maanantai 24. tammikuuta 2011

MAJONEESI JA AIOLIPari desiä perusmajoneesia: 1 kananmunan keltuainen, pari desiä (rypsi)öljyä, suolaa, tilkka sitruunamehua/viinietikkaa
Aioliin lisäksi: 1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna, 1tl dijon-sinappia


Perusmajoneesin pyöräytän munankeltuaisesta ja öljystä ja maustan sen suolalla ja viinietikalla tai sitruunalla. Itse suosin majoneesiin rypsiöljyä, koska se on neutraalin makuista. Osan öljystä saatan korvata ekstraneitsyt oliiviöljyllä, mutta tavallisesta oliiviöljystä tulee majoneesiin kitkerä maku.


Helpoiten majoneesi syntyy sauvasekoittimella sille sopivassa korkeassa ja kapeassa sekoitusastiassa. Munankeltuainen vain sekoitusastian pohjalle ja sekoitetaan öljyä sekaan kunnes koostumus on sopiva, tai oikeammin, kun majoneesia on riittävästi. Tärkeintä on lisätä öljyä ensin varovasti tipoittain ja sitten ohuena nauhana. Usein kuulee puhuttavan, että majoneesin valmistaminen on hankalaa ja majoneesi juoksettuu helposti - tämä lienee kuitenkin varoitus niille jotka yrittävät valmistaa majoneesinsa käsin vatkaten, sillä sauvasekoittimella en ole koskaan epäonnistunut vaikka öljyä lurahtaisi ronskimminkin kerralla.

Aioli eli valkosipulimajoneesi syntyy samaan tapaan, mutta sekoitusastian pohjalle heitän 1-2 silputtua valkosipulin kynttä ja teelusikallisen dijon-sinappia. Lopuksi maustan aiolin sitruunalla ja suolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...