tiistai 7. elokuuta 2018

ELMERIN METSÄSTÄJÄNLEIPÄ

Ihaninta kesässä on se, kun ainekset ruokaan voi hakea omasta maasta ja luonnosta. Mökkimetsästä ei löytynyt vielä sieniä, mutta kantarellinhimo kasvoi niin suureksi, että ostimme niitä pari litraa. Olen maustanut kantarellikastikkeen aina melko samaan tapaan, mutta päätin nyt kokeilla maustamiseen myös currya, jonka kerrotaan korostavan kantarellien makua. Ideana ei ole siis peittää sienen omaa hentoa makua vahvoilla ja runsailla mausteilla, vaan tuoda sen oma maku vahvemmin esiin. Usein kantarellikastikkeen valmistamisessa käytetään nuukasti mausteita ja paljon kermaa. Omasta mielestäni runsas kermaisuus peittää sienen maun varmemmin kuin vähän rohkeampi mausteiden ja yrttien käyttö.

Valitsimme ruokajuomaksi vahvan, rukiisen Lehe Cool Head Three Pleasures -oluen. Pelkäsin vahvan maun peittävän alleen kantarellin suloisen hennot maut, mutta olut olikin nappivalinta! Se korosti tumman ruisleivän makua ja sienten metsäisiä vivahteita. Simppeliksi tarkoitetusta "pikaruuasta" tuli vahingossa varsinainen juhlaillallinen.



neljälle:

2 tummaa reissumiestä (eli neljä leipäsiivua)
salaatinlehtiä
(kurkkua)

800 g naudan jauhelihaa (vähintään 17% rasvaa)
suolaa, mustapippuria
öljyä

2l putsattuja kantarelleja
2 rkl voita
kourallinen kesäsipulin varsia siivutettuna
2 tl kantarellifondia
2,5 dl kaurakermaa
1/2 tl suolaa
1/4 tl valkopippuria
1/6 tl currya
muutama salvian lehti
(n. 2tl vehnäjauhoja)

Heitä kantarellit kuumaan kattilaan ja haihduta niistää nesteet pois, niin että sienten määrä näyttää pienenevän kolmasosaan. 


Lisää sitten pannulle voi ja kesäsipuli, kuullota kevyesti. Lisää fondi, kaurakerma, suola, valkopippuri, curry ja salvia. Keittele hieman kasaan, tai jos haluat kastikkeesta vielä sakeampaa, suurusta pienellä määrällä kylmään vesitilkkaan sekoitettua vehnäjauhoa. 


Muotoile jauhelihasta neljä suurta pihviä. Älä vaivaa jauhelihaa, vaan kevyesti painele se pihveiksi. Levitä pintaan hieman öljyä ja paista kuumassa grillissä sisältä punertavaksi. Mausta pihvit suolalla ja pippurilla. Paahda grillissä myös ruisleivän puolikkaat. Aseta leipä lautaselle, laita päälle pari salaatinlehteä, sitten mehevä pihvi ja täyteläinen kantarellikastike. Nauti ruisoluen kanssa.


1 kommentti:

  1. This looks like a tasty meal to make and it also looks incredibly healthy! I would love to try and make this dish! Thanks for the share, hope you have a fantastic rest of your day. Keep up the posts!

    World of Animals

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...