tiistai 10. huhtikuuta 2012

SIENIRISOTTOA SIMPUKOILLA


2:lle

simpukat
n.10 sinisimpukkaa/ruokailija
1 sipuli
½ fenkoli
muutama timjamin oksa
nokare voita
2dl kuivaa valkoviiniä

risotto
loraus oliiviöljyä
n. 150g Arborio-riisiä
n. 2dl kuivaa valkoviiniä
n. 7dl hummerilientä
suolaa myllystä
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
½ fenkoli
1tl fenkolin siemeniä
pari kourallista vaaleita shimeji -sieniä (tai muita mieleisiäsi tuoreita sieniä)
pari timjamin oksaa
pieni kourallinen yrttejä (meiramia, rakuunaa, sileälehtistä persiljaa)
pari kourallista parmesaania raastettuna
iso nokare voita
mustapippuria myllystä

Pese simpukat ja poista ns. parta. Napauta avonaisia (raollaan olevia) simpukoita ja jollei kuori sulkeudu, heitä simpukka roskiin. Jätä simpukat vielä odottelemaan risottoa. Silppua kuitenkin valmiiksi sipuli ja fenkoli.

Raasta parmesaani, hienonna sipuli, valkosipuli ja fenkoli. Mittaa valmiiksi riisi, viini ja voi. Hienonna risottoon tulevat yrtit. Kiehauta toisessa kattilassa hummeriliemi ja kuumenna toisessa kattilassa oliiviöljy. Kuullota öljyssä hetki sipulia, valkosipulia ja fenkolia, älä anna saada väriä. Lisää joukkoon riisi (ja vähennä tarvittaessa lämpöä) ja sekoita huolellisesti. Kuullota riisi lasisen kiiltävän näköiseksi, mutta varo, ettei riisikään saa yhtään väriä! Lisää viini ja samalla lämpöä niin että viini kuplii. Anna viinin imeytyä riisiin. Sekoita riisiä koko risoton valmistuksen ajan: näin riisistä irtoaa tärkkelystä ja risotosta tulee samettisen kermainen. Kun viini on lähes kokonaan haihtunut ja imeytynyt, lisää ensimmäinen kauhallinen hummerilientä sekä ripsaus suolaa myllystä. Anna liemen imeytyä risottoon samaan tapaan kuin viini, koko ajan sekoitellen. Voit kuitenkin vähentää lämpöä sen verran ettei liemi haihdu, vaan saa rauhassa imeytyä. Kun liemi on taas lähes kokonaan imeytynyt, lisää seuraava liemikauhallinen sekä ripsaus suolaa ja jatka samaan tapaan, kunnes risotto on sopivan kypsää ja löysää: riisissä kuuluu olla purutuntumaa, mutta se ei saa jäädä sisältä raa'aksi. Lisäksi risoton kuuluu olla löysän kauhottavaa. Liemen määrä on neuvoa antava: tarvitset sitä ehkä enemmän tai vähemmän riippuen siitä kuinka hitaasti lientä riisiin imeytyy.

Kun risoton riisi on vielä hieman raakaa, paista sienet nopeasti kuumalla pannulla voinokareessa.

Valmista myös simpukat. Kuullota silputtu sipuli ja fenkoli voissa suuressa kattilassa, lisää timjamin oksat ja kaada pari desiä valkoviiniä sekaan. Laita simpukat kattilaan sipulien joukkoon ja laita kansi kattilan päälle, sekoita niin että liemi sekoittuu simpukoihin. Sekoita vielä noin kypsennyksen puolivälissä niin että kaikkiin simpukoihin saadaan makua. Viinin tulee kiehua, tällöin simpukoista tulee suussasulavan pehmeitä parissa minuutissa, eivätkä ne lilli turhaan haaleassa liemessä kumimaisiksi. Kurkkaa 1-2 minuutin päästä ovatko simpukat avautuneet. Jos ovat, ne ovat kypsiä. Jos simpukat kuumenevat liian kauan, niistä tulee kumimaisia. Simpukat jotka eivät ole auenneet kypsennyksen aikana ovat pilalla, älä siis tarjoa niitä.

Hienonna fenkolinsiemenet morttelissa ja heitä ne, sekä hienonnetut yrtit, puolet sienistä ja parmesaani risoton sekaan. Sekoita, niin että parmesaani sulaa ja lisää vielä voi ja anna sen sulaa. Annostele risottoa lautasille, nouki mieleisesi määrä simpukoita liemestään risoton päälle ja kruunaa lopuilla paistetuilla sienillä.

Koristele halutessasi timjamilla ja nauti kuivan valkoviinin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...