keskiviikko 24. toukokuuta 2017

JOTAIN UUTTA GRILLATTAVAA (eli kaikkea hyvää pekonissa)

Kesän viimeinkin startattua on kiire kaivaa grilli esiin ennen kuin ensilumi yllättää. Ruokakeskustelu pyörii uusien grillausideoiden ympärillä. 
Mikä on herkullisin grillausresepti? Mitä uutta grillattavaa voisin kokeilla? 
Mikä on paras grillattava lisuke? 
Samaan aikaan lueskelin närkästyneitä kommentteja ruokaryhmissä: 
Miksi kaikki pitää nykyään kääriä pekoniin? 
Miksi kaikkeen tungetaan juustoa?

Otin tämän haasteena. Päätin kehitellä omat kesän herkullisimmat grillireseptini. Mitä kaikkea voisinkaan täyttää juustolla ja kääriä pekoniin? Yhdistelin muutaman yksinkertaisen lempparielementtini...


CHEDDARTÄYTTEISET CHILIT


No nämä nyt ovat takuuvarma hitti. 
Jokaista keskikokoista (ja keskivahvaa) punaista chiliä varten tarvitset kiilan mallisen palan hyvää cheddaria ja puolikkaan siivun pekonia. Itse poistan chilistä siemenet pyörittelemällä chilipalkoa käsieni tai kämmenen ja pöydän välissä niin, että sen sisällä siemenet irtoavat kiinnikkeistään. Kun chilistä poistaa kannan, siemenet saa varisteltua chilin sisältä ilman, että sormiin suotta tarttu polttavaa kapsaisiinia. Jos kaikki siemenet eivät irtoa näin, loput saa rapsautettua irti veitsellä kun chilin halkaisee. 

Kiilan malliseksi leikattu cheddar täyttää chilin juuri sopivasti. Sula juusto ei grillatessa valu ulos, kun pekonin pyörittää chilin ympärille aloittaen avonaisesta "kantapäästä". 
Ei muuta kuin grilliin ja pekoniin sopivan rapsakka pinta!
Tulisen, suolaisen ja rasvaisen ystävänä rakastuin näihin pikku pirunsarviin.



SINIHOMEJUUSTOTÄYTTEISET RUISNAPIT


Olen koukussa ruisleipään. Melkein nolottaa myöntää, mutta voisin elää juustoa valuvilla lämpimillä ruisleivillä. Kaupassa silmiini osui ruisnappipussi ja idea iski kuin salama kirkkaalta taivaalta: mitä jos... mitä jos nuo pikku kupposet täyttäisi sinihomejuustolla... ja jos ne vielä kieputtaisi pekonin sisälle... ja grillaisi rapeiksi?! 

Toimii! Miehen mielestä ajatus kuulosti oudolta ja tytärkin suhtautui pienellä varauksella. Näistä pikku nappuloista tuli kuitenkin heidän suosikkinsa. Pehmeä sinihomejuusto muovautuu mukavasti ruisnapin sisälle sormin painelemalla eikä juusto valu grillatessa ulos, kun päälle painaa toisen napin kanneksi. Puolikas pekonisiivu riittää sinetöimään paketin. Pekoni pysyy paremmin paikallaan, kun sen toisen pään laittaa ihan vähän kahden leipänapin väliin ja vasta sitten kiepauttaa ympärille. Grillissä ruskistuvan pekonin rasva rapeuttaa ruisleivän ja lopputuloksena on rapsakan pinnan alta pursuavaa sula sinihomejuustoyllätys. 



CHILIANANASTA PEKONISSA


Makean, tulisen, suolaisen ja rasvaisen yhdistelmä on kyllä tajunnanräjäyttävän herkullinen. 
Kokeilin kahta eri vaihtoehtoa: tuoretta, kypsää ananasta Srirachalla siveltynä ja chilirouheeseen dippailtuna. Molemmat toimivat makunsa puolesta, mutta pekoni ei oikein grillatessa tahtonut pysyä ananaksen päällä. Ehkä cocktailtikulla kiinnittäminen olisi auttanut?



Näitä grilliherkkuja maistellessa olin suorastaan ilkikurisen ja omahyväisen tyytyväinen ideoihini. 
Tämän kesän takuuvarmat grillihitit ainakin meidän perheessämme.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...