torstai 12. heinäkuuta 2012

PANEROITUA KUHAA JA KANTARELLIKASTIKETTA


Rakensimme keväällä kasvihuoneen ja istutimme sinne yrttejä, salaattia, kirsikkatomaatteja, kurkkuja, chilejä ja paprikan. Kasvihuoneen viereen jäi mukavasti tilaa pienelle perunamaalle. En olisi ikinä uskonut, että minä, joka onnistun tappamaan tekokukatkin, saan vielä maistella kasvihuoneeni aarteiata. Vaan kuinkas sitten kävikään, istuttamani pienet yrtintaimet hujahtivat polvenkorkuiseksi pöheiköksi ja siemenestä kasvattamani tillit ja salaatitkin kasvavat niin ettei niitä ehdi tätä tahtia syödäkään! Tällaiselle kaupungissa kasvaneelle pessimistille, jonka multapeukalo pahasti keskellä kämmentä, on aivan käsittämätön tunne valmistaa itse kasvatettua ruokaa.


Suurta ylpeyttä tuntien nostimme eilen ensimmäiset perunat omasta maastamme. Tein niiden kanssa hapankorpuilla, timjamilla ja parmesaanilla paneroitua kuhaa sekä salvialla ja rakuunalla maustettua kantarellikastiketta. Lisukkeena oli vielä pieni mummonkurkku-salaatti. Perunoiden lisäksi kaikki yrtit, salaatti ja kurkku olivat omasta maastamme, ja jäin vain harmittelemaan ettei tarjolla ollut mökiltä pyydettyä kalaa ja anoppilasta kerättyjä sieniä.


Ruuan valmistamiseen meni noin 45 minuuttia. Hyvää, helppoa, nopeaa, terveellistä!


PANEROITU KUHA

3 suurehkoa nahatonta kuhafilettä
muutama timjamin oksa
suuri kourallinen parmesaania raasteena
n.6kpl hapankorppuja
1 kananmuna
valkopippuria, suolaa
öljyä paistamiseen

Riivi timjamista lehdet ja tiputa ne monitoimikoneeseen hapankorppujen kanssa. Surauttele hapankorput karkeahkoksi jauhoksi. Yhdistä korppuseokseen raastettu parmesaani. Riko kananmuna lautaselle ja sekoita koostumus rikki. Kasta kalat filee kerrallaan ensin kananmunaan ja sitten korppu-parmesaaniseokseen molemmin puolin. Kuumenna paistinpannulla öljy ja paista hyvin nopeasti (noin minuutti per puoli) fileisiin kauniin ruskea panerointipinta. Mausta fileet paistamisen yhteydessä molemmin puolin kevyesti ripauksella valkopippuria ja muutamalla ripauksella suolaa. Jos monen asian yhtä aikaa hallitseminen on sinulle vaikeaa, paista fileiden pinta vielä nopeammin ja siirrä fileet tässä vaiheessa uunipannuun odottamaan, lämmitä uuni n.230 asteeseen ja paista kaloja muutama minuutti kypsiksi uunissa samaan aikaan kun valmistat kantarellikastiketta.


KANTARELLIKASTIKE

250g kantarelleja
1 sipuli
nokare voita
2dl ruokakermaa
pari isoa salvianlehteä (=lehti n.10x4cm, tai vastaava määrä pienilehtistä salviaa)
kourallinen rakuunaa
½-1rkl vehnäjauhoja
½-1rkl kantarellifondia
suolaa, valkopippuria

Puhdista kantarellit ja pilko suurimpia hieman. Hienonna sipuli. Hienonna yrtit. Sulata pannussa voi ja kuullota hetki sipulia. Lisää kantarellit ja pyörittele hetki pannulla. Ripottele jauhot kantarellien päälle ja pyörittele taas. Lisää fondi ja kerma. Sekoita hyvin ja anna poreilla niin että kerma saostuu. Mausta makusi mukaan suolalla ja valkopippurilla ja lisää lopuksi yrtit. Älä keittele kantarelleja pehmeiksi, riittää että kerma kiehehtaa hieman sakeammaksi parin minuutin ajan.


MUMMONKURKKUSALAATTI

1 avomaankurkku, pieni luomukurkku tai puolikas tavallinen kurkku
kourallinen tilliä
ripaus sokeria
pari ripausta suolaa
pari lorausta valkoviinietikkaa
salaattia

Siivuta kurkku ohuiksi siivuiksi, hienonna tilli. Lisää näiden sekaan pienehköön kannelliseen rasiaan suola, sokeri ja etikka. Laita kansi päälle ja ravistele. Jätä maustumaan ja ravistele aina välillä valmistaessasi kalaa ja kastiketta. Pese salaatti ja revi lautaselle pediksi, ja kun muu ruoka on valmista, kaada kurkut salaattipedille.

1 kommentti:

  1. Teuvon kuvat Noormarkusta kävi täällä ja toivottaa hyvää kesän jatkoa.

    www.ttvehkalahti.blogspot.com

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...