Parhaimmillaan nokkonen on keväällä kerättynä. Silloin, kun sen ensimmäiset lehdet ovat vielä pieniä. Nokkosen satokautta voi kuitenkin pitkittää syksyyn saakka leikkaamalla nokkospuskat välillä lyhyeksi ja keräämällä uuden sadon ylimmät lehdet nokkosen alkaessa kasvaa uudelleen. Nokkosen nitraattipitoisuus riippuu paljon kasvupaikasta eikä sitä kannata poimia teiden varsilta, huussin tai navetan vierestä. Nitraattipitoisuus on alhaisimmillaan aurinkoisen kaudenjälkeen kerättynä. Nokkosta voi säilöä kuivattuna tai pakastettuna. Ennen pakastamista nokkonen tulee ryöpätä. Sekä kuivaaminen että ryöppääminen hävittävät nokkosen poltinkarvojen myrkyn. Ryöppääminen vähentää myös nitraatin määrä, mutta vie mennessään myös C-vitamiinia. Kuivaaminen sen sijaan hävittää kalsiumia, jota ryöpätessä säästyy.
Ryöpättyä, soseutettua ja annospusseihin pussitettua nokkosta valmiina pakastimeen! |
300-350g nokkossosetta
(1 minigrippussillinen = n.100-120g soseutettua, pakastettua nokkosta,
itse käytin lettuihin 3 pussillista)
5 luomumunaa
6 dl vehnäjauhoja
10dl vanhanajan täysluomumaitoa
3 tl suolaa
2 tl rypsiöljyä
voita paistamiseen
Riko munat suureen kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Lisää puolet jauhoista, vatkaa seos tasaiseksi ja lisää puolet maidosta. Lisää loput jauhoista, sekoita tasaiseksi ja lisää loppu maito (näin saat seoksesta helpommin tasaista eikä taikinaan jää pieniä jauhoklimppejä). Lisää suola, öljy ja sulatettu nokkossose. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista pannulla voissa kauniin ruskettuneiksi.
Nauti esim. puolukkahillon tai raparperi-mansikkahillon kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti