torstai 2. maaliskuuta 2017

PIPARIPUFFETIT GLÖGIJÄÄTELÖLLÄ

Jouluruokia suunnitellessani olin jo päättänyt, ettei meille tule mitään jälkiruokia. Kunnes sain ihan uuden idean - mitä jos pipareista tekisi "puffetteja" - jäätelöä piparkakkujen väliin! 

Tytär täydensi idean: miten olisi glögijäätelö? Glögijäätelöön lainasin ideaa Kermojen kerma -blogista, mutta jäätelön valmistin omalla reseptilläni ja glögisiirapin mustaherukkamehun vaihdoin kirsikkamehuun, jota muutenkin nautin talvisin kuumana juomana glögin sijasta.

Jäätelö oli todella namia, ja meinasi hävitä parempiin suihin ennen kuin oli ehtinyt pipareita kohdatakaan.


Leikkaa sopivan kokoisia pyöreitä pipareita ohueksi kaulitusta piparkakkutaikinasta (kaupan pakastetaikina käy varsin hyvin) vaikkapa juomalasin avulla. Paista taikinapakkauksen ohjeen mukaan uunissa, mutta lyhennä paistoaikaa hieman - piparin paksuudesta riippuen minuutilla tai parilla. Anna pipareiden jäähtyä. 

Jäätelön resepti riittää seitsemään puffettiin, eli tarvitset 14 piparia.

glögisiirappi:
1,5 dl Marlin glögitiivistettä
0,5 dl kirsikkamehutiivistettä (Brunneby tai Tillmans)
0,5 dl vettä
2 rkl sokeria

Mittaa ainekset kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaisella tulella n. 15 minuuttia tai kunnes kastikkeesta tulee paksumpaa ja siirappimaisempaa (jätä kuitenkin hieman juoksevaksi, koska jäähtyessään siirappi jähmettyy). Anna jäähtyä.

jäätelö:
4 kananmunan keltuaista
1½dl sokeria
3dl kuohukermaa
2dl maitoa
1 vaniljatanko

Vaahdota keltuaiset ja sokeri tasaiseksi, paksuksi massaksi. Vaahdota kuohukerma. Sekoita maito muna-sokerimassaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä veitsellä siemenet. Lisää siemenet massaan ja nostele sekaan varovasti kermavaahto.  Kaada seos jäätelökoneen kulhoon. Käynnistä kone ja valmista vaadittu aika (30-60 min). 


Sekoita glögisiirappi vaniljajäätelöön ohuena nauhana 
ja sekoita jäätelöä koko ajan. 
Siirappi jähmettyy jäätelön sekaan välittömästi.


Kaavi valmis jäätelö pakasterasiaan ja laita pakastimeen. 
Jäätelön tulee olla melko kovaa, jotta sen pystyy 
muovailemaan pipareiden väliin.


Muovaile jähmeästä jäätelöstä kahden piparin väliin reilun sentin kerros. Siisti reunat ja aseta puffetit pakkasen kestävään rasiaan ja pakasta vielä niin pitkäksi aikaa, ettei jäätelö valu piparien välistä.


Nauti jouluaterian päätteeksi tai talvisena päivänä kahvin tai glögin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...