sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

SAARISTOLAISLIMPPU

Voi, jos olisin tiennyt osaavani leipoa leipää, niin olisin toki useammin täyttänyt kotini vastaleivotun leivän huumaavalla tuoksulla!

Tämä resepti on helppo, mutta vaatii leipojalta aikaa, kuten tietenkin kunnollinen leipä vaatiikin. Käytin ensimmäistä kertaa höyryuunimme kohotustoimintoa, eli kohottelin taikinan 38-asteisessa uunissa 30% kosteudessa - näppärää ja nopeaa! Ottaen huomioon, etten ole aiemmin osannut leipoa lainkaan, äänestän nyt maailman kauneimmaksi näyksi höttöpilveksi kohonnutta leipätaikinaa ja maailman kauneimmiksi ääniksi uunituoreen leivän onttoa kopinaa sormella naputettaessa sekä karamellisoituneen kuoren rapsahdusta hampaissa!

Resepti on alkujaan Hesarista, puolitin annoksen ja jouduin tekemään toisen limpun pyöreään irtopohjavuokaan, koska leipävuokia on huushollissamme toistaiseksi vain yksi.

½l piimää
40g hiivaa
1½ dl (leipä)siirappia
½ rkl suolaa
1½ dl vehnäleseitä
1½ dl ruisjauhoja
1½ dl kaljamaltaita
½ l vehnäjauhoja

Lämmitä piimä suuressa kulhossa kädenlämpöiseksi. Liuota joukkoon hiiva. Sekoita joukkoon suola ja siirappi. Mittaa kulhoon myös vehnäleseet, ruisjauhot ja kaljamaltaat. Lisää vehnäjauhot ja vaivaa taikinaa. Taikina jää löysäksi. Anna nousta noin tunnin ajan.

Vuoraa leivinpaperilla kaksi leipävuokaa. Täytä vuoat puolilleen. Anna nousta noin tunnin ajan, kunnes taikinan tilavuus on tuplaantunut.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 1,5–2 tunnin ajan.


2 kommenttia:

  1. Nam!! Mä olen varmaan tämän reseptin leikannut talteen, jos oikeen muistan. Mutta se taitaa maata tuolla mun pitää testata pinossa. Mutta nyt löytyy täältä, niin pitää varmaan testata :)

    VastaaPoista
  2. No ihan varmasti testaat - mä en edes tiennyt että näin hyvää leipää voi leipoa itse (ainakaan MINÄ itse :D)!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...