sunnuntai 15. huhtikuuta 2012

LOHIKEITTO

Nyt ollaan perinteisten kotiruokien ytimessä!

Olen vältellyt ihan perusperusperus-reseptien julkaisemista, koska niitä löytyy helposti pilvin pimein googlettelemalla. Lohikeitossa on kuitenkin jotain niin kunnioitettavan nostalgista, että näpyttelen reseptin tännekin. Lohikeitto kuulluu niihin perusruokiin joita välillä tekee ihan hirveästi mieli ja kaikessa yksinkertaisuudessaan niin täydellinen, ettei sitä hirveästi kehtaa mennä nykyaikaistamaan tai muutenkaan sörkkimään. Törmäsin monessa lohifileestä loihditussa reseptissä sanaan "perinteinen", vaikka omasta mielestäni perinteiseen lohikeittoon keitellään liemikin itse lohen perkeistä. Sen verran uskalsin sohia perinnereseptiä, että valmistin liemen fondeista, käytin maustepippurin sijasta mustapippuria ja lisäsin keittoon teelusikallisen korianterin siemeniä, koska mielestäni ne raikastavat ja korostavat kalan makua keitoissa.

3 suurehkoa kiinteää perunaa
3 porkkanaa
3 keltasipulia
1l vettä (+ 1rkl hummerifondia ja 2rkl kalafondia)
1tl korianterin siemeniä
mustapippuria ja suolaa myllystä
2 laakerinlehteä
500-600g lohifileetä
2dl kuohukermaa
tilliä

Kuori perunat ja porkkanat, kuutioi suurehkoiksi kuutioiksi. Kuori sipulit ja lohko neljään osaan. Lisää veden sekaan fondit, korianterinsiemenet, laakerinlehdet, suolaa ja pippuria. Keitä kasvikset tässä liemessä lähes kypsiksi (vielä purtaviksi). Poista lohifileestä ruodot ja nahka. Kuutioi suurehkoiksi paloiksi. Lisää keittoon ja keitä vielä hetki niin että lohi kypsyy. Kaada sitten joukkoon kerma ja kuumenna, mutta älä enää keitä. Maista ja mausta, lisää silputtua tilliä.

Tarjoile uunituoreen saaristolaislimpun kanssa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...