostele päärynät, palsternakat ja perunat mukaan. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita, jotta marinadi peittää kaikki. Kypsennä uunissa 45 minuutista tuntiin kyljysten paksuuden mukaan.

Lihan kypsyessä ehdit valmistaa leipäkastikkeen. Lusikoi sitä kuumien kyljysten päälle tarjoiltaessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...